logo

trugen jacn

BM.İNSAN HAKLARI TOPLANTISI’NDA UYGUR VE ÇİN DELEGELERİ ARASINDA SÖZ DÜELLOSU !

دولقۇن ئەيسا ئەپەندى ب د ت نىڭ 36-نۆۋەتلىك كىشىلىك ھوقۇق كېڭىشى يىغىنىنىڭ گۇرۇپپا مۇزاكىرىسىدە. 2017-يىل 12-سېنتەبىر، جەنۋە، شۋېتسارىيە.

 Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

İşgalci Çin’in Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türklerine karşı baskı,zulüm ve işkence asimilasyon,etnik ve dini soykırım uygulamaları BM.İnsan Hakları  yıllık toplantısında gündeme getirildi. BM.İnsan Hakları Komitesinin 36.genel kuruluna Dünya Uygur Kurultayı Genel Sekreteri Dolkun İsa ile DUK.Uygur  İnsan Hakları Program Yöneticisi Peter İrvin  ile  DUK. uzmanı  Mr.Rain olmak üzere 3 kişi katıldı.
11-27 Eylul 2017 tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde çalışmalarına sürdecek olan BM.İnsan Hakları Formunda Doğu Türkistan ve İşgalcı Çin’in delegeleri arasında söz düellosu yaşandı.
DUK Genel Sekreteri Dolkun İsa genel kurulun 11 Eylul 2017 günkü oturumunda söz   aldı. Çin  delegelerinin de bizzat hazır bulunduğu toplantıda  DUK genel Sekreteri İsa  Çin’in Uygurlara Karşı Hak ve Hukuk İhlallerini kanıtları ile birlikte dile getirdi ve Çin İşgal yönetimini eleştirdi ve protesto  ettiğini bildirdi.

دولقۇن ئەيسا ئەپەندى ب د ت نىڭ 36-نۆۋەتلىك كىشىلىك ھوقۇق كېڭىشى يىغىنىنىڭ گۇرۇپپا مۇزاكىرىسىدە. 2017-يىل 12-سېنتەبىر، جەنۋە، شۋېتسارىيە.

Özgür Asya radyosunun bildirdiğine göre Dolkun İsa konuşmasında şunları söyledi ; “ günümüzde Çin işgal yönetimi Doğu Türkistan’da Müslüman Uygurlara karşı topyekun savaş açamış bulunmakatadır. Çin’in uygulamaları bu topraklarda üzerinde yaşayan Türk orjinli halkları ; Uygurları, Kazakları,Kırgizları ve diğer Müslüman ve Çinli olmayan halkları tamamen baskı,zulüm,asimile ve dini.ırkı ve külterel soykırım yöntemleri icra ederek tamamın yok etmeye yönelik uygulamalardır. Çin’in bu yaptıkları kendisinin de bizzat imza koyduğu BM.insan hakları İnsan Hakları Sözleşmesine tamamen aykırıdır. Çin yönetimi Doğu Türkistan’da tarihin en ağır insan hakları ihlali  ve suçunu  işlemektedir. DOlkun İsa konuşmasında Çin’in Doğu Türkistan’daki hak ve hukuk ihlallerinden  bazı bariz  örnekler  sundu.İsa,  halen hukuksuz olarak hapiste tutulan  2 Uygur din adamının durumunu örnek olarak sundu ;

  1. Kuçar kentinde 1990 yılında Uygur çocuk ve gençlerine dini eğitim vermekle suçlanarak tutuklanan ve 11 yıl hapis cezasına çarptırılan Abdulkerim Abdulveli(Kerim Karı)’nin ceza süresini tamamlamış olmasına rağmen serbest bırakılmamaktadır.Ceza süresi sürekeli uzatılmakta ve kendisi Çin zindanalarında tutulmasına rağmen işlemediği suçtan dolayı tekrar cezalandırılmaktadır.Bu durum ise tamamen bir adalet ve hukuk skandalıdır ve  aynı zamanda ağır bir hak ve hukuk ihlalidir. Abdulkerim’in  27 yıldır tutulduğu  ağır hapishane şartlarında sağlığı bozulmuş ve yürüme yetisini kaybetmiştir. Kendisi bir an önce serbest bırakılmalıdır.
  2.  Aksu’lu 87 yaşındaki Abdussamet karı Hacım yine aynı şekilde Çocuklara Kur’ani kerim öğrettiği ve dini bilgiler dersi verdiği için 3 yıl önce 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Kendisi halen Urumçi Hapishanesinde  tecrit altında tutulmakta olup, yakınları ile görüşmesine izin verilmemektedir.

Komünist Çin Delegeleri İsa’nin Konuşmasına İtiraz Etti.
Dünya Uygur Kurultayı Genel Sekreteri İsa’in konuşmasına cevaplandırmak üzere  sonra söz alan Çin delegesi konuşmasına Dolkun İsa’nin gündeme getirdiği konuların “Tamemen Yalan ve asılsız Olduğunu” iddia etti ve bu suçlamaların tamamını reddettiklerini açıkladı. Çin’in Doğu Türkistan insan hakları ihlalleri ile insanlık dışı cinayetelerini inkar eden Çin delegeleri   Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’daki uygulamalarınn doğru.hakalı ve yasal olduğunu öne sürdüler.  Bunun üzerine tekrar söz alan İsa,Çin delegelerinin itirazlarına asılsız iddialarını güçlü bir şekilde ret ettiğini ifade ederek  cevaplandırdı.
DUK.Uygur İnsan Hakları Programı Müdürü İrvin : Dolkun İsa Bu Konuşması ile Çin’e İyi bir ders vermiştir.
BM.İnsan hakları Komitesinin 36. Genel kuruluna katılan DUK.Uygur İnsan hakaları Programı Müdürü Peter İrvin Dünya Uygur Kurultayının genel kuruldaki çalışmalarını şöyle değerlendirdi ; “DUK.genel sekreteri İsa ile birlikte bu yılki genel kuruluna iştirak etmekteyim. DUK Genel sekreteri İsa 11 Eylul’de yaptığı konuşması ile Çin delegelerinin de takip ettiği  ve hazır bulunduğu oturumlarda Çin’e iyi bir ders vermiştir. İsa Doğu Türkistan’daki dini özgürlüklerin kısıtlanarak engellenmesi konusunda hazırladığı bildirisini “Dini innaç ve Özgünlekler Sorunu “ konulu oturumda genel kurula sunmuş ve büyük ilgi görmüştür. Onun konuşması genel kurul delegelerinin  üzerinde olağan üstü ve  çok güçlü bir etki yaratmıştır.Buna dayanamayan Çin delegeleri arka akadan söz alarak itiraz etmişselerse de  ve Doğu Türkistan’da işledikleri cinayetlerine kılıf uydurmaya çalıştılar ise de bunlar hiç inandırıcı  olamamıştır. Söz alan Çin delegeleri Dolkun İsa’nın kanıtlar ve görüntü eşliğinde   sunduğu gerçek duruma çok ciliz bir şekilde itiraz etmeye çalıştılar ve bu anlatılanların yalan ve gerçek dışı olduğunu öne sürdüler.Çin’de inanç özgürlüğü başta bütün hürriyetlerin mevcut olduğunu öne sürdüler. Ancak Çin delegelerinin bu haksız itirazları ile asılsız beyanları delegeleri hiçbir şekilde tatmin etmemiş  ve inandırıcı bulunmamıştır . Aksine genel kurulda  Çin  delegeleri aleyhine çok kötü ve olumsuz bir intiba bırakmıştır.”dedi.

دولقۇن ئەيسا ئەپەندى ب د ت نىڭ 36-نۆۋەتلىك كىشىلىك ھوقۇق كېڭىشى يىغىنىنىڭ گۇرۇپپا مۇزاكىرىسىدە. 2017-يىل 12-سېنتەبىر، جەنۋە، شۋېتسارىيە.

DUKGenel sekreteri İsa’nın BM.deki Temaslarını Sürdürüyor
Dünya Uygur Kurultayı Genel Sekreteri Dolkun İsa BM.İnsan hakları Komitesinin 36.genel Kurulu çalışmaları esnasında bazı ülkelerin büyükelçileri ve  Delegeleri ile özel görüşme ve temaslarını devam ettiriyor. İsa ayrıca Cenevre’de Mısır’da tutuklu Uygur öğrencilerin sorununu da BM. İnsan hakları Yüksek Komiserliği nezdinde dile getirerek ve çözüm yolları arayacağı bildirildi.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1660 Kez Görüntülendi.