logo

trugen jacn

DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ ÇİN MİLLİ ZULMÜ AVRUPA’NİN GÜNDEMİNDE

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

23-15 Haziran 2017 tarihleri arasında Kazakistan‘ın başkenti Astana‘da  düzenlenen 5. Dünya Kazakları Kurultayı‘nda, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve bütün devlet erkanı huzurunda  Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı ve zulüm uygulamaları Almanya Kazak Diyasporası adına kurultaya katılan Ömürbek Altın tarafından dile getirilmiş ve büyük yankı uyandırmıştı.  Almanya’da yaşayan Kazak Türklerinin  önde gelenlerinden Ömürhan Altın‘ın Kurultayı’da cesur bir çıkış yaparak  işgalci Çin yönetiminin Doğu Türkistan‘da  Uygurlardan sonra bu kez Kazaklar‘a karşı uyguladığı baskı ve zulüm ile özellikle  son zamanlarda büyük artış gösteren insan hakları ihlalleri konusunda  yapmış olduğu gündem dışı konuşma Kazakistan’da ve Türkiye’de ve Doğu Türkistan  diasporası ile uluslar arası toplumda   büyük ses getirmiş ve dikkati  çekmişti.

Ömürhan Altın’in Konuşması Almanya’da Yankı Buldu

Almanya’da yaşayan ve Almanya Kazak Türkleri diasporası adına 5.Dünya Kazak Kurultayı’na katılan Ömürhan Altın’ın  gündem dışı söz alarak Doğu Türkistan’da  Uygurlardan sonra   Kazaklar‘ın maruz kaldığı baskı ve zulüm, insan hakları konusuna duyarlı Almanya’da da geniş yankı bulduğu ve Alman  siyasetçilerin de dikkatini çektiği   açıklandı.

Almanya‘nın Bavyera Eyalet Parlamentosu‘nun insan hakları konusundaki en aktif ve duyarlı  üyelerinden Yeşiller Partisi  Milletvekili bayan Margarete Bause, kendisi yurt dışında bulunduğu için , özel danışmanı bayan Helga İding’e talimat verdi ve Ömürhan Altın ile görüşmesini ve konu hakkında ayrıntılı bilgi almasını talimatlanadırdı.  Özel Danışman Bayan İding,bu talimat üzerine  Ömürhan Altın’i  Parlamento’ya davet ederek görüşüğü bildirildi.  Bavyera Eyalet Parlamento’nda gerçekleşen  görüşmede  Almanya Kazak Diasporası temsilcilerinden Ömürhan Altın,Doğu Türkistan’da yaşayan Kazaklar ve diğer bu ülkede yaşayan ve Çin’in azınlık olarak tanımladığı halkların  karşılaştığı    insan hakları ihlalleri ve maruz kaldıkları baskı ve zulümler  konusunda  bilgiler verdiği bildirildi.

Görüşme ile ilgili olarak  açıklama yapan Yeşiller Partisi  milletvekili bayan Margarete Bause’nun özel Temsilcisi Bayan İding Doğu Türkistan’da yaşayan Kazaklar ve diğer yerli halkların karşılaştığı etnik ayrımcılık  ile baskı ve zulüm uygulamalarının bu konuya duyarlı Yeşiller Partisini  yakından ilgilendirdiğini ve konunun takipçisi olacaklarını bildirdi.  Bayan İding ayrıca, bu konunun  ileride Partisi’nce daha geniş şekilde ele alınacağını ve bu hak ve hukuk ihlallerinin   Almanya ve Avrupa Parlamentosu’na, uluslararası  İnsan hakları ve hukuk Kuruluşları ile diğer organizasyonlarca geniş şekilde ele alınmasının sağlanması  için çalışacaklarını de sözlerine ekledi.
Kaynak :  A.Omen: Bavyera Eyalet Parlamentosu Yeşiller Partisi milletvekili Margarete Bause  [27.6. 17:35]

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1462 Kez Görüntülendi.