logo

trugen jacn
16 Şubat 2017

ALMANYA DIŞ İŞLERİ BAKANLIĞI : UYGURLAR VE Dr.TOHIT SORUNU SÜREKLİ GÜNEMİMİZDEDİR

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Geçtiğimiz yıl, Almanya’da kurulan “Dr.İlham Tohtı İnsiyatifi Gurubu” Avrupa Parlamentosu ve AB.ülkeleri Parlamentolarına ve  devlet ve hükümet yetkililerine mektuplar yazarak  Çin işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerinin  insan hakları ihlalleri ile Urumçi 1 No.lu Hapishane’de ömür boyu hapis cezasını çekmekte olan Uygurların Vicdanı ve Uygur Demokrasi ve Hukuk Hareketi Lideri Doç.Dr.İlham Tohtı’nın ailesinin yaşadığı Pekin’deki bir Hapishaneye nakledilmesi,hapishanedeki  yaşam  şartlarının iyileştirilmesi için Çin yönetimi nezdinde girişimlerde bulunmasını talep eden mektuplar yazmıştı. Federal Almanya dış işleri bakanlığından gelen bu mektuba gelen cevabın   Türkçe tercümesini  ve aslını aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.

Görüntünün olası içeriği: yazı

 

Sayın Enver Can
İlham Tohtı İnsiyatifi Gurubu Sorumlusu
Münih- Bavereya – Federal Almanya Cumhuriyeti

Federal Almanya Dışişleri Bakanlığına yolladığınız mektubunuzu aldık.Teşekkür ederiz.
Mektubunuza gerekli cevap ve bilgileri vermekle Dış İşleri Bakanlığımızdan ben bizzat görevlendirilmiş bulunuyorum,
Muktubunuzda Sayın Dışişleri Bakanı Gabriel’den Çin’de hapiste tutulan Uygur insan hakları aktivisti Doç.Dr.İlham Tohtı’nın dramatik durumu ile hapishanedeki hayat şartlarının iyileştirilmesi ile kendisinin ailesinin yaşadığı başkent Pekin’e nakli ile  Uygurların  insan hakları mücadelesine destek ve yardım talep etmektesiniz.
1. Şu hususa özellikle inanmanızı istiyoruz ; Federal Almanya hükümeti uzun yıllardan beri Uygur bölgesindeki ciddi  durumu yakından takip etmekte ve endişe ile izlemektedir.
2. Biz Uygurların asimilasyon ve soykırıma maruz kaldıklarını yakinen biliyoruz.Ayrıca,Uygurların temel hukuk ve insan haklarının ihlal edildiklerini ve bölge’de meydana gelen karışıklıklar ve şiddet olayların sebebi olarak  de bu hak ve hukuk ihlallerini görüyoruz.   Bu durumu Çin yönetimi ile yapılan bütün görüşmelerde  masada gündeme getiriyoruz ve kendilerine iletiyoruz. Çin yönetiminden   bu  hak ve hukuk ihlallerin sona erdirilmesini talep ediyor ve bunun  için çaba sarfediyoruz.
3. Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri bakanlığı Çin’de mahkum Uygur İnsana hakları aktivisti Doç.Dr.İlham Tohtı’nın durumunu insanı yönden sürekli takip edegelmektedir.Ayrıca,Dr.Tohtı’nın tutulduğu Hapishanedeki yaşam şartlarının iyileştirilmesi  ve bir an önce kendisinin serbest bırakılması için  bu  yöndeki taleplerimizi sürekli  yineliyoruz.
4. Fedaral Almanya Cumhuriyeti Hükümeti yıllardan beri Uygur sorunun barışçıl yollarla çözüme kavuşturulması için girişimlerde bulunmakta ve bu konudaki çalışmalarını sürdürmektedir.
5. Hükümetimiz Çin’de yaşayan Uygurlar başta olmak üzere bütün azınılık ulusların hak ve hukuklarına saygı gösterilmesi, ve mevcut sorunların karşılıklı diyalog yolu ile halledilmesi gerektiğini sürekli tekrarlamakta ve bu yoldaki çabalar devam ettirilmektedir.
6. İnsan hakları  ve ilgili diğer konular arasında Uygur bölgesindeki insan hakları sorunu , hapisteki   aktivist Dr.Tohtı’nın bundan sonraki takdiri meselesi de Almanya-Çin arasında yürütülmekte olan “İnsan Hakları Konusundaki Karşılıklı Diyalog Toplantıları”  adı altında,  06-09 Kasım 2016 tarihleri arasında başkent Berlin’de yürütülen görüşmelerde özel olarak ele alınmıştır.
Mektubunuzda  konu edilen  başlıklar  hakkındaki cevabımız yukarıda çıkarılmış olup,bilgi edinilmesini  rica ederim.

Başarı dileği  ve   Saygılarımla
Jutta Költsch
Dışişleri Bakanlığı
İnsan hakları ve Azınlık İşleri bölümü
Çin gurubu sorumlusu

________________________

Gesendet: Samstag, 11. Februar 2017 um 10:09 Uhr
Von: “Ilham Tohti Initiative” <ilham.tohti.initiative@gmail.com>
An: enver.can@web.de
Betreff: Fwd: Menschenrechte der Uiguren
 ==================================================================
Almanya Dış İşleri Bakanlığının Dr.Tohtı İnsiyatifi Gurubuna yazdığı  Cevabı Yazısı 
———- Weitergeleitete Nachricht ———-
Von: 341-5 Koeltsch, Jutta <341-5@auswaertiges-amt.de>
Datum: 10. Februar 2017 um 15:30
Betreff: Menschenrechte der Uiguren
An: “ilham.tohti.initiative@gmail.com” <ilham.tohti.initiative@gmail.com>Sehr geehrter Herr Can,vielen Dank für Ihre Zuschrift vom 9. Februar 2017, in der Sie darum bitten, dass Bundesminister Gabriel sich für Professor Ilham Tohti und die Rechte der Uiguren einsetzen möge. Ich wurde gebeten, Ihnen zu antworten.Ich kann Ihnen versichern, dass die Bundesregierung die angespannte Situation in der Provinz Xinjiang seit vielen Jahren aufmerksam und mit Sorge verfolgt und gegenüber der chinesischen Regierung regelmäßig die anhaltende Diskriminierung und Unterdrückung von Uiguren, die aus unserer Sicht eine der wichtigen Ursachen dieser Gewaltausbrüche darstellt, thematisiert. Den Opfern jeglicher Gewalt gilt unser Mitgefühl und den Angehörigen unser Beileid.In diesem Zusammenhang verfolgt das Auswärtige Amt insbesondere auch die Situation von Prof. Ilham Tohti sehr aufmerksam und setzt sich für eine Verbesserung seiner Haftbedingungen und seine Freilassung ein.Die Bundesregierung hat sich von jeher für eine friedliche Lösung der Konflikte in der Region Xinjiang eingesetzt. Sie betont regelmäßig die Notwendigkeit, die Rechte der Minderheiten zu gewährleisten und Spannungen und Konflikte auf diesem Wege und durch Dialog zu lösen.

Wie andere Menschenrechtsthemen wurden die Lage der Uiguren in China sowie der Fall des Ilham Tohti auch im Rahmen des förmlichen bilateralen Deutsch-Chinesischen Menschenrechtsdialogs vom 6. bis 9. November 2016 in Berlin thematisiert.

Mit freundlichen Grüßen

Jutta Költsch
Team China
Menschenrechtsfragen, Minderheiten
Referat 341 – Ostasien
Auswärtiges Amt
Tel.: +49 30 5000 2540
Email: 341-5@auswaertiges-amt.de

 

Enver Can
Ilham Tohti Initiative e.V.
enver.can@web.de, Mob: +49 173 891 2048, Tel: +49 8131 310 3489
Fasanenstr. 79, 85757 Karlsfeld, Germany

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1194 Kez Görüntülendi.