logo

trugen jacn

HOTEN – KARAKAŞ’TAKİ ÇKP.MERKEZİ BAMBALI SALDIRISI HAKKINDA YENİ BİLGİLER

خوتەن چوقۇ بازىرى ناۋاغ ساقچىخانىسى. 2011-يىلى 18-ئىيۇل.

Araçlı Bombalı Saldırı Gerçekleştirilen ÇKP.Karakaş İlçe Teşkilatı Binası 

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgali’ndeki Doğu Türkistan’ın Hoten vilayeti Karakaş ilçesi  Çin Komünist Partisi İlçe Teşkilatına  28 Aralık 2016 Çarşamba günü 14,50 sıralarında el yapımı bomba yüklü bir araçla intihar saldırısı düzenlendiği,bombalı saladırıda biri Çin işgal polisi 4 kişinin öldüğü ve 3 kişinin yaralandığı  bilgisi medyaya yansımıştı.
ABD.’den yayın yapan Özgür Asya radyosu muhabirleri olayın meydana geldiği Karakaş İlçe merkezine telefon ederek olayın ayrıntıları hakkında yeni bazı bilgi ve ayrıntılara ulaştıkları açıklandı.

Eylemciler  Karakaş İlçesi  Sakinleri :  otomobille bombalı eylemi gerçekleştiren kişilerden 2’sinin   Karakaş ‘a bağlı Yarbağ(Yavağ teleffüz ediliyor)köyünden Tohti Mehmet Tursunniyaz ve Nur Mehmet Tursunniyaz adlı kardeşler olduğu belirtildi. 3. eylemcinin ise, Cahanbağ(Cihanbağ) köyü sakini 23 yaşındaki Abdullatif Mehmet Kurban(Metkurban) olduğu  bildirildi.

Bombalı saldırının  “Terör Eylemi”  : Mahalli  Çin  işgal yönetimi yaptığı açıkılamada  eylemi  bir “Terör Eylemi” olarak tanımladı. Bağımsız kaynaklar ÇKP.İlçe Binasına yapılan bu eylemin amacı hakkında   henüz bir net bir  kanıta rastlanmadığını belirttiler.

Çin İşgal Polisleri  bombalı saldırı olayı  hakkında konuşmayı reddetti : İlçe’deki çeşitli polis merkezlerine ulaşan muhabirlere Polis memurları olayı inkar etmediler. Ancak,olayın meydana gelişi,ölü,yaralı ve diğer ayrınıtılar hakkında bilgi vermeyi reddettiler.Olayın meydana geldiği ÇKP.Karakaş İlçe Teşkilat binası önündeki bir Polis noktasında görevli polis,böyle bir patlama olayını duymadığını  iddia ederek olayı inkar etti ve durumun normal ve gayet sakin olduğunu öne sürdü. Muhabir kendisine “Siz kapınızın önünde olan patlamayı nasıl Duymaszsınız ?”  çıkışı ve sorusu üzerine olayı teyit etmek zorunda kaldı ve kendilerine bu olay hakkında kesinlikle konuşma yasağı bulunduğunu söyledi.

Karakaş Merkez Polis Merkezi gece Nöbetçisi : Bizim bu olay hakkında konuşmak ve bilgi verme yetkimiz yoktur.Merkez Amiri şu anda burada değildir.Olay hakkında bizler bilgilendirildik.Ancak eylemde ölen ve yaralananlar hakkında bilgi sahibi değiliz.
Bir diğer Çin İşgal Polis Memuru : Olayı soruşturmak için 10 arkadaşımız gitmişti.Onlar hala merkeze dönmüş değil. Ölü ve yaralılar hakkında bilgim yok.Bizim konuşmamız  zaten yasaktır.
Karakaş ilçe Merkezi sakini : Ben ilçe merekezindeki Lokman Hastanesine gelmiştim.Bir koşuşturmalar olduğunda bir şeylerin olduğunu tahmin ettim.Bizi hemen uzaklaştırdılar. Ancak,biran önce eve dönmek için Hastene’nin arka kapısından çıktım. Ancak,cadde ve sokaklarda kontrol ve kimlik  sorulmasından ve güvenlik önlemlerinin  sıkılaştırıldığını bizzat  şahit oldum.
Bir diğer Karakaş Sakini : Damadım şimdi dışarıdan geldi.Bize kimliksiz dışarı çıkmayın.Sıkı kontrol yapılıyor.Ben eve gelirken ön kapıyı giriş çıkışlara kapattılar.Arka kapıya yönlendirdiler.Ancak,ne olduğunu bilemedik.” dedi.
Karakaşlı bir diğer Hanım : Yollarda Çin asker ve polisi her zamankinden bugün daha fazla. Her tarafta aramalar ve kimlik kontrolleri yapılıyor.Ancak,ne olduğu hakkında biz bir şey bilmiyoruz.Radyo ve Tv.larda da bu olay ile ilgili hiçbir haber verilmedi.Ayrıntılarını bilemiyoruz.
Bölge sakinlerinin de ifadelerinden anlaşılacağı üzere ; Çin işgal yönetimi Karakaş İlçesi CKP.Merkez binasına yapılan bombalı saldırı hakkında her olayda olduğu gibi sıkı bir sansür uygulamaktadır.Ayrıca,Karakaş’ta kimlik kontrol ve aramaların çok sıkı ve acımasız şekilde yapılmakta olduğunu belirten Karakaş sakinleri, İlçe merkezindeki bu olağanüstü durumdan burada bir olayın meydana gelmiş olabileceğini his ve tahmin ettiklerini  ifade ediyorlar.

Karakaş İlçesi Hakkında Bilgi :

Karakaş Hoten vilayetine bağlı ve İl merkezine uzaklığı 20  km. olup,  Hoten’in en büyük ilçesidir.Karakaş ilçesinin  bağlı köyler ile birlikte nüfusunun yaklaşık bir milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Hoten’e yakın ve ulaşımın kolay olması sebebiyle ekonomik hayat çok canlıdır. Hoten Irmağının en büyük kollarından biri olan Karakaş deryası bölgeyi sular ve bölge’de sulama sistemleri gelişmiştir.Son yıllarda çok büyük oranda petrol ve doğalgaz rezervleri (61,5 milyar m2.)keşfedilmiştir. Bu kadar zengin doğal kaynakların  bulunduğu  bu bölge’de Çin’in resmi açıklamalarına göre Çin’in en fakir insanlar (Uygur Türkleri) yaşamaktadır.İşgalcı Çin’in sömürü,gasbetme ve çalarak Çin’e kaçırmaları sonucunda   Müslüman Uygur Türkleri yokluğa,açlığa ve fakir bir hayata mahkum edilmişlerdir. Karakaş aynı zamanda Pamuk, Şeftalı ve Kavunları ile ünlüdür. Ayrıca,bu ilçe  ve dini   ilimlerin öğretildiği   Medreseleri ile  meşhurdur.  Osmanlı devletine biat eden Doğu Türkistan İslam Devletinin kuruluşu öncesinde işgalcıların ülkeden çıkarıılması için yapılan  çok önemli savaşlar bu ilçe’de meydana gelmiştir.  Aslen Karakaşlı olan Haci Habibullah Hocam adında bir din adamı önderliğinde  1864 yılında tüm Hoten ve bağlı  bütün bölgeler İşgalcılardan temizlenmiş  ve oğlu Abdurrahman Paşa Hocamın başkanlığında kurtarılan bölgelerde 6 yıl süren mahalli yönetim tesis edilmiştir.Bu kurtuluş savaşını konu alan Abdurrahman Paşa destanı günümüze kadar halk tarafından  hala sevilerek söylenir.

1930’lu yıllarda Doğu Türkistan genelinde başlayan Milli Kurutuluş savaşının Hoten Cephesinin ana merkezi Karakaş olmuş ve direniş buradan başlamıştır. Milli hareketin Önderi ve Doğu Türkistan İslam Cumhuriyetinin Kurucularından Mehemet Emin Buğra(Hazretim)Karakaş Oybağ Medresesinde Başmüderris olup. işgalcılara karşı ilk  cihat hareketini  kendi talebeleri ile birlikte buradan başlatmıştır.  Karakaş aynı zamanda İl merkezi Hoten ile birlikte binlerece yıllık geçmişe dayanan Uygur Milli Tebabetinin merkezi  konumundadır.  Bu İlçeden ünlü Tabibler yetişmiş ve ünlenmiştir. İyi yetişmiş din alimlerinin yanında  geleneksel Uygur tedavi yöntemleri ile haastaları iyileştiren ünlü Tabipleri ile de tanınır. Karakaş.Dini ve Milili uyanışın bölgedeki en önemli merkezlerinden bir olmuştur.  Komünist Çin  işgaline karşı bölge’de  ilk direnişi  Fahreddin Mahdum  bu ilçeden başlatmıştır. Dini ve Milli duyguların çok güçlü olduğu Karakaş’ta işgal karşıtı eylemler son yıllarda  ve günümüzde de da hız kesmeden sürmektedir.

Hotan Karakash Şehir resimleri ile ilgili görsel sonucu

Karakaş,Yeşimtaşı  üretimi ile ünlüdür. Taşlar, Karakaş nehri yatağından toplanır.

Etiketler: » » » » » » »

Share
1306 Kez Görüntülendi.