logo

trugen jacn

ÇİN,DOĞU TÜRKİSTAN’DA ZULMÜNÜ ARTTIRIYOR : 13 BİN NÜFUSLU KENTTE 2 BİN KİŞİ HAPİSTE

ئۈرۈمچى، يەكەن قاتارلىق جايلاردا پارتلاش يۈز بەرگەندىن كېيىن، خىتاي ساقچىلىرىنىڭ ئۇيغۇرلارنى تۇتقۇن قىلىۋاتقان كۆرۈنۈشى. 2014-يىلى 27-ماي، خوتەن.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgal yönetimi Doğu Türkistan’da Çin faşizmi ile Han Şövenizmi temelli baskı,zulüm, işkence, asimilasyon ve  etnik soykırım uygulamalarının  her gün  şiddetini  daha  da arttırarak sürdürüyor.Çin işgal Ordusunun Ülke genelinde Çin işgal polisleri ile birlikte operasyonlarını sürdürdüğü   toplu  tutuklamaları devam ettirdikleri   bildiriliyor.

Yenihisar’in Topuluk Kenti’nde 2 bin Kişi Tutuklandı 

Kaşgar’ın Yenihisar İlçesine bağlı 13 bin kişinin yaşadığı Topuluk(Topraklık) kentinde en az 2 bin kişinin tutuklu veya hapiste olduğu açıklandı. Çin   yönetime bağlı sosyal medyası Baido ‘da açıklanan rakamlara göre Yenihisar’in Populuk Kenti 6 yerleşim biriminden oluşuyor ve toplam 13 bir kişi yaşıyor.Bu bilgiler bağımsız İstatistik kuruluşlarınca da teyit edilmiş durumda.

Özgür Asya radyosunu Topuluk kenti ÇKP.yerel Sekretenin ifadesine dayandırdığı haberinde Topuluk kenti’nde en az 2 bin kişinin çeşitli sebeplerle tutuklanarak hapse atıldığı bildirildi. Buna göre toplam kent nüfusunun yaklaşık % 16’i  tutuklanmış veya hapsedilmiş durumda.
Radyo muhabirlerinin telefonla ulaştığı Topuluk kenti’ne bağlı yerleşim birimleri ÇKP.Sekreteri ile Çin İşgal Polisinin ifadeleri şöyle ;
2.Birim ÇKP.Sekreteri ; bağlı yerleşim birimizde şimdeye kadar 305 kişi tutuklanarak hapsedildi 49 kişi ise,”Terbiyeleş Merkezi” ’nde Eğitiliyor.

4.birim  İşgal  Polisi :  6 yerleşim biriminin içerisinde  2. ve 4. birimde  yaşayanlardan  tutuklanan ve mahkum edilenlerin  sayısı   çok  fazla.  4 .yerleşim biriminden tutuklananların sayısı  de en az 420 kişidir.Diğer birimlerden gözaltına alınanların sayısı en az 200 kişidir. Yenihisar İlçesi genelinde kurulan  “Terbiyeleş=Eğitim Merkezi” sayısı 5 adet olup,Topuluk Kentinden tutuklanarak bu 5 Merkeze  hapsedilen tutuklu sayısı en az 2 bin kişidir. Önceki aylarda tutuklanarak mahkum edilenleri kattığımızda sadece Topuluk kentinde  Eğitim merkezleri ile Hapishanelerde tutulanların toplam sayısı 4 bin kişidir.

Topuluk kentine bağlı 6 yerleşim biriminde toplam  400 ailede  2 bin 160 kişi yaşıyor. B:una göre tutuklu ve hükümlülerın ortalama oranı her aileden bir kişi tekabül etmektedir.Yanı her aileden bir kişi tutuklu veya hükümlü olup,hükümlü olanların ceza müddeti 10-15 yıl arasında değişmektedir.

Kaşgar'in Yenihisar İlçesi Haritası ile ilgili görsel sonucu

Ocak 2017 Yenihisar Olayı 

Urumçi’ye  yerleşerek yıllardan beri Fırıncılık yapan Mehmet Ali adında Yenihisarlı bir Uygur,Çin işgal yönetimince bu yılın başlarında zorla Urumçi’den  memleketi Yenihisar’a   getirilip  evinde göz hapsine alınmıştı. Bu kişi bu yılın başlarında Çin işgal güçlerine karşı  Yenihisar Halk Hastanesi civarında   bıçaklı ve Baltalı bir saldırı eylemi gerçekleştirmişti.Olaylarda Mehmet Ali’nin de içinde bulunduğu 3 kişi öldürülmüş ve 5 kişi de yaralanmıştı. İşgalçi Çin yönetimi bu olaydan  8 ay geçmiş olmasına rağmen  eylem hakkında şimdiye kadar ayrıntılı ve doğru bir açıklama yapmamış ve bilgi de vermemiştir.  2 bin kişinin tutuklandığı Topuluk  kenti’nde  şimdiye kadar  işgal karşıtı her hangi olayın meydana gelmemiş olsa da  bu toplu tutuklamalara  son bıçaklı eylemin sebep gösterilerek  gerçekleştirildiği  tahmin ediliyor.

Kaşgar'in Yenihisar İlçesi Haritası ile ilgili görsel sonucu

Yenihisar İlçesi Hakkında Bilgi

Yenihisar ilçesi(Halk Kısaca Yengisar olarak adlandırır) Kaşgar’ın güneyinde yer alır ve Kaşgar’a 60 km.uzaklıkta bir tarihi yerleşim birimidir.Yenihisar ile  Yarkent arasındaki mesafe yaklaşık 200 km. olup, Hamit’in Sayı(Himit’in sıyı) adı ile bilinen taşlık bir çöl arazisi bulunur. Yenihisar  Yarkent ve  Hoten  yol üzerinde  stratejik bir konuma sahiptir.Eskiden bu taşlı çöl at ile 3- 4 gün arasındaki bir sürede kat edilebilir ve Yarkent’e ulaşılıyordu. Karahanlılar zamanında Güney bölgesine yapılan fetih  ileri harekat ve savaşlarında  bu ilçe çok önemli rol üstlenmiştir.Gazatlarda şehit olan binlerce Karahanlı İslam asker Ordanlıkım adı verilen bu saylıkta medfun olup,buraya Şehitlik adı verilir ve her yılın Temmuz ayında bu şehitlikleri ziyaret ve şehitleri anmak amacı ile en az bir  hafta süren bir etkinlik düzenlenir. Dini bir Festival  olan ve bu hava  içinde geçen bu  etkinliğe  diğer civar il ve ilçelerden de katılanlar olur. 1930’lu yıllardaki bağımsızlık savaşlarında  sonucu  belirleyici savaşlar bu ilçede vuku bulmuştur. Hoten Cephesi Komutanı  Din bilgini  Doğu Türkistanlı devlet adamı,tarihçi ve Doğu Türkistan Liderlerinden   Mehmet Emin Buğra’nın yardımcılarından 2 kardeşi Yenihisar’daki savaşlarda şehit olmuş ve halen bu ilçe’de  medfundur. Komünist Çin işgalinden sonra da İşgalcılara karşı en   çok ve en sık sık direniş bu kentte meydana gelmiştir. Toprakları verimsiz ve  suyu az olduğu için halk daha çok  Demircilik,bıçak yapımı ve  Dökümcülük ve ticaret ile uğraşır.

Yenihisar İlçesi Liderimiz merhum İsa Yusuf Alptekin’in de Memleketi

20.yüzyılda Doğu Türkistan’da ve Türkiye başta hür dünyada  yürütülen Doğu Türkistan Milli hareketinin bayraktarı ve  önderlerinden ve Doğu Türkistan Milli Liderlerinden İsa Yusuf Alptekin (Yenihisar-1904- İstanbul-1995) de bu kentte doğmuş olup,  bu   ilçe merhum Liderimizin memleketidir.

 

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1628 Kez Görüntülendi.