logo

trugen jacn

Doç. Dr. KARACA : UYGUR SORUNU ÇÖZÜLMEDEN TÜRKİYE- ÇİN İLİŞKİLERİ ASLA GELİŞEMEZ !

Kutay Karaca resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Eski Hava  Kur.Albay, siyaset uzmanı ve İstanbul Gelişim Üniversitesi  Uluslar arası ilişkiler ve Siyaset bilimi öğretim üyesi Doç. Dr.Kutay Karaca Doğu Türkistan sorunu nihai çözüme kavuşturulmadan Türkiye Çin ilişkilerinin ilerleme kaydetmesi mümkün değildir.” Açıklamasında bulunda.
Gelişim Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr.Kutay Karaca, bu konuşmasını Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdğan’ın Pekin’de düzenlenen “Yeni Yol-Kuşak Forumu”’na katılması ve sonrasındaki Çin temasları ve “ İki Ülke Arasında imzalanan ”  Suçluların Karşılıklı   İade edilmesi” anlaşması ile ilgili  gelişmeleri  Özgür Asya radyosuna değerlendirirken ifade etti. Doç. Dr.Kuter Karaca  adı geçen radyoya yaptığı açıklamada Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çin lideri arasında Pekin’de yapılan resmi görüşmelerde Uygur Türkleri sorunun mutlaka müzakere edildiğini çok kuvvetli bir şekilde tahmin ettiğini belirtti ve şunları söyledi;

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar ve takım elbise
“ Ben çalışmalarımda ve hazırladığım raporlarda sürekli şu görüşleri savunuyor ve bu düşüncelerimi  de açık ve net bir şekilde ifade etmekteyim. Orta doğu’da Filistin iile İsrail arasındaki sorunlar çözülmeden bölge’de barışı tesis etmek asla mümkün değildir. Türkiye Çin ilişkilerinde de bu iki ülke arasında Doğu Türkistan meselesindeki  görüş ve kanaatlarda değişiklik olmadan ve bir birlerine yaklaşmadan Türkiye – Çin ilişkilerinin gelişmesi ve ilerlemesi kesinlikle  söz konusu olamayacaktır.  Bu nedenle 14-15 Mayıs 2017 tarihleri arasında Çin’in başkenti Pekin’de Türkiye  ve Çin devlet başkanları arasında yapılan ikili görüşmelerde Doğu Türkistan sorunun gündeme getirilmiş olduğunu  ve masaya yatırıldığını çok kuvvetli olarak  tahmin ediyorum.”şeklinde konuştu.

Türkiye'ye sığınan Uygur Türkleri Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Türkiye,Tarihte Mazlum Uygur Türklerinin Sığındığı  Bir Ana Vatan
Uzmanlar ,Uygur Türklerinin sadece günümüzde değil,kadim tarihlerden beri de  ülkeleri  Doğu Türkistan işgala uğradığı ve Müslüman Uygur Türkleri istilacılar tarafından katliama  maruz kaldığı  zamanlarda ülkelerinden kaçarak sığındığı ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini ifade ediyorlar. Osmanlı İmparatorluğu ve onun varisi olan Türkiye Cumhuriyeti devleti her zaman ve şartlarda Uygur Türkü Kardeşlerine sahip çıkmış ve onları daima himaye etmiştir.Komünist Çin istilasından sonra  Doğu TÜrkistan Liderleri Mehmet Emin Buğra ve İsa Yusuf Alptekin’lerin Türkiye’ye gelerek Türk hükümetine bu insanların Türkiye getirilmesi yolurdaki talepleri olumlu karşılanmıştır. 1949’da  Hindistan’a sığınan bin 850 kişi 1953 yılında İskanlı Göçmen olarak Türkiye’ye getirilerek iskan edilmişlerdir.
1961 yılı ve sonraki sonraki tarihlerde yine Çin’in baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarından dolayı Afganistan’a sığınan yaklaşık 320 kişi 1965 ve 1967 yıllarında Türkiye’ye getirilerek Kayseri’ye iskanlı göçmen olarak yerleştirilmiştir.
Doğu Türkistan’dan Türkiye sığınma ve göçler   sürekli devam etmiş ve  en son  2014 yılından başlayarak   Doğu Türkistan’da Çin’in baskı,zulüm,etnik ayırımcılık ile dini ve ırkı soykırım uygulamalarına maruz kalan  binlerce Uygur Türkü’nün Çin baskı ve zulmünden  Güneydoğu Asya Ülkeleri yolu ile kaçarak Türkiye’ye sığınmışlardır.
Türk Devleti ve Anadolu Türkleri  Doğu Türkistanlı Kardeşlerine daima Sahip Çıkmış ve onları  bağırlarına basarak himaye etmiştir.

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
1285 Kez Görüntülendi.