logo

trugen jacn
19 Eylül 2017

İNGİLTERE TÜRK DÜNYASI PLATFORMUNDAN KERKÜK VE TÜRKMENLERE DESTEK ÇAĞRISI

İngiltere’de yaşayan  ve Doğu Türkistan Türkleri başta bütün Türk  Topluluklarının temsil edildiği  Londra merkezli “İNGİLTERE TÜRK DÜNYASI DAYANIŞAMA PLATFORMU ” Kuzey Irak Kürt Yönetiminin  anlaşmalara aykırı olarak 25 Eylül referandum kararına tepki gösterdi. Türk Dünyası Dayanışma Platformu  Başkanı Atilla Abacıoğlu imzası ile yayınlanan  ortak bir bildiri ile  Türk Dünyası Platformunun Kerkük davasında  Türkmen Soydaşlarımızın yanında onlarla en güçlü şekilde destek verdiklerini ve Soydaşlarımızla derin bir dayanışma içinde oldukları belirtildi.

Kuzey Irak’ta son dönemde gündeme getirilen referandum tartışmalarıyla birlikte Türkmenlere yönelik saldırılar ve Kerkük’ün demografik yapısının değiştirilmek istendiğine işaret edilen açıklamada, Türk devlet ve topluluklarına ‘Türkmenlere sahip çıkalım’ çağrısı yapıldı.

Türk Dünyası Platformu’ndan 'Türkmenlere Destek' Çağrısı

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

İngiltere Türk Dünyası Dayanışma Platformu Başkanı Atilla Abacıoğlu  ve diğer Türk Topluluklarının Temsilci ve isimlerinin yer aldığı bildiriyi   aşağıda yayınlıyoruz ;

Kamu  Oyunun Dikkatine,

Kerkük, köken olarak bir Türkmen şehridir fakat 1980 lerde Saddam’ın Araplaştırma kampanyası 2003 ten sonrada Ortadoğuda Arap baharı kapsamında. Kerkük’ün Kürtleştirme kampanyası şehrin demografik yapısını değiştirmiştir.

Suriye’deki ve Kuzey Irak’taki gelişen olaylarla tehlikenin boyutu daha da artmış Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin altında yaşama mücadelesi veren Kerkük Türkleri, kendi kaderleri ile baş başa bırakılmıştır.

Bu durumlar karşısında Türkmenler daha zor koşullar altında ayakta durmaya çalışıyor. Barzani’nin “Kerkük Kürt kentidir” açıklamalarından önce ve sonra, bu coğrağrafyanın demografik yapısının değiştirildiğini Dünyaya anlatmaya çalkşıyorlar. Kerkük,Türk kentidir ve burada kardeşlerimiz Kerkük Türkleri yaşamaktadırlar. Türkmen kimliği Saddam döneminde ve sonrasında Barzani tarafından çeşitli şekillerde yok edilmeye çalışılmışsa da, Türkmenler, direnişleri ve mücadeleleri sayesinde kimliklerini korumuşlardır. Daha da güçlü hale gelmeleri için, Türkiye’ye yaptıkları çağrıların karşılıksız kalması bile Türkmenleri mücadelelerinden geri adım attırmamıştır. Hala da Kerkük’ten yardım ve destek isteme sesleri yükselmektedir.

Bugün Kuzey Irak’ta yaşam mücadelesini veren Türkmenlerin güven ve huzur ortamında olduğunu söylememiz mümkün değildir. Kentteki güvensizliğin sokaklara da yansıdığını görebiliyoruz. Türkmenlerin liderliği yapanların kaçırılması, sokak ortasında infaz edilmesi, çeşitli kazalarla yok edilmesi bu endişeyi, korkuyu daha da artırıyor. Bütün bu yapılanlar karşısında bizim Başbakanımız, Dışişleri Bakanımız, Muhalefetimiz, Sivil toplum kuruluşlarımız ne yaptılar. Hangi tavrı ortaya koydular?

Barzani. Amerika’nın, bölgedeki petrol kaynaklarının bekçiliğini yapıyor. Bu nedenle de korunuyor. Eğer, bugünkü AKP Hükümeti, Barzani ile iyi geçinmeye çalışıyor, oldu- bittilere ses çıkaramıyorsa, ya bunu Amerika istediği için yapıyor, yada bölgedeki ticari ilişkileri yüzünden Türkmenleri feda ediyor. Ve Türkmenleri kaderine terkediyor. Türmenler kadetine Terkedilirken. Kuzey Irak’a yerleşen İsrailliler burada hem Peşmergeleri eğitiyor, hem de Barzani’ye taktik veriyorlar.

Türk Dünyası Dayanışma platformu olarak, her zaman Irak Türkmenleri kardeşlerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha bildirir; Türkiyemizin, Türk Devlet ve Topluluklarının bu zorlu şartlarda Irak Türkmenlerine destek çağrısında bulunuyoruz.

Atilla Abacioğlu

İngiltere Türk Dünyası Dayanışma Platformu Başkanı

Kaynak :  http://www.eurovizyon.co.uk/londra/turk-dunyasi-platformundan-turkmenlere-destek-cagrisi-h52812.html

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1020 Kez Görüntülendi.