logo

trugen jacn

JAPONYA’DAN ÇİN’E KAZAKİSTAN ÜZERİNDEN ÇALIM

Japonya ve Güney Kore ile Orta Asya, Kafkaslar ve Avrupa arasında daha yoğun ticaret trafiğini sağlamak için oluşturulan yeni proje, Çin’in “Bir Kuşak, Bir Yol” adlı İpek Yolu projesine yapılan bir karşı atak olarak yorumlandı.

Japonya'dan Çin'e, Kazakistan çalımı

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Japonya, Çin’in Orta Asya’daki İpek Yolu hamlesine karşı atak başlattı. Japonya’nın dev lojistik şirketlerinden Nippon Express, Kazakistan Demiryolları ile mutabakat metni imzaladı. Japonya ve Güney Kore ile Orta Asya, Kafkaslar ve Avrupa arasında daha yoğun ticaret trafiğini sağlamak için oluşturulan proje Çin’in “Bir Kuşak, Bir Yol” adlı İpek Yolu projesine yapılan bir karşı atak olarak yorumlandı.

Kazakistan'ın İpek Yolu projesi: Nurlu Jol

Kazakistan’ın İpek Yolu projesi: Nurlu Jol
Mutabakat metnine göre Nippon Express’in Japonya ve Güney Kore limanlarındaki konteynırların Kazakistan üzerinden demiryolu ile Avrupa’ya sevkiyatının sağlanacağı öğrenildi. Ayrıca taraflar Kazak-Çin sınırındaki özel ekonomik bölge olan Korgas bölgesine daha çok yatırımın gerektiği üzerinde fikir birliğine vardı. Korgas bölgesi Asya-Pasifik pazarının Orta Asya üzerinden batı limanlarına ulaşacağı önemli bir kapı olarak ele alınıyor.

Bu hamlenin Japonya ve Çin’in Avrasya ve Afrika’daki etki sahası mücadelesinin devam eden bir örneği olarak görüldüğü belirtiliyor. Güney Asya’da da köşe kapmaca oynayan Japon ve Çinli şirketler Endonezya’da, Sri Lanka’da ve Bangladeş’te yatırım projeleri ile yarışıyor. Çin 2013’te açıkladığı “Bir Kuşak, Bir Yol” projesi ile büyük bir atılım yaparken sahada ise Çinli şirketlerin hegemonyası bulunmuyor. Özellikle Japon ve Hintli şirketlerin, Çin’in öncülük iddia ettiği ticaret yollarında büyük bir rekabet içerisinde oldukları gözlemleniyor.

Bilindiği gibi Mayıs 2017’de Pekin’de gerçekleştirilen Kuşak ve Yol Forumu’ndan birkaç hafta sonra Japonya ve Hindistan “Asya Afrika Büyüme Koridoru” adlı projeyi duyurdu. “Bir Kuşak, Bir Yol” projesine açıkça bir meydan okuma olan bu adım sahada var olan rekabetin somutlaştırılması olarak yorumlandı.

Kaynak :  http://qha.com.ua/tr/turk-dunyasi/japonya-dan-cin-e-kazakistan-calimi/158930/QHA

Etiketler: » » » » » » »
Share
1045 Kez Görüntülendi.