logo

trugen jacn

ÇİN,BAŞÖRTÜSÜ TAVSİYE EDEN UYGUR KIZI HURİGÜL’Ü 10 YIL HAPİSLE CEZALANDIRDI

  

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin İşgal yönetiminin Doğu Türkistan’daki baskı,zulüm, asimilasyon,etnik ve dini soykırım uygulamalarının   şiddetini  günden güne daha da arttırarak sürdürüyor, Çin baskı ve zulmü ile  acımasız ve adaletsiz son örneği geçtiğimiz haftada Kaşgar’a bağlı Yenihisar ilçesinin Sagun kentin’de yaşandı.
Özgün Asya radyosunun Yenihisar’dan aldığı bir bilgiye dayanarak verdiği habere göre Sagun kenti’nde çocuk Bakıcılığı yapan Hürnisa Nasır adında  21 yaşındaki bir genç  Uygur kız   bir kız arkadaşına başörtüsü takmasını tavsiye ettiği için tutuklandığı ve yapılan Çin usulü yargılamada 10 yıl hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi.

Özgür Asya radyosuna konuşan 10 yıla hükümlü Hürnisa’nın babası Nasır Ahun kızına verilen bu ağır cezaya  çok hayret edip   şaşırdığını ve  bu konuda başkaca bir şey söyleyemeceğini  de bildirdi.
Çocuk Bakııcılığı yapan Hürnisa’nın Başörtüsü takmasını tavsiye ettiği arakadaşının veya bunu duyan bir başkasının Çin işgal yönetiminden ödül  olarak alacağı birkaç  yüz  Yuan para  ödül için kendisini ihbar ettiği tahmin ediliyor. Çin işgal yönetimi son aylarda ihbarcılara önemli miktarda para ödülü verileceğini ilan etmişti.
Yenihisar İlçesinde  Toplu Tutuklamalar Devam Ediyor
Özgür Asya radyosu internet sayfasında kendilerine sosyal medya vediğer kaynaklardan ulaşan bilgileri kaynak göstererek verdiği habere göre  Çin işgal yönetiminin Yenihisar ilçesi genelinde toplu tutuklamaları devam ettirilmekte olduğunu ve tutuklananların Çin işgal yönetiminin emrindeki sözde Çiin mahkemelerinde kanıtsız ve mesnetsiz olarak sudan bahane ve suçlamalarla tutuklu Uygur gençlerinin 10-15 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldıklarını bildirdi.

Bu konuda radyoya konuşun Sagan kenti Polisi 13 bin kişinin yaşadığı Yenihisar’a bağlı Topuluk kentinde en az 2 bin kişinin tutuklandığını ve tutukluların en az 10 yıl hapisten başlayan çeşitli  cezalara  çarptırıldıklarını açıkladı.  Radyo’ya konuşan Çin’in kent polisi Topuluk(Topraklık) kentine bağlı 3 bin nüfuslu Öteng kasabasında en az 450 kişinin tutuklandığını bildirdi. Öteng kentinde bazı ailelerden en az 3-5 kişi arasında kişinin tutuklanmış  olduğunu de belirtti.

22-ماي ئۈرۈمچى ئەتىگەنلىك بازار ھۇجۇمىدىن كېيىن، ئۇيغۇرلارغا تېررورچى قالپىقىنى كىيدۈرۈپ، مەكىت ناھىيىسىدە ئېچىلغان كوللېكتىپ سوت مەيدانىدىن كۆرۈنۈش. 2014-يىلى 10-ئىيۇن.

284 Bin  Nüfuslu  Yenihisar İlçesinde en az  15  bin Kişi Tutuklu
Çin’in açıkladığı resmi istatistiki bilgilere göre Kaxşgar’ın Yenihisar İlçesi 2 Pazar (Haftanın belirili günlerinde Pazar kurulan büyük ve merkezi köy) ve 12 köyden oluşuyor ve 284 bin kişi yaşıyor. Bu iliçe genelinde aylardan beri Çin işgal Ordusu operasyonlar düzenliyor evleri tek tek arıyor ve özellikle gençleri toplu olarak tutuklayarak götürüyor. 13 bin kişinin yaşadığı Topuluk kentin’de 2 bin kişinin tutuklanması haberi bu ilçede tutuklananlar hakkında tahmin ve ip uçları veriyor. 13 bin nüfuslu Topuluk kentinden 2 bin kişinin tutuklu baz  alındığında her   Yenihisar İlçesinde  ortalama 100 kişiden 6,5 kişi şu anda hapiste bulunuyor. Buna göre Yenihisar’ İlçesi genelinde  İşgalci Çin’in tutukladığı Uygurların sayısı  en az  15 bin   kişi civarında olabileceği tahmin ediliyor.

Uzmanlar, Tibet’teki acımasız ve vahşet derecesine varan insanlık dışı uygulamaları ile Tibet Canisi olarak anılan Çin’in Faşist kafalı Şövenist ve Irkçısı Cin Çuvenggou’nun Tibet’teki vahşetini Doğu Türkistan’da da uygulaması ve   Uygur Türklerinin soykırımını bir an önce gerçekleştirmesi için Çin Lideri Xi, tarafından  özellikle  Uygur bölgesi ÇKP. sekreteri  olarak  bir yıl önce naklen atanmıştı.

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
2686 Kez Görüntülendi.