logo

trugen jacn

AYDINLAR OCAĞI : SIĞINMACI DOĞU TÜRKİSTANLILAR KESİNLİKLE İADE EDİLMEMELİDİR

Aydınlar OCağı LoGosu ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi  (UYHAM)

Ülkemizin en köklü sivil toplum kuruluşlarından Aydınlar Ocakları   45. Büyük Şûrası, 12-14 Mayıs 2017 tarihleri arasında, Atatürk ve arkadaşlarının, 98 yıl önce, 19 Mayıs 1919’da Milli Mücadele’nin ve Cumhuriyet’e giden yolun ilk adımını attıkları Samsun’da, Samsun Aydınlar Ocağı’nın ev sahipliğinde yapılmıştır. Toplantı sonunda  ” AYDINLAR OCAKLARI 45. BÜYÜK ŞÛRASI SONUÇ BİLDİRİSİ ” kabul edilerek kamu oyuna açıklanmıştır. Bildirinin dibaçesinde şu ifadeler yer almıştır ;” 19 Mayıs 1919, Milli Mücadele’nin fiilen başladığı tarihtir. Bu tarih; “Çanakkale Zaferinin devamı, Kurtuluş Savaşı’nın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözü”dür. Türk milliyetçiliği düşüncesini temel ilke kabul eden Aydınlar Ocakları olarak, Yüce Atatürk’ün bize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti’ni, çeşitli kumpas ve tuzaklara rağmen, sonsuza kadar bağımsız, egemen, birlik ve bütünlük içinde yaşatma azim ve kararlılığı içindeyiz. Bugün de, güvenlik güçlerimizin bölücü terör örgütüne karşı binlerce şehit ve gazi vererek yıllardır yürüttükleri kahramanca mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz. Son günlerde Atatürk’ün şahsında Türkiye Cumhuriyeti’ni yıpratmak amacıyla sürdürülen haince ve alçakça saldırıları şiddetle kınıyoruz.”

Doğu Türkistan,Kırım,Kerkük,Bayır Bucak Türkmenlerinin durumları ele alınmış ve Türk dünyasının mevcut sorunları ve giderilmesine yönelik çözüm önerileri için de aşağıdaki kararlar kabul edilmiştir ;

Aydınlar Ocakları 45.Şura resimleri ile ilgili görsel sonucu

G- TÜRK DÜNYASININ SORUNLARI :

  • Doğu Türkistan : Çinlilerin Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine uyguladıkları baskı ve eritme politikasına karşı hükümetimiz, ciddi girişimlerde bulunmalıdır. Bu politikalara direndiği için Türkiye’ye sığınan Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz kesinlikle Çin’e iade edilmemelidir.
  • Karabağ :  Ayrıca Azerbaycan toprağı olan Karabağ’daki Ermeni işgaline karşı egemenlik mücadelesi veren kardeş Azerbaycan’ın yanında yer alınmalıdır.
  • Kırım ve Ahıska  Türkleri :  Ahıska Türkleri ve Kırım Türklerinin sorunları ile de yakından ilgilenilmelidir.
  • SURİYE GÖÇMENLERİNİN DURUMU: Suriye savaşı sırasında Türkiye’ye gelen göçmenlerin sayısı, dört milyon civarındadır. Suriyeli göçmenlerin vatandaşlığa kabulü, ülkenin demografik yapısını bozacağı gibi, ileride büyük sorunlara da yol açacaktır. Yapılması gereken Suriye savaşının en kısa zamanda barışla çözüme ulaştırılıp, göçmenlerin ülkelerine dönmeleri sağlanmalıdır. Bu arada Suriyeli göçmenlerin eğitimi ve topluma uyumu  konusundaki çalışmalara önem verilmelidir. Ayrıca sınırlarımızın dışında, Suriye’nin kuzeyinde göçmenlerin barınacağı “güvenli bölge oluşturulması” tezinde ısrar edilmelidir.
  • IRAK TÜRKMENLERİNİN DURUMU: Ezelden beri Türk olan ve Irak Anayasasına göre, Irak Merkezi Hükümetine bağlı olması gereken Kerkük’te bütün kurum ve kuruluşların binalarına Kürt bayrağı asılmış, asmayan kurumlar hakkında Valilik tarafından adli işlem yapılması kararı alınmıştır. Bu durum, ABD ve Irak Merkezi Hükümetince görmezden gelinmekte, Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimine peşkeş çekilmektedir. Yeri ve yurdu kalmayan Telaferli perişan durumdadır. Irak’taki Türkmen varlığının bekası, Türkiye’nin, anavatanımızın bekası ile yakından ilişkilidir. Bunun için Türkiye’deki siyasilerin, milli siyaseti iç siyaset ile karıştırmayarak, Türk varlığını ve Türkiye’yi ilgilendiren bu hayati konuya sahip çıkmaları gerekmektedir.
  • KKTC VE EGE ADALARI: Kıbrıs’ta KKTC’yi dışlayarak Enosis kararları almaktan çekinmeyen, dengeleri değiştirmek isteyen Rum kesiminin ve Yunanistan’ın uluslararası anlaşmaları yok saymaları kabul edilemez. KKTC, siyasi ve kültürel bir varlık olarak korunmalı, egemenlik haklarına saygı gösterilmeli, Türkiye’nin anlaşmalardan doğan haklarından kesinlikle vazgeçilmemelidir. Ege’deki 18 Türk adasında halen devam eden Yunan işgaline derhal son verilmelidir.
  • Türk Dünyası :  Son zamanda ihmal edilen Türk Dünyası ve kardeş Türk Cumhuriyetleri ile ilişkiler çok yönlü olarak arttırılmalıdır.

Aydınlar Ocakları olarak, Türk Kurtuluş Savaşı’nın temellerinin atıldığı Samsun ilimizde gerçekleştirdiğimiz 45. Büyük Şûramızda alınan bu kararların, milletimizin geleceği ve bekası konusunda olumlu katkılar sağlamasını temenni ediyoruz. Önümüzdeki hafta kutlanacak olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını, ülkemize barış, huzur ve refah dolu günlerin müjdecisi olması dileklerimizle kutluyoruz. Bu aziz vatanı ve Cumhuriyet’i bizlere armağan eden tarihimizin tüm kahramanlarını, şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Yakın bir zamanda kavuşacağımız mübarek Ramazan ayının da ülkemize barış, huzur ve esenlik getirmesini diliyor, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
747 Kez Görüntülendi.