logo

trugen jacn

ÇİN,UYGUR TÜRKLERİNİN İSLAMİ VE MİLLİ İSİMLERİNİ DEĞİŞTİRME UYGULAMASINI BAŞLATTI

خوتەن قاراقاش ناھىيەسىنىڭ توخۇلا يېزا توخۇلا كەنت پارتىيە ياچېيكىسى چىقارغان «چەكلەنگەن ئىسىملار تىزىملىكى».

Uygur haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistan’daki Çin işgal yönetiminin Sözde Bölgesel Kamu Güvenliği Bakanlığı geçtiğimiz Nisan ayında yayınladığı bir genelge ile Müslüman Uygur Türklerinin Müslümanca ve Milli kimliklerini çağrıştıran isimlerini Emniyet makamlarına başvurarak değiştirilmesini istediği açıklandı.
Özgür Asya radyosunun bildirdiğine göre Yasaklı isim listesi yayınlanması  öncesinden  yasaklanan bu isimleri alan ve kendilerini bu isimle kaydettiren Uygurların en yakın Emniyet makamlarına başvurarak değiştirmelerini istendiği ve bu değiştirilme işleminin de Hoten Vilayetinden başlandığı belirtildi.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava

Çin işgal yönetiminin geçtiğimiz yıl  yeni doğan çocuklara verilmesi yasak olan isimleri yayınlamasına ek olarak 01 Nisan 2017 tarihinde yürürlüğe konan “ Aşırı Dinciler ve Terörle Savaş” yasası kapsamında “ Aşırı dini akımların yasaklanması- Milli Bölücülüğe Karşı  Mücadele” ve benzeri isimler altında yürüttüğü baskı,zulüm ve dönüştürme dalgasının bütün şiddeti ile devam ettirildiği gelen haberler arasında.  Çin işgal yönetimi yasaklı isim listesi yayınlanmadan önce doğan çocuklara ad olarak verilen ve Uygur Türklerinin kadim tarihinden beri çocuklarına isim olarak verdikleri dini temelli adlar ve milli duygu ve içerikli isimleri dahi “ Dini Aşırılık ve Milli Bölücülüğü çağrıştıran İsimler “ olduğunu ve bundan böyle yeni doğan çocuklara  ad olarak verilemeyeceğini bildirmişti. Ancak, Hoten’de başlanan bu yeni uygulama ile daha önce  yasaklı Listedeki isimleri olanların de Emniyet Makamlarının Nüfus ve Vatandaşlık birimlerine baş vurarak değiştirmeleri gerektiğini bildirdi.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi

Yasaklanan İsimleri Değiştirenlere Çin’in Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Bedava
Doğu Türkistan’da sosyal medya’da yer alan haber ve bilgilere göre Çin işgal yönetimi yerleşim birimleri ve Mahallelerde özellikle akşam saatlerinde yazılı el  ilanları  dağıttıkları ve bu ilanlarda yasaklanan isimleri  değiştiren kişilerin Çin’in sağlık ve sosyal hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlandırılacakları bilgisi yere alıyor.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar, kalabalık ve açık hava

Doğu Türkistan’da Yaşayan Uygur : Bu İsim Değiştirme uygulaması Bize Resmen Bildirildi
Adının açıklanmasını istemeyen ve Doğu Türkistan’da yaşadığını ifade eden bir Uygur, Özgür Asya radyosuna bu konuda şunları ifade etti ; “ Nisan ayının son haftasında çalıştığım resmi devlet dairesi biz çalışanlar için bir hizmet içi  Eğitim Semineri  düzenledi.Bu Toplantı’da isimlerin değiştirilmesi ile ilgili sözde Özerk Bölge Kamu Güvenliği Bakanlığının 2017/4425 sayılı genelgesini okundu ve bu genelgenin nasıl uygulanacağı hakkında bilgiler verildi.  Bu genelge ile yasaklanan isimleri taşıyan Uygurların en kısa zamanda Güvenlik makamlarının Nüfus birimlerine başvurmaları ve isimlerini değiştirmeleri talep ediliyor.” Şeklinde konuştu.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava

Hoten -İlçi’de Görevli Çin İşgal Polisi : Genelge’de olmamasına Rağmen 16 Yaşından Küçüklerin de İsimleri Değiştiriliyor
Radyo muhabirine açıklamalarda bulunan Hoten’in İlçi ilçesinde görevli Uygur asıllı  bir Çin polisi görevli olduğu Polis Merkezi’nde yasaklanan isimlerin değişitirilmesi uygulamasının 01 Mayıs tarihinden itibaren başladığını belirterek   şöyle konuştu ,” Mayıs ayının başında başlatılan bu hizmetlerin Mays ayı sonlarında bitirilmesi istenmişti.Ancak,ilçemizde internet ulaşımı çok yavaş ve bazın arıza yapıyor ve bazen de internet hiç çalışmıyor.Bu nedenle bu isim değiştirme işleminin Temmuz ayına kadar sarkacağını tahmin ediyorum. İsimleri değiştirilen kişilerin özel hayatı ve geçmişe dönük sabıka kayıtları ve diğer güvenlikle ilgili hususlarda ileride sorunlar çıkmaması için yasada yazılı olmamasına rağmen 16 yaşından gün almayanların de isimleri değiştiriliyor. Merkez ve taşra’da grev yapan devlet memurlarından teşkil ettirilen “ Özel Hizmet Birimleri” de köyler ve uzak kırsal bölgelere giderek isimlerin değiştirilmesi hizmetlerinde yerel güvenlik güçlerine yardımcı oluyorlar.

Ayrıca,işsiz Uygurların Çin’e işçi olarak yollanması hizmetlerini  de koordine ediyorlar ve halkı “Dini Aşırılık Tehlikesinden Korumak “ amacı ile Terbiyeleş = Beyin Yıkama amaçlı Eğitim Mrkez “‘ lerine 2 ay süre ile eğitime tabi tutuluyor.Onların evlerinde yalnız kalan çocuklarının isimleri ise,engelsiz  ve hiçbir sorun yaşanmadan değiştirilebiliyor.Bu uygulamaya karşı ilçemiz ve bağlı köylerede şimdiye kadar kayda değer her hangi bir karşı koyma eylemi meydana gelmedi.” Şeklinde konuştu.

Bulgaristan'da Türklere Yapılan Zulmün Üzerinden 26 Yıl Geçti

Uzmanlar ; İşgalcı Çin’in  Bu Uygulamaları Faşist Bulgar Lider Jivkov’u  Hatırlatıyor
Çin’in bu  isimleri zorla değiştirme icraatlarını değerlendiren bir bölge uzmanının değerlendirmesi şöyle: “ Kendi rejimini Sosyalist olarak tanımlayan Çin işgal yönetiminin yaptığı aslında ,Çin faşizmi ile Han Şövenizmi içerikli insanlık dışı  uygulamalardır. Çin yönetiminin Uygur Türklerine karşı bu ve benzeri bu uygulamaları 1980’lı yıllardaki  Komünist  maskeli  Bulgar Faşisti Bulgaristan Diktatörü Jivkor’un Bulgaristan’da yaşayan Türklere uyguladığının aynısıdır. Çin’in sosyalist maskeli İşgalcı, Sömürgeci  ve Hitayıst Çin Faşistlerinın akibeti elbette ki Bulgarıstan’ın Kızıl maskeli Faşisti Diktatörü  Jivkov’dan farklı olmayacaktır. Baskı,Zulüm ve etnik soykırımcıların sonları Jivko,Hitler, Kmer’in Komünist soykırımcı Katilleri  ve diğer  bilumum Naziler gibi çok korkunç olacaktır.”şeklinde değerlendiriyor.

Etiketler: » » » » » » » » »

Share
1170 Kez Görüntülendi.