logo

trugen jacn
16 Temmuz 2017

ÇİN, UYGURLARDAN SONRA KAZAK TÜRKLERİNE DE BASKI VE ZULMÜNÜ ARTTIRIYOR

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Çin yönetimi işgali altındaki Doğu Türkistan’da geleneksel fitne ve fesat politikalarının bir devamı olarak Müslüman ve Türk halkları arasında farklı uygulamalarla  zulüm ve baskı politikalarını devam ettiriyordu. Geçtiğimiz aylara  kadar ise, Şanghay İşbirliği Örgütü’nün önemli Üyesi Kazakistan Cumhuriyetininin tepki ve itirazlarını bertaraf etmek için Doğu Türkistan’da yaşayan  Kazak Türklerine Uygurlar kadar baskı ve zulüm yapmıyor ve güya onları  pozitif ayırımıcı bir siyaset  uyguluyordu.
Ancak Doğu Türkistan’daki Çin işgal yönetimi geçtiğimiz aydan itibaren yalan maskesini çıkardı ve gerçek yüzünü göstermeye başladı.Kazakistan’da yüzyıllardır,Uygur Türkleri ile birlikte ve aynı kaderi paylaşan ülkelerini birlikte savunan, birlikte devlet kuran ve bağımsız devletlerini koruma uğrunda omuz omuza kan döken ve ve can veren Kazak Türklerine aynen Uygur Kardeşlerine yaptıkları gibi de baskı ve zulüm ve soykırım yapmaya başladı.
Çin, İli Vilayetinin Korgas İlçesinde 10 Kazak Türkü Kadını Tutukladı
Çin işgal yönetiminin geçtiğimiz hafta 11 Temmuz  2017’de Kazakistan sınırındaki Korgas İlçesinde ikamet eden 10 Kazak Türkü kadını tutuklayarak hapsettiği bildirildi.
Özgür Asya radyosu 13 Temmuz 2017’de kendilerine telefonla ulaşan Doğu Türkistanlı bir kazak Türkü’nün verdiği bilgilere dayanarak verdiği haberde ; tutuklanan Kazak Hanımları aslında dini.siyasi vediğer bir hiç konu ile ilgilerinin bulunmadığını ancak, Çin’de kuillanılan Ündidar(Weixin) sesli iletişim ağında Çin’in yasak olarak ilan ettiği konuları bilmeden tartıştıklarının sebep olduğunu açıklamıştır. Çin işgal yönetimi geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir genelge ile halkın kullandığı elektronik ortamda iletişim kurdukları bilgisayar,Cep telefonu ve diğer aletler üzerine sözde “Terör ve Terörcülüğü Çağrıştıran” iletilerin otomatik olarak engelleyen bir dijital çip yerleştirilmesini zorunlu hale getirmişti. Bu dijital engelleyici çip’ı cihazlarına yerleştirmeyenlerin kontrol sonucunda tesbit edilmeleri halinde “Terörcülük veya Teröre Yardım ve Yataklık Yapmak “ suçundan haklarında soruşturma açılacağı bildirilmişti.
Tutuklanan Kazak Hanımların niçin ve ne sebeple tutuklandıkları hakkında  hangi bir bilgi veya açıklama bulunmuyor. Ancak,radyonun Kazakistan sınırındaki İli vilayetinde oturan bir Kazak Türkü’nden aldığı bilgiye göre Çin’in bu önleyici dijital çip takma genelgesinin bu vilayette de geçerli olduğunu bildirmiştir.
Çin,Kazak Türklerine Karşı Baskı ve Zulümlerini Arttırıyor
Çin işgal yönetimi kadim bir Çin klasiği olan ve Pax Sinica olarak adlandırılan “Düşmanalarını Parçalayarak Teker teker Yok Etmek” teorisini günümüzde de başarılı bir şekilde sürdürüyor.Türkistan Cumhuriyetlerinin toprak büyüklüğü.zengin kaynakları ve geleceğe ümit bahşeden ve sağlayan genç ve dinamik nüfusu ile öne çıkan  ve Çin’in yayılma ve taşma tarihi emellerinin günümüzdeki yansıması olan sözde “Bir Kuşak ve Yodl ” projesiinin  Doğu Türkistan ile birliikte düğüm ve kilik noktası olan Kazakisitan ile ilişkilerine çok önem veriyor. Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in uzak görüşlü ve bilge kişiliği ve Türk dünyasına etki eden  çıkışlarını yakından izliyor. Çin işgal yönetimi, Türkistan’daki Kazak Türklerine farklı uygulama ve yaklaşımlar sergileyerek kazakıstan Türklerinin ruhunu okşayarak onlara şirin görünmek suretiyle onları aldatmaya Uygur Türklerine karşı uyguladıkları baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarını perdelemeye çalışıyordu.
Ancak Çin’in son Uygulamaları ile bu sinsi ve geleneksel politikalarında son aşamaya geldiğine inanmış görünüyor. 20 yıldan beri aldatarak kandırmaya çalıştıkları Kazak Türklerine de aynen Uygurlara reva gördükleri baskı.zulüm ve soykırım icra etmeye başladı. Kazak Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Cemeney,Bürçin,Korgas,Durubilcin,Çingil ve Mori ilçelerinde Kazak Türk gençlerini haksız ve sebehpsiz olarak toplu tutuklamalar yapıyor.
Geçtiğimiz Haziran ayında Sancı’nın Mori İlçesinde Ahmethan(Akmathan) isimlik bir Kazak Türkü din adamı tutuklanmıştı. Kazak İmam Ahmethan Hapishanede baskı ve işkenceler sonucunda hayatını kaybetmişti.Cesedi polis gözetiminde ve otopsi yapılmadan derhal ailesine teselim edilmiş ve 2 saat içinde defnettirilmişti.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1762 Kez Görüntülendi.