logo

trugen jacn

ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DA TUTUKLADIĞI UYGUR TÜRKLERİNİN SAYISI 712 BİN KİŞİ’YE ULAŞTI

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Haber merkezimize dün akşam saatleri itibariyle ulaşan bir bilgiye göre Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da tutukladığı ve  Çin Nazi Kamplarına kapattığı Uygur tutuklu sayısının 712 bin’e ulaştığı bildirildi. Adının açıklanmasını istemeyen ancak “İzci” rumuzunu kullanan bir Vatansever Uygur Türkü Kardeşimiz aşağıda okuyacağınız haber  ve bilgileri  yolladı ve şunları  de ifade etti.” Bu haberler ve istatistiki  rakamlar  kaynağından alınan gerçek haber ve rakam ve bilgilerdir.Bu bilgileri ben “ Çin’in Fani Dünyanın Cehennemine Çevirdiği   Doğu Türkistan” başlığı altında haber analiz şeklinde kaleme aldım.Eğer bu Uygurca yazımı Türkçeye  Türkçesine aktararak sitenizde yayınlarsanız bu bilgi ve haberleri bize ulaştıran vatansever Mücahit kardeşlerimiz çok sevinecekler ve sizlere dua edeceklerdir. Ayrıca,yaptıkları bu hizmet ve fedakarlıkların boşa gitmediğini görerek çok sevinecek ve çalışma şevkleri daha da yükselecektir.” Notunu yazılı ve sözlü olarak ifade etti.
Bu bilgileri hazırlayan,bizlere ulaştıran ve bu milli vatan hizmetinde emeği geçen bütün Kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Allah kendilerinden razı olsun.Onların bu konudaki çabaları ve emekleri asla boşa gitmeyecektir. Muhacerette yaşayan Doğu Türkistan Türkleri ile  80 milyon Türk halkı kendilerine duacı olacaklardır. Çalışmak bizden ve Tevfik Allah Taala’dandır (UYHAM)

ÇİN’İN FANİ DÜNYANIN CEHENNEMİNE ÇEVİRDİĞİ ÜLKE  : DOĞU TÜRKİSTAN

İZCİ 
Pekin yönetiminin bir yıl önce Urumçi’ye ÇKP.genel Sekreteri ve Hakimimutlak olarak atadığı Çin Nazisi Çin Çüvenggou’nun yönetimindeki Çin işgal yönetimi geçtiğimiz yılda başlattığı Uygur Türklerini bastırma ve tutuklama kampanyasını büyük bir hızla sürdürmeketedir. Doğu Türkistan’da kurulan Çin Nazi Kamplarına kapatılan tutukluların sayısı her gün biraz daha artmaktadır. Çin,  Müslüman Uygur Türklerini korkutma,şantaj, bastırma ve tehdit amaçlı Çin devlet terörünü bütün hızı ile devam ettirmektedir. Çin işgal yönetiminin bu bastırma ve tutuklama uygulamasından, yıllardan beri işgal yönetimi ile işbirliği yapan ve onların bütün baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarını  kayıtsız ve şartsız  onaylayan ve destekleyen işbirlikçi Uygurlar dahi kurtulamamaktadır. Tutuklanan ve “Terbiye etmek”  adı altında kurdukları  bu Çin Nazi kamplarına kapatılanların içinde bilim adamları önde gelen Eğitimciler (Maarifçiler) ve yıllardan beri Çinli işgalcılara  sırf kendi çıkarlarını korumak için yalakalık ve işbirliği yapan ve Çinliler ile aynı safta yer alanlar de  vardır. Sözde Uygur Özerk Bölgesel Yönetiminin Devlet Disiplin Komitesi Yetkilisinin  verdiği bilgilere göre tutuklananlara ait haber  ve istatistiki  bilgiler  şöyledir ;
Son zamanlarda her derece ve konumdaki Uygur devlet memurları de tutuklanmaya ve Çin’in bu Nazi Kamplarına kapatılmaya başlanmıştır. Tutuklananların çalıştıkları Bakanlıklar ve yönetim birimleri itibari ile şöyledir ;

  1. Ormancılık Bakanlığından yüksek (Nazir dereceli) düzeyli 3  kişi
  2. Sözde Uygur Özerk Bölgesel Kalite Kontrol ve Teknik İşler Bakanlığın 3 Bakan dereceli yetkilisi ile Vali ve Kaymakam ünvanına sahip 7 kişi  olmak üzere toplam 10 kişi
  3. Kamu Güvenliği Bakanlığından çeşitli seviye ve konumlardaki toplam 33 kişi
  4. Hoten Vilayeti Kamu Güvenliği İl Müdürlüğünden 7 kişi
  5.  Eğitim Bakanlığından(Eğitim Ordusundan) toplam bin 312 kişi
  6. Şinjiang Üniversitesinin rektörü Taşpolat de tutuklanarak ceza evine konulmuştur.Kendisi “İki Yüzlü” olmak ve davranmakla suçlanmakatadır.
  7. Urumçi Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Kamil Mehmet Rahim tutuklanarak göz altına alınmıştır.
  8.  Ünlü Uygur şair- yazarı ve edebiyat ve sanat eleştirmeni Yalkun Ruzi,Şair ve edip Mahmutcan Sıddık ve Enver Kutluk Nazari tutuklanmıştır.
  9. ÇKP. güdümündeki Dini İşler İdaresi ile Çin İslam Cemiyetine bağlı din adamlarından ,imamHatip ve Müezzinler olmak üzere tutuklananların sayısı bin 213 kişidir.
  10. Dönüştürmek ve Alalaştırmlak (İyileştirmek)  yalanı ile kapatılan Cami ve Mesicit sayısı 673 ve tahrip edilerek ortadan kaldırılan Mescit ve Cami sayısı ise 431 adettir.
  11. Çeşitli Üniversitelerde öğrenim gören toplam 2 bin 300 öğrençi tutuklanmış ve Çin Nazi Kamplarına “Eğitilmek “ üzere kapatılmıştır.
  12. Kaymakam dereceli 23 ve Orta derece (Kent) dereceli devlet memurlarından 47 olmak üzere toplam 70 kişi tutuklanmıştır. Bunların tamamı “İki Yüzlü- Bölücülü ve Zararlı fikirler şüphelisi , memuriyetleri sırasında gevşek davranan ve  görevlerini  tam yapmayan,Aşırı Dinci veya Radikal düşünce şüphelisi olarak suçlanmışlardır.
  13. 2014 yılının Mayıs ayında bölge genelinde başlatılan “Sert Darbeler Vurmak” operasyonları ile 2016 yılının Ağustos ayında Bölge ÇKP.genel sekreteri olarak Tibet’teki görevinden naklen atanan Çin Çuvenggou ‘nun görevi başlamasından bugüne kadar geçen süre içerisinde (2014-2017 arası) tutuklananların toplam sayısı 712  bin kişidir.  Sadece yeni ÇKP.Sekreteri’nin iktidarı zamanında ( son bir yılda)  tutuklananların sayısı  bu  rakamın  yarısını oluşturmlaktadır.
  14. Geçen yılın son aylarında bölge genelinde kurulan Gizli Mesleki ve İdeolojik Eğitim Merkez”’lerine kapatılanların sayısı bu rakamlara dahil değildir.
  15. Çin ixşgal yönetiminin bu genel tutuklama operasyonları sonucunda ailelerde onlara bakacak, calışacak ve üretim yapacak erkek kalmamıştır.
  16. Bazı köy ve kasabalarda tarım ve hayvancılıkta çalışacak erkek iş gücü bulunmamaktadır. Tarım ve hayvancılıktaki  üretim düşüklüğünden dolayı Uygur Türkleri  ileride büyük bir açlık tehlikesi ile karşı karşıya gelme tehlikesi  bulunmaktadır.
  17. Bütün bu tutuklamaların dışında Doğu Türkistan çapında Merkezi Çin’in endüstri ve üretim bölgelerine gönderilen İşinca Emgek Küçi ( Yedek İş Gücü) adı altında gönderilmekte olan gençlerin sayısı yıldan yıla arttırılmaktadır.
  18. Doğu Türkistan genelinde ve halkın normal yaşantısındaki olumsuzluklar artmakta ve Uygur Türkleri  kollektif bir toplumsal travmayave ardından yok oluşa doğru  sürüklenmektedir.

Not : Bu bilgi ve rakamları  temin ederek  bizlere ulaştıran  cesur ve  vatansever  Uygur  kardeşlerimize teşekkür ederiz.  Allah razı olsun.Amin.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1223 Kez Görüntülendi.