logo

trugen jacn

Dr.KARACA : DOĞU TÜRKİSTAN SORUNU ÇÖZÜLMEDEN TÜRKİYE – ÇİN İLİŞKİLERİ İLERLEMEZ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Türkiye _ Çin ilişkileri son yıllarda özellikle FETÖ Terör Örgütü’nin 15 Temmuz 2016 başarısız darbe teşebbüsünden sonra büyük ilerlemeler kaydettiği çeşitli çevrelerce öne sürülüyor.
Bu arada Çin Dış İşleri Bakanlığı’na bağlı Çin Uluslar arası İlşkiler Enstitüsü’nun Müdür Yardımcısı Dr.Dong MenyuenTürk gazetecilere yaptığı  açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’in geçen Mayıs ayında başkent Pekin’de düzenelenen Çin’in çok önem verdiği “Yeni Kuşak-Yol” formuna katılmasının iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilimesi için iyi bir başlangıç olduğunu iddia ederek ; “ Cumhurbaşkanı Erdoğan’in 16 Nisan referandumunda başarılı olması ve ardından Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesi ve AK partı Genel Başkanlığı’na yeniden seçilmesi Tirkiye için son derece önemlidir. Ben devlet başkanımız Xi Jingping’in kutlama mesajini bizzat kendisine ilettim,Biz Türkiye’deki anayasal değişiklikleri AB.ülkelerinin aksine Çin devleti olarak destekliyoruz.”şeklinde konuştu.

Dr.Kuter Karaca : Doğu Türkistan Sorunu Türkiye-Çin İlişkileri İlerlemez

ABD.merkezli Özgür Asya radyosuna Son yıllarda Türkiye ile Çin arasındaki siyasi ve ticari ilişkiler hakkındaki görüşlerini açıklayan İstanbul Nişantaşı  Üniversitsi Uluslar arası ilişkiler bölümü öğretim üyesi Dr.Kutay Karaca bu ve benzeri toplantılarda Türkiye – Çin arasındaki ilişkileri Doğu Türkistan sorunu ile ticaretteki dengesizlikler ve Türkiye aleyhine olan açıklıkların sürekli gündeme getirilerek tartışılmakta olduğunu belirterek şöyle dedi ; “ Doğu Türkistan meselesi çözüme kavuşturulmadan Türkiye Çin ilişkileri ilerleyemez. Ben yazılarımda ve konuştuğum platformlarda şu hususu açıklıklla ve önemle dile getiriyorum . Ortadoğu’da ,Filistin sorunu çözülmeden barışın olamayacağı gibi Türkiye Çin ilişkilerinde  de  taraf  ülkelerin  Doğu Türkistan meselesine olan bakış ve görüşlerini değiştirmeden Türkiye Çin ilişkilerini geliştirilmesi ve ilerlemesi asla mümkün değildir.

Türkiye Çin Ticari İlişkilerinde Türkiye Sürekli Zararda
Türkiye ile Çin arasındaki ticari ilişkilerin son yıllarda büyük geleşme gösterdiğini belirten Dr.Karaca bu ticarette Türkiye’nin sürekli zararda olduğunu ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü ; “ Türkiye-Çin arasındaki bu dengesizlikler yıldan yıldan artış göstermektedir. Ortadabir gerçek var. 2016 ‘de iki ülke arasındaki ticaretette Türkiye’nin açığı 22 milyor dolardır. Bu açık kabul edilebilir ve önemsenmeyecek  bir rakam asla değildir. Biz Türkiye olarak dış ticaretimizin 1/5’ni  Çin ile yapıyoruz. Daha açık ifade edersek,Çin’den geçen yıllarda toplam 24 milyar dolarlık mal aldık buna karşılık sattığımız toplam mal tutarı  ancak.2 milyar dolardır. Biz Türkiye olarak Çin ile yaptığımız ticarette sürekli açık veriyor ve zarar ediyoruz. Ticaretteki bu açıklık ve dengesizlik   sorunu gündeme getirildiğinde Çin tarafı bu dengesizliklerin düzeltileceği hakkında sürekli vaatlarda bulunur ama şu ana kadar bu sözünü yerine getirmiş değil.Sürekli oyalıyor.Bana göre ticaretteki bu dengesizlikler düzeltilmeden iki ülke arasındaki ticaret de  asla ilerlemez ve ilişkiler de daha fazla geliştirilemez.” şeklinde konuştu.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1406 Kez Görüntülendi.