logo

trugen jacn

ÇİN’İN,YARKENT’TE 140 HANELİ BİR MAHALLEDEDEN 53 KİŞİYİ HAPSETTİĞİ AÇIKLANDI

İlgili resim

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgal yönetiminin 01 Nisan 2017’den itibaren  yürürlüğe koyduğu “Aşırı Dinciler ve Terörle Savaş “ yasasından sonra İşgalı altındaki Doğu Türkistan’da kollektif  tutuklamalar yaptığı  açıklandı.
Doğu Türkistan’ın kadim merkezlerinden Yarkent şehrin’in Tomösteng kenti’ne bağlı 140 haneli 4.mahallesinden toplam 53 kişinin tutuklanarak hapsedildiği açıklandı.
Özgür Asya radyosunun  Yarkent Tomösteng Kenti ÇKP. Sekreteri’nden aldığı bilgilere dayanarak verdiği bilgilere göre bu mahalleden şimdiye kadar 53 kişinin polis tarafından göz altına alındığını açıkladı. Bunlardan 35 kişinin yasadışı “ Dini vaaz Dinlediği” iddiası ile tutuklandığı bunlardan  12 kişinin ise,yargılanarak 2,5-10 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldıkları diğerlerinin ise yargılanmalarının sürdüğü belirtildi.
Adıgeçen radyonun internet sitesinde yayınlanan tutuklu 53 kişiden kadın tutuklu ve hükümlülerin isim ve yaşları şöyle,
1. Hatice Nur 38 yaşında Tebliğci,Vaize
2. Fatma Saittuursun 50 “
3. Hayrunnisa Ahmet 55 “
4. Nerimangül Talip 38 “

Uygurlara Çin Zulmü resimleri ile ilgili görsel sonucu

Tomosteng kenti 4. Mahallesinden bu 4 hanım’dan başka yaşları 20 – 65 arasında değişen erkeklerden oluşuyor. Bunlardan bazıları Baba oğul, Karı-koca ayni aileden kardeşler olup,bunların  ortada kalan çocukları  tutuklanan bu ailelerin yakınları  veya komşuları tarafından bakılıyor.

Kent ÇKP Sekreteri ayrıca bu 53 kişiye ilaveten 4 kişinin daha görevli Dini kişiler olmadıkları için sözde “Terbiye Merkez”lerinde konulduklarını de bildirdi.
Daha önceki yıllarda bu kentten tutuklanarak mahkum edilen 13 kişi daha hapiste bulunuyor.

Yarkent şehri Tomosteng 2.kent 4 mahalle, 140 ailede toplam 652 kişiden oluşuyor.Buna göre bu mahallede her 3 aileden bir ve toplam nüfusun % 10’u tutuklu durumda bulunuyor.
Bu kent 28 Temmuz 2014 Yarkent Katliamının gerçekleştirildiği İlişku kentine 30 km.uzaklıkta olduğu bildiriliyor.

Radyonun bildirdiğine göre ,2013 yılı Ramazan arafesinde Aksu vilayetinin Aydınköl İlçesindeki katliamdan sonraki toplum tutuklamalarda Perşembazarı  kenetinde de topluk tutuklamalar yapılmış ve her üç aileden biri hapsedilmiştir.A yrıca,geçtiğimiz Şubat ayında Hoten’in Guma ilçesindeki kanlı çatışmalardan sonra bu ilçeye bağlı bin 400 nüfuslu Piyalma kentindeki toplu tutuklamalarda en az 30 kişinin hapsedildiği bildiriliyor.
Uzmanlar. Tibet Canisi olarak bilinen Kızıl Çin Faşisti Hitayist ÇKP genel sekreteri Çin Çüvenggou’nun geçtiğimiz yılın Ağustos ayından beri bu tür toplu tutuklamaların olağan bir hale geldiğini ifade ediyorlar,

Etiketler: » » » » » » »
Share
898 Kez Görüntülendi.