logo

trugen jacn

DAİŞ , YAYINLADIĞI BİR VİDEO İLE TEHDİTLER YAĞDIRDI

Fetih Medya

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

DAEŞ tarafından yayınlanan bir videoda Doğu Türkistanlı  olduğu iddia edilen bir DAEŞ militanı   her kese ve bir çok kesime tehditler savurduğu  ve  şantajlar  yaptığı görülüyor.

DİŞ militanı mesajinda Çin’de “Nehir gibi kan döküleceği  ”  tehdit ve çağrısında bulundu. Konuşmada TİP (Türkistan İslam Partisi)  de hedef alındı. Bu yarım saatlik video IŞİD’in Çin’e karşı  yayınladığı  ve kayıtlı ilk tehdidi niteliğinde. Video kaydında Çin’e uyarılarda bulunan ve Uygur olduğu ileri sürülen  bir  savaşçı göze çarpıyor. Bu uyarıların ardından  Hain- muhbir olduğu iddiasıyla bir kişi infaz ediliyor. Uygur kökenli  olduğu iddia edilen  bir DAEŞ mensubu “Ey insanların ne dediğini anlamayan Çin! Biz hilafetin askerleriyiz ve size silahlarımızın diliyle açıklamaya geleceğiz, Nehirler gibi kan akıtmaya ve mazlumların intikamını almaya geleceğiz !” ifadelerini kullanıyor.

Öte yandan videoda konuşan DAEŞ mensubu, Suriye’de Esed rejimine karşı savaşan Türkistan İslam Partisi(TİP)’ni de “mürted” yani İslam dininden dönmüş olarak ilan etti. TİP’in Suriye muhalif gruplarla birlikte hareket etmesini eleştiren konuşmacı, “İslam düşmanları ile ittifak içinde olduklarını” ileri sürdü. DAEŞ’ın rakibi Uygur Türkleri’nin köklü bir silahli-siyasi organizasyonu olan TİP’in Orta ve Doğu Asya’da takipçi kazanmak isteyen DAEŞ tarafından ‘rakip’ olarak görüldüğü ifade ediliyor.

DAEŞ’in rakibi gördüğü cihat yanlısı gruplara açtığı savaşın bir ayağını da medya ve propaganda oluşturuyor. Afganistan’da bulunan Taliban’a bağlı bulunan TİP, Doğu Türkistan, Afganistan, Pakistan ve Suriye’de faaliyet gösteriyor. Filmin  Irak’ta çekildiği tahmin ediliyor. Ayrıca,  Videoda dini ve askeri eğitim alan  Uygur çocuklar da görülebiliyor. Filmin, DAEŞ’in Irak güçleri ve İran destekli Şii milisler tarafından geniş çaplı saldırılara maruz kaldığı Irak’ta kayda alındığı düşünülüyor.

Tahminlere göre DAEŞ saflarında 100’e yakın Uygur var. Çin’in batısında yer alan Doğu Türkistan bölgesinde yaşanan şiddet olayları ve baskılar birçok Uygur’un bölgeden göç etmesine sebep oluyor. Ancak bölgeden kaçsalar dahi Uygurlar Çin devleti tarafından takip edilmeye devam ediyor. Bölgede yaşayan Uygurlar ayrımcılıktan, dinlerini ve kültürlerini yaşayamamaktan şikayetçi. Birçok Doğu Türkistanlı El Kaide, DAEŞ, Taliban gibi grupların içinde yer aldığı söylenmektedir.

Kaynak: http://www.fetihmedya.com/daesten-turkistan-islam-partisine-suclama/

Etiketler: » » » » » » »
Share
1753 Kez Görüntülendi.