logo

trugen jacn

İŞGALÇI ÇİN, GULCA’DA KUR’AN KURSUNU BASTI VE 300 KİŞİ’Yİ TUTUKLADI

بەيتۇلمەمۇر مەسچىتىدىكى جۈمە نامىز كۆرۈنۈشى. 2009-يىلى 17-ئىيۇل، ئۈرۈمچى.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Pekin’in geçtiğimiz Ağustos ayında Doğu Türkistan’a atadığı,Tibet’teki diktatörlüğü  esnasında sergilediği NAZİ usulü uygulamaları ile tanınan Hitayist Çinli Faşist  işgal yönetiminin başı ÇKP.genele Sekreteri Çin Çuvenggu  ’nun Doğu Türkistan’daki acımasız  ve vahşet derecesindeki Çin faşizmi içerikli uygulamalarına bir yenisini  daha eklediği, Gulca’da bir gizli Kur’an kursuna baskın düzenleyerek  300 kişiyi  tutukladığı açıklandı.
Özgür Asya radyosu  bölgeden kendilerine ulaştırılan bir mektuba dayanarak verdiği habere göre  tutuklama olayının   şöyle gerçekleştiği bilertildi  ; ” Çin İşgal yönetimi Gulca’da 300 kadar kişiyi tutuklayarak hapsetti. Uygurlar kutsal islam akidelerini korumak ve devam ettirmek için ağır bedeller ödemektedir. 15 Aralık 2016 günü Gulca şehir merkezindeki Aydıng  (Aydın)Mahallesi Mescidinin imamının evi Çin işgal güçlerince aramaya tabi tutuldu.Arama esnasında evin mutfağında bulunan  yemek tabaklarının fazlalığı İşgalcıların dikkatini çekmiş ve evi daha ayrıntılı olarak kontrol ve aramaya tabi tutmuştur.Bu aramalar sırasında evin altının kazılarak bodrum kat haline getirildiği ve bu  mekanın de Medrese olarak kullanıldığını tesbit etmiştir.Arama sırasında 10 kadar Kur’ani kerim hıfzına çalışan Çocuk , evin sahibi imam ile birlikte tutuklanarak götürülmüştür. İmam ve Çocukların Çin usulü işkenceli sorgularında çocukların aileleri,  Kur’an Kursu’na yardım eden veya bu kursun varlığından bilgisi olan ve bu Medrese ile her hangi bir şekilde ilintili olduğundan şüphelenilen  toplam  300 kişi tutuklanmıştır. Çin işgal güçleri o tarihten beri  İli Vilayeti genelinde  bütün Müslüman Uygurların  evlerini  genel bir kontrol ve aramaya tabi tutmakta  ve bu operasyonlarını hala sürdürmektedir.”
Gulca Emniyet Yetkilileri Olayı Doğruladı Ancak ayrınıtı vermeyi Reddetti.
Özgür Asya radyosu muhabirleri kendilerine ulaşan mektuptakı tutuklama olaylarını teyit etmek için İli Kazak Özerk İli Emniyet Müdürülüğüne telefonla ulaşarak bilgi almaya çalıştıklarını,Polislerin olay hakkında bilgi vermeyi reddettiklerini ancak,  tutuklama olayını  de inkar edemediklerini açıkladı.

Uygurlara Çin zulmü resimleri ile ilgili görsel sonucu
Gulca Merkez Emniyet Müdürü Abdurrahım : Soruları cevaplamayı kabaca reddetti ancak,Aydıng Mescidi imamının evini aradıklarını ve toplu tutuklama yaptıklarını inkar edemedi.
Çin işgal makamları bu  ve benzer olaylara ait bilgilere sıkı sansür uygulamakta ve bilgilerin dışarıya sızmasını sert cezai tedbirlerle önlemeye yönelik tedbirler almaktadır.Ancak,buna rağmen,geç te olsa İşgalcı Çin’ın Doğu Türkistan’daki baskı,zulüm ve acımasız ve vahşet derecesinde uygulamalarının dışarıya sızmasının önüne geçilmesinde ve gizlenmesinde başarısız oldukları böylece görülmüş oluyor.

Uygurların kuran okuma görüntüleri ile ilgili görsel sonucu

Müslüman Uygurlar Kutsal İslam İnançları İçin Bedel Ödemeye Her Zaman Hazır

Radyo’ya gönderilen mektupta şu ifadeler de yer alıyor,” Çin yönetimi her türlü tedbirler,çareler uygulamakta ve kanlı operasyonlar düzenleyerek Uygurları dini inancından ayırmaya ve vageçirmeye çalışmaktadır.Ancak,  mukaddes İslam dinine içten ve  kalben inanan ve  islam anancını hayatlarının anlamı sayan Müslüman Uygur Türklerinin Çin’in bu baskılarına asla boyun eğmeyecek ve kutlu akidelerinden asla vazgeçmeyeceklerdir. Mukaddes islam dınının  kendi kimliklerini koruma ve devam ettirmelerindeki kesin rölü ve yerinin öneminin çok iyi şekilde bilmektedir.Kurtuluş ve hürriyetlerinin  elde edilmesi  mücadelesinde  kutsal İslam dininin   en büyük dayanak ve manevi güç olduğunun bilincindedir. Buna inanan   bir kısım seçkin Müslüman Uygur genç aydınları ve din alimleri geleceklerini teminatı olan çocuklarını  bu ve benzeri yer altında kurdukları Medreselerde  her türlü bedeli göze alarak dini eğitim vermeyi sürdürmektedir. Ancak,Müslüman Uygur Türkleri bunun bedelini çok ağır  ödemektedir,Uygurlar bu mücadeleden  vazgeçmek niyetinde asla değildirler.Müslüman Uygurlar Kutsal islam dini ve inanaçları  için her türlü bedel  ödemeye ve zorluklara  göğüs germeyi her zaman derin bir inançla sürdüreceklerdir.

Taylanda kaçak UYgurların resimleri ile ilgili görsel sonucu

İşgalcı Çin’in  Doğu Türkistan’da Son Yıllardaki Kur’an Kursu Baskınları
1. 15 Aralık 2014 Urumçu Saybağ olayı : Bulaksu Polis Merkezi’nde görevli bir Polis Memurunun anlatması ile olay su yüzüne çıkmıştır. Bulaksu mahallesindeki bir yeraltı Medresenin tesbit edilmesi ile bu bölgeye yönelik genel bir arama ve tutuklama operasyonu gerçekleştirilmişti. Çin işgal güçlerinin bu Operasyonlarında 20 Kur’an kursu öğrencisi ile ahaliden 50 kişi olmak üzere  toplam 70 kişiyi tutuklamıştır.  Bu operasyonlar esnasında bu bölgenin en nüfuzlu  ve  kalabalık  ailelerinden İslam İsmail’ın tutuklanması esnasında çatışmaların de meydana geldiği bildirilmiştir.
2. Eylul 2012 Hoten Vilayeti Loskuy –Bostan kenti 2.Mahalle Kur’an Kursunun Basılması  :  Evinin altına kazdığı bodrumu  Medrese haline getiren din alimi Abdulhekim Sabit Çin işgal güçlerince  vurularak  şehit edilmiş ve sayıları  tesbit edilmeyen medrese talebeleri de tutuklanarak götürülmüştür.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1301 Kez Görüntülendi.