logo

trugen jacn

ÇİN,DOĞU TÜRKİSTAN’DA UYGURLARDAN SONRA BU KEZ KAZAKLARA DA ZULME BAŞLADI

خىتايغا ۋىزا ئىلتىماسى رەت قىلىنغان قازاقلار ئالماتادىكى خىتاي ئەلچىخانىسى ئالدىدا نارازىلىق بىلدۈرمەكتە. 2017-يىلى 31-ماي.

Kazak Türkleri Çin’in Alma-Ata Başkonsolosluğu önünde Eylem yaparak  Baskıları Protesto ettiler  12 Haziran 2017

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin,işgal ettiği Doğu Türkistan’da bu ülkede yüz yıllardır kardeşçe yaşayan Türk kökenli Uygur,Kazak ve Kırgiz Türklerinin tarihlerinde olduğu gibi aralarIndaki birlik,beraberlik ve dayanışmayı yok etmek için farklı politikalar uyguluyor ve emperyalizmin “Böl-Parçala-Yok Et “ yönteminin çok iyi kullanmakta  idi. Ancak,Çin işgal yönetiminin son icraatları ile bu farklı politikalarını değiştirdiği ve Kazak Türklerine karşı daha yumuşak ve ılımlı olan uygulamalarını ani olarak  değiştirdiği onların Uygur Kardeşleri gibi baskı,zulüm ve asimilasyon uygulamalarına başladıkları  açıklandı.
Özgür Asya radyosu Doğu Türkistan asıllı bir Kazak Tükünün kendilerine bir mektup yollayarak  Çin’in son dönemlerdeki çok sıkı ve ağır baskı,zulüm ve asimilasyon uygulamalarından şikayet  ettiğini bildirdi. Radyoya ulaştırılan mektubun içeriği genel hatları ile  şöyle ;
1. Çin yönetimi daha önceleri Doğu Türkistan’da yaşayan Kazak Türklerine Uygurlara göre daha az baskı uyguluyor ve daha yumuşak,ılımlı ve kayırıcı bir palitika icra ederken, son aylarda aniden  değişiklik yaptı  ve aynen Uygurlara uygulanan baskı.zulüm ve asimilasyonun aynısını uygulamaya başladı.
2. Geçtiğimiz aylardan itibaren Kazak Türklerinin daha önce aldıkları pasaportlarına el koydu ve  özellikle Kazakistan’a seyahat etmelerini engelledi,
3. Önceki yıllarda Kazakistan’a göç ederek Kazak vatandaşlığına geçen veya Kazakistan’da sürekli oturma izni olan Kazak Türklerinin Doğu Türkistan’daki akraba vee yakınıara baskı yaparak onların bir an önce geri dönmeleri ve pasaportlarını geri teslim etmelerini sağlamalarını talep etti.
4.  Çin, baskı ve şantajlar  ile Doğu Türkistan’a geri dönen Kazakları aynen yurt dışından geri dönen Uygurlara uygulanan sözde  Eğitim (Terbiyeleş) Merkezlerine kapatarak psikolojik baskı ve işkencelere tabi tutuyor.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi
ABD. Uygur Derneği Başkanı Dr.Hasan : Çin’in Türk Halklarına Yaklaşımı Aynı,Ancak Zamanlaması Farklı
Çin yönetiminin  son zamanlarda Kazak Türklerine  de   baskı ve zulüm uygulamalarını  değerlendiren ABD.Uygur derneği Başkanı Dr.İlşat Hasan,Çin’in Doğu Türkistan’ı işgallerinden beri Uygurlara karşı her türlü baskı,zulüm,etnik asimilasyon,dini ve ırkı soykırım uygulamaları yaparken, Kardeş Kazak Türklerine fitne ve fesat amaçlı olarak daha farklı davrandığını belirterek şöyle konuştu ; “ Çin yönetimi Kazak Kardeşlerimize Uygurlara göre daha ılımlı ve daha yumuşak bir politika uygulayarak bu iki kardeş halk arasında fitne ve fesat tohumları ekmeye çalışmıştır. Amaç, Uygur- Kazak gerginliği kin ve nefreti yaratmaktı.Bu alçakça tertip hiçbir zaman yeterli derecede başarılı olamadı.Çünkü,kazaklar ve Uygurlar yüzyıllardan beri bu topraklarda kardeşçe ve birlikte yaşayan Kardeş Türk Halklarıdır. 1944’de Kuzeyde Doğu Türkistan Cumhuriyeti kurulurken İşgalcilere karşı bağımsızlık savaşı verilirken,birlikte ve omuz omuza mücadele etmişlerdir. Özgürlük ve bağımsızlıkları için birlikte kanlarını dökmüş ve aziz canlarını feda etmişlerdir.Tarihte de hiçbir zaman Uygur Kazak çatışması veya gerginliği meydana gelmemiştir. Uygurlar ve Kazakların dinleri,inançları Kültür, medeniyet ve etnik kimlikleri aynıdır. Çin aslında Uygurlara baskı ve zulmederken ve soykırım uygularken, Kazak kardeşlerimizin de temel insanı haklarını açıkça çiğniyordu.Onların verimli yaylak ve otlaklarına zorla el koyuyor ve Doğu Türkistan’a yerleştirdikleri Sömürge Ordusu olan Bingtuen’e peşkeş çekiyorlardı. Hayvanlarına ve bütün diğer varlıklarını gaspediyordu. Aslında Çin Doğu Türkistan’da yaşayan bütün Türk halklarına aynı baskı ve zulmü uyguluyordu. Ancak,zamanlaması farklı idi. Yedi başlı ejderha Çin bu kez  dişlerini Kazak Kardeşlerimize gösterdi.Uygurlara ise yıllar öncesinden göstermişti. Çin’in bu son uygulamaları  ile sinsi riyakarlık, adice ikiyüzlülük ve alçakça hiyanet kokan gerçek niyet ve yüzünü göstermiştir.” Şeklinde değerlendirdi.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1349 Kez Görüntülendi.