logo

trugen jacn

ÇİN,UYGURLARA KARŞI BU KEZ “D.TÜRKİSTAN-TÜRK VE İSLAM “ ÜZERİNDEN SAVAŞ AÇTI ( 1 )

كورلا شەھەرلىك پارتكوم بىرلىكسەپ بۆلۈمىنىڭ باشلىقى ئەنۋەر ئەيسانىڭ شەھەرلىك پارتكوم ئۈندىدار سۇپىسىدا ئېلان قىلغان ماقالىسى.

ÇKP.Lİ işbirlikçi İsa’nin Yazısının Yayınlandığı Korla ÇKP. Kurumsal Sitesi

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistan’da Çin işgal yönetimi icra etmekte oldukları baskı,zulüm asimilasyon,dini.etnik soykırım uygulamalarına ek olarak bu kez Müslüman Uygurların “ Doğu Türkistan- Türk Milleti ve İslam Ümmeti “ kavramlarına karşı yeniden bir savaş ve karalama kampanyası başlattığı bildirildi.
Özgür Asya radyosunda yer alan bir haberde sömürgeci Çin İşgal yönetiminin Petrol ve doğal gaz üretim ve dağıtım merkezi  sözde Moğol ÖzerkOblastı (İli) ‘nin merkezi Korla ÇKP’nın Birleşik Cephe(Birlik Saf) bölümü Başkanı Enver İsa’nin ÇKP.internet sitisinde yayınladığı yazılı ve sözlü makalesinde “Doğu Türkistan’ın Uygurların ana vatanı- Uygurların Türk halklarından biri olduğu ve İslam dininin onların ortak akidesi olduğu “yolundaki söylemlerini tümden reddettiğini bildirdi.
ÇKP.’li İsa : “Uygur bölgesinde tarihin hiçbir devresinde bir Türk devleti mevcut olmamıştır.”
ÇKP.Kukla Uygur bölüm başkanı İsa,17 Eylul 2017’de ilan ettiği “ Bizim Vatanımız Doğu Türkistan değil,Bizim Milliyetimiz Türk değil,Dinimiz de İslam değildir.” Başlıklı makalesinde şu iddiaları de öne sürdü ; “ bu slogan ve şiarlar hiçbir   zaman biz Uygurların şiarı ve amacı değildir ve olmamıştır.Bu ukumlar ( bilinç veya anlayışlar) tarihte “ 3 Çeşit güçlerin” ( Dr.Mesut Sabri Baykuzu,Mehmet Emin Buğra ve İsa Yusuf Alptekin’in kasdeediyor) sun’i tanımlamalarıdır (Atalgularıdır).Tarihteki   Türkler günümüzdeki Türkler  asla değildir. Kadim Türkler ile günümüzdeki Uygurların aynı Millet olduğunu iddia etmek”Pantürkizm” ideolojisini ve onun geçmişini  ve zeminini yaratmaktan başka bir şey değildir. Uygurların aidiyet ve vatan duygusunu zorla değiştirmek amaçlıdır. Ayrıca büyük Cunghua(Büyük ve onurlu  Çin Ulusu )Milletlerini   parçalamak ve devletimizin birliğini parçalamaya yönelik bir tanımlamadır. Ayrıca,İslam dini Türk halklarının ortak dini asla değildir.Uygurlar tarihte bir çok dine itikad etmişlerdir. Uygurların günümüzde İslam dinine çokunmaları’ ( İtikat etmeleri) Gazat (Cihat)savaşlarının bir sonucudur. 3 Türlü güçler kendilerince bir Şerki Türkistan tarihi uydurarak ortaya attılar. Bu tarih ile Şinjang tarihini,Milliyetelerin değişim ve dönüşümünü ve dini inaçlarının tarihsel değişimlerini inkar etmişlerdir.  Bu 3 Türlü Güçler “Vatanımız Şerki Türkistan,Milletimiz Türk ve Dinimiz İslam” tanımını bir slogan haline getirerek Uygur halkına bunların  propagandasını yaptılar.”  şeklinde yazdı.
ÇKP.’li Çin’in güdümlü Memuru Enver İsa Uygurların İslam  inancı ile ilgili olarak şunları de öne sürdü ; Aşırı Dincilerin UYGURLARIN İslam dini mensubu olduğunu sürekli öne sürmesi ve teşvik etmesi kadim ve günümüz gerçeklerine tamamen aykırı  bir tutumdur ve Çin Halk Cumuhuriyetinin anayasasına tamamen aykırı bir söylemdir. Sünni İslam inancına sahip olduğu ileri sürüler Uygurların içinde dinsiz ,veya hiçbir dine inanmayanlar  ve başka dinde olanalar da mevcuttur.” Sözleri ile sonlandırdı.
İpek Yolu Araştırmacı Dr.Berat : ÇKP.li İsa, çağdaş Uygur dili ve edebiyatı ile Kadim Çağatay Türk Edebiyatının Bağlantısını asla izah edemez.
ABD’de yaşayan Uygur bilim adamı ve İpek Yolu Araştırmacısı Dr.Kahhar Berat ÇKP.li İsa’nin bu mesnetsiz,gerçek dışı ve bilime aykırı iddalarını şöyle yorumladı “ÇKP.li Çinli İşgalcıların İşbirlikçisi ÇKP.’li İse bu konuda Efendileri Çin’in talimatları doğrultusunda gerçekler ve bilim ile asla ilgisi olmayan Çin’in bilinen ve temcit pilavı ile tekrarladığı modası geçmiş ve inandırıcılığı yitirmiş safsatalarını tekrar ediyor. ÇKP. Uygurların Türk Olmadığını iddia ediyor O, bu saftsatalarını kanıtlamak için öncelikle mevcut Uygur dili ve edebiyatı ile Kadim Çağatay Türk Edebiyatının ilişki ve bağlantılarını açıklaması lazım. Ancak,bu ÇKP.Güdümlu İsa bunu hiçbir zaman izah edemez.Çünkü çağdaş Uygur Türk dili ve edebiyatı Çağatay Türk dili ve edebiyatının bir devamıdır. Çağatay dili ve edebiyatı biz Türkistan Türk halklarının ortak dili ve edebiyatıdır. Çağatay Türk dilinde eserler veren Zelili,Sekkaki,Lütfi ve Nevai gibi ünlü şair ve ediplerimiz kendilerini  Türk olarak tanımlamışlar ve bundan iftihar ettiklerini ifade etmişlerdir. Doğu Türk dünyasında Çağatay edebiyatı ile batı’daki Osmanlı edebiyatı Türk Milletinin meydana getirdiği iki büyük hazinedir. Çin’in güdümünde boş safsatalar ileri süren ÇKP.li İsa’nın Uygurların Türk olmadığı savına göre Uygurların 13.-19.yüzyıl arasındaki bu 500-600 yıllık geçmişini ne ile ve nasıl izah edilebilir ve nereye konulabilir ki !
İnsan Hayatında Mutlaka  Dine İnanır ve onu Gerçekliği  Öldüğünde Açığa Çıkar.
Uygur aydını Dr.Berat ÇKP’Li İsa’nın Uygurların dini inançları ile ilgili sözlerini şöyle değerlendirdi,” Uygurlar 10.yüzyıldan beri bin yıldır İslam dinine inanıyorlar ve bu inandıkları islam dinine ve onun inançlarına da çok önem veriyorlar. Bir insanın inancı tektir ve bu inancını değiştirip değiştirmediği o kişi öldüğünde ve mezara konulduğunda ancak tam olarak kendini belli eder. O insan hayatında ne derse desin onun öldüğünde yapılacak defin ritüellerine göre dini hakkında tam hüküm verilebilir. ÇKP.’li İsa’nın  Uygurların dini inançları  konusunda söyledikleri tamamen geçersizdir.Uygurların hayatında son bin yılda İslam dini hakim olmuştur.Uygurlar  doğumdan sonra,sünnet(Hatme kılış),evlenme ve öldüklerinde definleri İslam dininin esaslarına tam uyularak yapılmaktadır. Bunu değiştirmek asla mümkün değilidir. Günümüzde Çin yönetimi bütün baskı ve şiddet uygulamalarına rağmen bunun değiştirememiştir. Uygurların içinde bu safsata ve Çin söylemlerini ileri süren ÇKP.’lı Çin yanlısı ve işbirlikçi Enver İsa ve benzerleri dinsiz.kikmliksiz ve vatansızların  oranı ancak binde  sıfır bilmem  kaçtır. Bu oran ise hiçbir zaman Uygurların tamamını temsil etmez  ve  edemez.”şeklinde değerlendirdi.

Etiketler: » » » » » » » » » » » »
Share
1562 Kez Görüntülendi.