logo

trugen jacn
19 Ağustos 2017

ÇİN’İN Xİ’TOKRASİSİ, DENG XİAOPİNG’İN BAŞLATTIĞI REFORMLARI REDDEDEBİLECEK Mİ ?

Andrew Gilholm

Her beş yılda bir düzenlenen Çin Komünist Partisi Ulusal Kongresi(SEÇİMLİ DÖNEM KURULTAYI) , bir zamanlar uzun konuşmalarda uyuklayan yaşlı insanların imgelerini hatırlatarak sisli bir olay olarak düşünülmüş ve hafızalarda da böyle resmedilmişti. Bu, 18. Ulusal Kongreden önce şiddetli bir siyasi rekabete sahne olan olaylar ABD Büyükelçiliğinde   bir diplomatik krize yol açtığı için 2012’de  yöntem tümden değişti. Karısı daha sonra bir İngiliz iş adamının öldürülmesine karışan yıldızı yükselenÇung Qing eyaleti Valisi ve  ÇKP,Politbüro üyesi Bo Xilai ile yüzleşmek için sığınma talebinde bulunan bir Çinli yetkili de bu krize müdahil oldu. Bunu bir darbe teşebbüsüne karışmakla suçlanan Pekin’de bir üst düzey ÇKP. yetkilisinin oğlunun bir Ferrari kazasında hayatını kaybetmesi olayı izledi.

2017 yılının sonbaharında yapılacak 19. Ulusal Kongresi öncesinde bu benzer bir çok dramatik olayların olma ihtimali düşük görünüyor. Ancak Çin Komünist Partisi’nin Merkez Disiplini Koruma  Kurulu  tarafından hakkında soruşturma başlatılan Chongqing Eyaletinin ÇKP.genel sekreteri ve Valisi Sun Zhengcai’nin geçtiğimiz Temmuz ayında görevden alınması  olayı, Çin’de genel siyasi atmosferin gerginleşmesine yol açmıştır.
Çin’deki liderlik meselesi devamlı tartışmalı bir konu olarak her zaman dikkatleri çekmiş ve böyle cereyan ediyor gözükmüştür. Bir çok Gözlemci  mevcut  Çin Lideri Xi’yi  Çin’in şimdiye kadarki en güçlü bir Lider hatta “Çin’in Yeni Mao” olarak görüyor. Ancak, bu değerlendirme, belirsizliğin artmasıyla Çin’in geçtiğimiz çeyrek yüzyıldaki olağanüstü başarılarının arkasındaki iki temel faktörü maskeliyor;

  • Seçkinlerin Liderlik Birliği :  iktidar sınırlarıyla ve ideolojik pragmatizmayı ön plana çıkaran dönüştürücü ekonomik reformlar ve yeniden yapılanma kapasitesinin altında kaldı. Bunlar modern Çin’in mimarı Deng Xiaoping tarafından yapılan bir sistemin temel özelliklerini oluşturuyor.

Tehlike Altındaki Genel  Durum : Şimdiki ÇKP.Genel Sekreteri Xi’nin mevcut sistemi yok etmeden Çin’in genel durumuna hakim olup olmayacağıdır.
Devlet başkanı Xi Jingping kendi iktidarını ne zamana kadar kendi kontrolü altında tutabilecek ? Kendisine göre kurduğu tek adam ve Tekelleştirmix iktıdarını ne kadar sürdürebilecek ?Bu soruların cevabını iktidarının İkinci döneminde Çin’in genel ekonomik zorluklarla baş etmeye çalışırken, iç siyasi sorunlarları de çözmesine ve bu sorunları baş edebileceğini bağlı gözüküyor.
Okumaya devam etmek için oturum açın veya kayıt olun.
Kayıtlı kullanıcılar bir ücretsiz makaleye erişebilir her ay . Aboneler, arşivin tamamına erişebilirler.

Kaynak :  https://www.foreignaffairs.com/articles/china/2017-08-11/chinas-xitocracy?cid=int-now&pgtype=hpg&region=br1

NOT : Bu yazı TİLMAÇ tarafından Uyghurnet org okuyucuları için İngilizceden  Türkçeye çevirilerek yayınlanmıştır.

Etiketler: » » » » » » »
Share
818 Kez Görüntülendi.