logo

trugen jacn

İŞGALÇI ÇİN, HOTEN’DE ŞANTAJ,TEHDİT VE GÜÇ GÖSTERİSİ AMAÇLI ASKERİ MANEVRA YAPTI

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgal yönetimi 14 Şubat 2017 Salı günü Hoten’in Guma İlçesinde yargısız infaz yaparak 8 kişiyi katlettikiten sonra dün itibariyle Hoten başta Civar il ve ilçelerde sıkıyönetim ilan etmiş ve Çin devlet terörü estirmişti.Bununla de yetinmeyen Çinli İşgalcılar 16 Şubat Perşembe günü sabah saatları itibariyle Hoten merkezli “Terörizme Karşa koyma ve Istikrarın Korunması” adı altında yeni bir şanta,tehdit, korkutma  ve  güç gösterisi amaçlı askeri Manevralara başladığı  açıklandı.
Özgür Asya radyosunun bildirdiğine göre 16 Şubat sabah erken saatlerinde Hoten’in en büyük meydanı olan olan İttifak meydanında İşgal güçlerine ait Polisler,Polis özel birlikleri,Jandarma ve JÖH.birlikleri,Hoten’de konuşulu Çin işgal ordusuna ait tüm birlikler ve Ming Bingg adı verilen ve  tamamının etnik han Çinlisi göçmenlerden  kurulu  Silahlı Milis güçlerden oluşan binlerce İşgal gücünün katılımı  ile  resmi geçit yaptığı ve yüksek sesle Ülkenin böldürülmeyeceği ve istikrarın korunacağı yöneüde Çince yemin(Kasemyad) ettikleri belirtildi. İşgalcı Çin’in bu tehdit,şantaj ve güç gösterisi amaçlı bu askeri geçit resmi ve askeri manevralara  Sözde Özerk Bölge ÇKP.genel Sekreter Yardımcısı Cu Heylun ‘un de  katılarak bir konuşma yaptığı ve Çin İşgal Birliklerine “Tetörcü ve Terörislere Karşı Acımasızca yok etmeleri hakkında Kesin Talimatlar yağdırdığı açıklandı. Doğu Türkistan’daki  Çin işgal yönetiminin 2.Numaralı Yedek Diktatörü Cu tehditlerine şu sözlerle sürdürdüğü bildirildi ;


1. Bölge’deki “ Terörcü ve Teröristlere” tek anlık bile olsa hiçbir şekilde nefes almalarına fırsat verilmeyecek
2. Onları en kısa zamanda ve kesin olarak ^Termemiz” bir şekilde imha edilecek
3. Terörcü ve Teröristlere kesin ve son kez sert darbelerin vurulacak
4. Terörcü ve Teröristlerin kökleri  kesinkes kurulacak
5. Onlara asla merhamet gösterilecek  ve bölge genelinde  tamamen yok edilecek
Uzmanlar,İşgalçı Çin’in 16 Şubat’ta Hoten’de yaptığı bu askeri manevra’nin  05 Temmuz 2009 tarihinden sonra Doğu Türkistan’daki Çin işgal Ordusu birliklerinin yaptığı 2. en büyük Güç gösterisi olduğunu,bunun ise, Uygur Türklerine karşı yapılan şantaj.tehdit ve korkutma amaçlı bir eylem olduğunu belirtiyorlar.

خىتاي ھۆكۈمىتى خوتەندە ئۆتكۈزگەن «تېررورلۇق» قا قارشى قەسەمياد يىغىنلىرىنىڭ بىرىدىن كۆرۈنۈش.
ÇKP.Genel Sekreter Yardımcısı Cu’nun Konuşması Tepki İle Karşılandı
Çin işgal güçlerinin Hoten’de gerçekleştirdikleri Uygur Türklerine şantaj,tehdit ve korkutma amaçlı askeri manevra ve Yemin etme eylemleri diaspora’da yaşayan Uygur aydınları ve aktivisteleri tarafından tepki ile karşılandı ve sert cümlelerle protesto edilidi. Uygur İnsan hakları aktivistleri bu tür heyve ve güç gösterilerinin Doğu Türkistan’da istikrar vee barışın korunmasına hiçbir yararının olmayacağını belirttiler.

Göktürk : Çin’in yaptığı  Acık Bir Tehdit  ve Çin Faşizmini Çağrıştıran Bir  Şantaj
Özgür Asya radyosuna Çin’in bu tehdit,şantaj ve haddını aşan faşisizan söylem   ve baskıcı uygulamalarını  değerlendiren Uyghurnet.org yayın yönetmeni Hamit Göktürk şöyle konuşutu ; “ Çin’in bu tür Han şövenizmi ile Çin faşizmini çağrıştıran ve alenen ortaya  koyan bu tür tehdit ve şantajlarının bölgedeki barış ve istikrarın sağlanması  adına hiçbir yararı yoktur.Aksine bu tür tehdit ve şantajlar bölge’de yaşayan etnik göçmen Çinlilere ile ülkenin tarihi sahip ve sakinleri Müslüman Uygular arasındaki etnik gerilim ve anlaşmazlıkların daha da körüklenmesine  ve aralarındaki uçurumun daha derinleşmesine sebep olacaktır. Uygur Türkleri Çin’in bu tür tehditlerine 68 yıldın beri alışıktır.Ben çocukluğumda Doğu Türkistan iken,Okul idaresi bizi 01 Ekim ÇKP.’nın Doğu Türkistan’ı İşgal  yıl dönümünü kutlama etkinliklerine   götürürlerdi. O yıllarda da Çin bu  ve benzeri demode silahları meydanlarda  bol miktarda teşhir ederek aç ve perişan halk askerlerine geçitresmi yaptırarak bizlere korku salmaya çalışırdı.Şimdi ise,Çin gelişti ve büyük ve güçlü devlet iddiasınıda bulunuyor.Şimdi de aynısını yapıyor,Şantaj ve tehditlerini sürdürüyor.Çin ne kadar tehdit ve şantaj ederse etsin,ne kadar güçlü olduğunu göstermeye çalışırsa çalışsın.Bunun Uygur Türklerinin özgürlük ve bağımsızlık aşkını yok etmeye bir faydası olmayacaktır.Allah insanları her türlü ortamda kendisini koruma ve hayatını devam ettirme kabiliyeti ile birlikte yaratmıştır.Uygurlar Çin’in bu mantık ve akıl dışı, gülünç şantaj ve tehditlerine karşı savunma mekanizmalarını da dünden oluşuturmuşlardır. Çin Nazizizmi   ve Han  faşizmi temelli şantaj ve korkutma eylemlerinin  yerine Uygurların gasbettiği temel insani hak ve hukukunu iade etmeli ve tanımalıdır.Uygur Türklerinin haklarına saygı göstermelidir.

 

Çin yönetimi ancak bu şekilde Doğu Türkistan’daki şiddet olaylarını önleyebilir. Çin’in Hoten’deki bu son tehdit ve şantaj amaçlı güç gösterisinin amacının şunlar olduğunu düşünüyorum ;
1. Doğu Türkistan’in demografik yapısını Çinliler lehine değiştirmek ve bölgeyi tamamen Çinlileştirmek amacı ile getirdikleri etnik Han Çinlisi göçmenlere şu mesaji vermeke istiyor : Bakın,  biz çok güçlü bir devletiz.Bizim bu gücümüz karşısında Uygurlar size dokunamaz ve size hiç bir şey yapamaz. Sizler bölgede huzur içinde yaşamaya devam ediniz. demek istiyor
2. Diğer taraftan ise ; Ey Uygurlar Terörcü ve terörestliğe hiç tevessül etmeyin.Biz bu kadar çok güçlü bir İşgalcı güç’üz. Kafanızı kaldırırsanız bu modern silahları kullanarak anında sizleri yok ederiz.Dünya’da bir tek Uygur’un kalmasına asla ve kat’a müsaade etmeyiz. Sizleri Silip süpüreceğiz. Demek istiyor.” Şeklinde konuştu.
Ayrıca Göktürk, Çin’in bu şantaj ve tehdidinin etnik Han Çinlisi göçmenler için olumlu ve yatıştırıcı bir mesaj , bölgenin sahibi olan Müslüman Uygur Türkleri için olumsuz manada verilen bir ve tehdit ve şantaj mesaji olduğunu  de sözlerine ekledi.

Hoten Halkı Dehşet İçinde ve Konuşmaktan Korkuyor
Özgür Asya radyosu muhabirlerinin bölgeden olaylar hakkında görüşmeyi başardığı Hoten Sakinlerinin kendilerine konudan fazla konuşmak istemediklerini ve büyük dehşet ve bir tedirgin içinde olduklarını tahmin ve hissettiklerini bildirdi.
Radyo’ya konuşanların ifadeleri şöyle ;
Çitçilikle uğraşan bir Uygur Köylü : Anormal bir durum yok.Bütün bunlar olağan şeyler.Siyasi öğretiler sürekli olarak sürdürülüyor.Biz de bu öğretileri ezberlemeye çalışıyoruz. Biz askeri manevra ve resmi geçite gidemedik.Ama.köyümüzdeki siyasi eğitim ve öğretim Seminer ve Kurslarına devamlı olarak katılıyoruz.
Hoten Kaşbalık(Çince Yu Du) Otelinin Resepsiyan görevlisi : Otelimize yabancıları kabul etmiyoruz.Eger yabancı ziyaret ve Turistler şehrimize gelirlerse onlar önce Polis’e gidecek vee kendilerini kayıt altına aldırmaları gerekir.Emniyet makamlarının gönderdiği konaklama yerlerinde ancak kalabilirler.İstediği otel’de kalmaları yasaktır.Sizlere daha fazla bilgi veremeyeciğim.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1198 Kez Görüntülendi.