logo

trugen jacn

ÇİN İŞGAL GÜÇLERİ GUMA KATLİAMINDAN SONRA,BU KEZ HOTEN’DE DE TERÖR ESTİRİYOR

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgalI altınıdaki Doğu Türkistan’ın Hoten İli’ne bağlı Guma ilçesinde 14 Şubat Salı günü bir bıçaklı saldırı olayını bahane ederek 8 Uygur Türkü’nü katleden ve 5  kişiyi yaralayan Çin işgal güçleri bu olayı bahane ederek Guma başta olmak üzere Hoten vilayeti genelinde devlet terörü  estirdiği  bildiriliyor.
Özgür Asya radyosu muhabirleri Çin işgal güçlerinin 8 Müslüman uygur’u katlederek 5 kişiyi yaraladığı son katliam olayının ceryan ettiği Guma ilçesi ile Hoten kent merkezi’ne telefonla ulaşarak olayı teyit etmek  ve olay hakkında ayrıntılı bilgi almak istediği, ançak, kendilerine konuşanların katliam olayını doğruladığı ancak daha ayrıntılı bilgi vermekten kaçındıklarını bildirdi.Radyo’ya konuşan bir Çin İşgal  Polis  yetkilisi Guma’da ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan bir olayın olduğunu kabul etti ancak,ayrıntı vermeye yetkili olmadığı ifade ederek bilgi vermekten kaçındı.

خەرىتىدە خوتەن گۇما ناھىيىسىنىڭ ئورنى كۆرسىتىلگەن.
Guma Olayı ile ilgili olarak radyo’ya konuşanların ifadesi şöyle ;
Guma merkez Polis Karakolu Nöbetçisi : Guma ilçesinde güvenlik tedbirleri üst seviyelerde giriş çıkışlar kontrol altında tutuluyor. Bu tedbirleri Salı günü Guma kent merkezinde olan olay ile ilgilisinin olup olmadığını bilmiyorum.
Guma kent merkezi Sakın bir Uygur Hanım : Şimdi ben dışarıdayım ve Ablamın evine gitmek için Otobüse bineceğim. Yollarda ve Otobüs duraklarında Polisler kimlik kontorölü yapıyorlar. Polis ve askerler yoldan geçen herkesi kimlik kotrölüne tabı tutuyor. Ancak.ben kadın olduğu için benden kimlik sormadılar her halde.Ancak,herkesi kontrol ettiklerini gördüm. Çok özür dilerim.Bu gibi olayları lütfen benden sormayınız. Bunlar benim bizzat gördüklerim.Daha fazla konuşamam. Telefonu kapatıyorum.
Hoten merkeze bağlı bir köy sakini : Hoten’de de çok sıkı güvenlik tedbirleri alınmış durumda.Bizim kent dışına çıkmamız yasak,Sadece Hoten kent merkezine gitmemize izin veriyorlar. Başka yerlere gitmemize izin vermiyorlar. Salı günü meydana gelen Guma olayı ve diğer bölge’de olan bütün olaylardan  bu bölgede yaşayan hepimiz etkileniyoruz. Bizim köyde şu anda Çin asker ve polisleri kaynıyor. Sayılar Çok fazla. Her 500 mt. aralıklarla  birer Polis Kontrol noktası inşa edildi ve bu noktalar   faaliyete geçmiş durumda. Biz hal ve hareketlerimizde çok dikkatlı olmak zorundayız. dışarıya çıkmamız yasak.izin vermiyorlar.
Hoten kenti sakini bir Uygur kişi : Kent’ten ayrılmamız izine tabii.Şehir dışına çıkamıyoruz. 14 Şubat Salı gününden beri  her gün toplanıyoruz ve konuşmalar(Liksiye) dinliyoruz.Guma olayı hakkında her hangi bir bilgimiz yok.Bu konuda konuşmak yasak ve konuşanlar  cezalandırılır.   Bilmeyenler öğreniyor,bilenler ise daha fazlasını, daha fazla bilenler ise ondan daha fazlasını bu konuşmalardan öğrenmeye çalışıyoruz Bilenler ve bilmeyenler hepimiz toptan öğrenime ve dinlemeye tabi tutuluyoruz.( ÇKP.’nın Beyin Yıkama ve şartlandırma seanslarını kastediyor)

doğu türkistan zulmü ve işkenceleri ile ilgili görsel sonucu

Hong Kong  İnsan hakları Merkezi :   Bölge’de Sıkı Yönetim İlan Edilmiş Durumda
Diğer yandan Hong Kong merkezi “İnsan hakları ve Demokrasi için Enformasyon Merkezi”  Guma olayı ile ilgili bir açıklama yaptı. Çin yönetiminin Hoten’in Guma ilçesinde meydana gelen bıçaklı saldırı olayı sonrasında Hoten’den başka komşu Yarkent,Kaşgar ve Aksu ve diğer vilayetlerde de Sıkıyönetim(Harbi Halet) ilan ettiği ve giriş çıkışların yasaklandığını bildirdi. Ayrıca bu bölgelerde faaliyet gösteren Otomobil Yakıt İstasyonları ,Okullar, Alış veriş ve Ticaret Merkezleri,Oteller ve her çeşit kamuya açık yerlerde kontrol ve aramaların sürdürüldüğünü ,insanların üst ve eşya aramasına tabi tutulduklarını açıkladı.

ABD.Uygur Derneği Başkanı Hasan : Çin’in baskıları Olaylar Kaçınılmaz Hale Getirmiştir.
Çin işgal yönetiminin son Guma katliamını değerlendiren ABD.Uygur Derneği Başkanı Dr.İlşat Hasan,Doğu Türkistan’da günden güne şiddetini arttıran tepkisel olayların esas  müsebbinin Çin yönetimi olduğunu bildirdi v.Dr Hasan, Çin Müslüman Uygurlara bu şekilde insanlık dışı baskılarını devam ettiririse daha büyük şiddet ve karşı koyma olaylarının meydana gelebileceğini ifade ederek şöyle konuştu ; “ Çin yönetimi Müslüman Uygurların mutlak çoğunluğu oluşturan bu bölgede baskı ve şiddeti merkezleştirmiş ve  asimilaasyon ve soykırım siyasetini bu bölgeye odaklamıştır.Dinini,dilini ve örf adet ve maddi ve manevi kültürel değerlerini korumaya kesin olarak karar veren ve bunun için direnen ve  mücadele eden  Hoten bölgesinde yürüttüğü baskı amaçlı uygulamalar diğer bölgelere göre çok daha ağır,daha şiddetli ve  çok daha vahşi bir şekilde sürdürmektedir. Özellikle Pekin’in Doğu Türkistan’a yeni atadığı Çin faşisti Hitayist ÇKP.genel sekreteri Çin Çüvenggu tahta çıkmasından sonra güney’deki 3 Vilayet içerisinde Hoten’de baskı,zulüm ve soykırım uygulamaları aşırı derecede arttırmıştır. Uygur halkı’na yönetime karşı şikayet ve tepkilerini ifade edecek başka yol bırakılmamıştır.Çin bunu özellikle yapıyor ve Uygurları kışkırtarak, tahrik ederek ve galeyena getirerek daha sonra onları toptan yok etmenin gerekçe ve sebeplerini kendisi böylece yaratmış oluyor. Çin yönetimi bölge’de  etnik tansiyonu düşürmek isterse öncelikle Uygurlar ile barış yapması gerekir. Kaybolanların akibetlerini ailelerine bildirmesi ve onlara tazminat ödemeleri gerekir.Özellikle 05 Temmuz 2009 katliamlarında kaybolan binlerce Uygur gencinin akibeti soruşturulması ve yürekleri yaralı mazlum Uygur Anaların yaralarının  sarılması lazımdır. Urumçi  olaylarının  gerçek nedenleri araştırılmalı ve katliamı gerçekleştiren Wang Luqien,Kukla Bölgesel Başkanı Nur Bekri başta 05 Temmuz 2009 katliamında suçlu olanlar yargı önüne çıkarılmalı ve gereken cezalar verilmelidir. Katliamda hayatlarını kaybeden ve izsiz  ve sebepsiz ortadan koybolon binlerce genç için yönetim ailelerinden özür dilemeli ve tazminat ödemelidir. Çin yönetimi eğer bu uygulamaları yaparsa Uygurlara gelecek için bir ümit vermiş ve toplumsal ve etnik barışı de sağlamış olur.Aksi halde Guma ve benzeri şiddet olayları   daha aratarak devam eder.”şeklinde konuştu.

Aralık 2016 – 14 Şubat 2017 arasında Hoten Bölgesi’nde Meydana Gelen Olaylar
1. 24 Aralık 2016 : Karakaş İlçe Merkezi’ndeki Çin Komünist Partisi Merkez İlçe Teşkilatına araçlı intihar saldırısbı düzenlendi. Çin işgal güçleri Toplam 4 Uygur  gencini yargısız infazla katletti.
2. 04 Ocak 2017 :  Çin işgal güçleri Guma İlçesinde 22 Nisan 2014’de bölgede meydana gelen bir şiddet olayı ile bağlantılı olduklarını iddia ederek 4 Uygur gencini yargısız infaz yaparak öldürdü.
3. 14 Şubat 2017  : Çin İşgal Askerleri Guma ilçesinde bir Etnik göçmen Çinli Yerleşim Bölgesinde 3 Uygur’un kesici aletlerle saldırı girişinde bulunduğunu ileri sürerek  bu yılın ilk bbüyük katliamını yaptı.Olaylarda toplam 8 kişi hayatını kaybetti 5 kişi ise yaralandı.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1704 Kez Görüntülendi.