logo

trugen jacn

TÜRK- İSLAM DÜNYASI, ÇİN’İN 05 ŞUBAT 1997 GULCA KATLİAMINI ASLA UNUTMAYACAKTIR

Dünya tarihine “Gulca Katliamı” olarak geçen bu hadise, 1949 yılından beri işgalci Çin hükümetinin Müslüman Doğu Türkistan halkına karşı uygulaya geldiği insanlık dışı baskı, zulüm, işkence,asimilasyon, ekonomik sömürü ve ırkı aşağılama siyasetine karşı Doğu Türkistan Türklerinin başlattığı millî  Kurtuluş ve bağımsızlık   Hareketlerinin 429. sunun adıdır.

Otomatik alternatif metin yok.

Tarih 4 Şubat 1997 Doğu Türkistan’ın Gulca vilayetinde Kadir gecesi Kur’an okumak üzere bir evde toplanan Doğu Türkistanlı kadınların Çin’li polisler tarafından eve yapılan bir baskınla evden dışarı çıkarılması ve bu zorbalığa direnen kadınların üzerine ateş açmaları ile birkaç Doğu Türkistanlı kadınımızın şehid edilmeleri sonucunda patlak veren olaylar kısa sürede bütün Doğu Türkistan’a yayılmış ve bir “ millî İstiklâl ” hareketine dönüşmüştür.

Netice itibariyle Doğu Türkistan halkı yüzlerce ve hatta Çin hükümetinin dünya kamuoyunun gözünden sakladıklarını da hesaba kattığımızda binlerle ifade edilebilecek sayıda evladını şehid vermiştir. O günlerde çifte standartçı bazı dünya haber kaynakları Çin’in ağzından aldıkları haberleri vermekle yetindiler. Dolayısıyla, böylesine eşine az rastlanır bir özgürlük savaşı ve uğrunda verilen sayısız şehid dünya kamuoyunun gözünden saklanmaya çalışıldı.

Görüntünün olası içeriği: yazı

5 Şubat 1997 günü akşamı, Doğu Türkistan’ın Gulca şehrinde, Kadir gecesi münasebeti ile dini ibadetlerini yerine getirmek için toplanan bir grup kadın ve çocuk tutuklanmıştır. Bu olaydan sonra tutuklananların akrabaları, suçsuz olan bu insanları serbest bırakmalarını istemiştir. Bunun üzerine Çinli polisler nezarette tutulan üç hanımı demir çubuklarla vurup, öldürerek saçlarından sürükleyip, cansız bedenlerini yakınlarının önüne atması ile başlayan olaylar kısa sürede büyüyerek bir halk ayaklanmasına dönüşmüştür. Ramazan ayında çıkan bu olayların hızla yayılması ile halk tek vücut olarak hareket etmiş; Gulca ilinin merkez ve ilçelerine kadar yayılmıştır. Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti olaydan sonra bölgeye çok sayıda asker sevk etmiş ve bu ayaklanmayı çok kanlı bir şekilde bastırmıştır.

Görüntünün olası içeriği: yazı

Ayaklanması sırasında binlerce Doğu Türkistan Türkünü olay yerinde şehit etmiş, pek çoğunun ağır yaralanmasına sebebiyet vermiş ve ilk aşamada 2000 kişiyi tutuklamıştır. ölen 400 kişinin bir çoğu havaların aşırı soğuk olması nedeniyle üzerlerine sıkılan tazyikli su nedeniyle donarak ölmüş, yüzlerce kişi dövülerek öldürülmüş ve yüzlercesi de Çin İşgal  güvenlik kuvvetlerinin açtığı ateşle şehit edilmiştir.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi

İşgalcı Çin’in 05 Şubat 1997 ‘de Doğu Türkistan Cumhuriyetinin  ilan edildiği  ve başkentlık yaptığı kahraman gulca kenti’nde yaptığı insanlık dışı katliamın 20.yılında aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

Yasaşın Hür ve Bağımsız Doğu Türkistan Cumhuriyeti 

Görüntünün olası içeriği: yazı

Kaynak : http://www.anadoluhaberim.com/dogu-turkistan-gulca-katliami-5-subat-1997.html

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
767 Kez Görüntülendi.