logo

trugen jacn
23 Kasım 2016

DOÇ.DR. ZORLU : TUTUKLU UYGUR MÜLTECİ YAPÇAN, BİR BALKAN ÜLKESİNE GÖNDERİLMELİ

Kurşad Zorlu Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

31 Ağustos 2016 tarihinden beri   Emniyet Makamlarınca göz altında tutulan Uygur Türkü aktivist Abdulkadir Yapçan’in mevcuk durumu Türk kamu oyu tarafından yakından takip ediliyor.Bir çok siyasetçi, ilim adamı Sivil Toplum Kuruluşu ve Aydınların Uygur Türkleri ve Yapçan konusu ile ilgilenmesi Doğu Türkistanlıları sevindiriyor.Bu durum ise, mazlum ve mahzun  Uygur Türkleri için büyük bir destek ve moral kaynağı oluyor.

Ülkemizin önde gelen siyaset bilimcilerinden  Kırşehir – Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi  ve Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı Doç.Dr.Kurşad Zorlu  da  Abdulkadir Yapçan olayında kendi bilim dalı olan Uluslar arası ilişkiler ve hukuk açısından ele alarak  çözüm yolları ortaya koyması minnet ve takdirle karşılanmıştır.

Abdulkadir Yapçan Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Doç.Dr.Sayın Kurşad Zorlu’nun   Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne bağlı Kırklareli  Geri Gönderilme Merkezi’nde tutulan Uygur Türkü mülteci Abdulkadir  Yapçan’ın  mevcut durumunu  temel insan hakları,uluslar arası ilişkiler ve hukuk açısından  incelemiştur. Bu konudaki  inceleme  sonuçları ile  çözüm önerilerini de   sosyal medya hesabında  paylaşmıştır.

Doç.Dr.Kurşad Zorlu’nun  Tesbiti ve çözüm önerileri ise şöyle ;

  1.  Çin  Hükümeti “Çin’i parçalama eylemi içindeki terörist kişi” suçlamasıyla Türkiye’de   yaşayan Doğu Türkistan Türklerinden Abdulkadir Yapçan’ın iadesini talep etmiştir.
  2.  Abdulkadir Yapçan;13 yıldır BM Yüksek Komiserliği tarafından mülteci sıfatı verilerek koruma altına alınmış  ve siyasi sığınma talebinde bulunan  mülteci bir kişidir.
  3.  Mülteci statüsündeki bir  kişi, 3.ülkeye gönderilinceye veya bir ülke kabul edinceye kadar,sığındığı ülkece güvenliğinin sağlanmış olması gerekir.
  4.  Şuan geri gönderim merkezinde tutulan Yapçan’ın Çin yerine bir Orta Asya ülkesine iadesi Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün gündemindedir.
  5.  Ancak Şanghay işbirliği Örgütü’nün prosedürleri gereğince örgüte üye olan ülkelerde Yapçan’ın güvenli şekilde yaşaması ne kadar mümkün dür?
  6. Türkiye’nin diplomatik – siyasi zorunlukları dikkate alındığında Abdulkadir Yapçan’ın  mutlaka geri gönderme yapılacaksa(mutlaka 3. bir ülkeye geri gönderilmesi gerekiyor ise )  bu ülkeler, Balkan ülkelerinden biri olabilir. Balkan ülkeleri  nezdinde  bu konuda görüşmeler olabilir.

 Uzmanlar.Doç.Dr Sayın Kurşad Zorlu’nun  tekliflerinin  çok mantıklı, gerçeklere ve akla uygun olduğunu ifade ediyorlar.Çünkü, Abdulkadir Yapçan Türkistan Cumhuriyetlerine gönderilmesinin Çin’e teslim edilmesinden bir farkı olmayacaktır.Çünükü bu ülkeler Yapçan’ı anında Çin’e teslim edecektir.Çünkü bu ülkelerin ŞEÖ ile  çok sıkı güvenlik ve suçluların iadesi anlaşmaları vardır.

En mantıklı ve güvenilir yol ise,Abdulkadir Yapçan ilgili Balkan ülkelerinden biri ile görüşülerek kendisini kabul eden ülkeye göndererek yerleştirmektir.2006 yılında ABD’nın Guantanamo Cehenneminde  suçsuz olduğu anlaşılan 4 Uygur Türkü yine bir Balkan Ülkesi olan Arnavutluk’a gönderilmişti.Buraya gönderilen Uygur Türklerinden biri, daha sonra İsviçre’ye iltica etmiş,geriye  kalan 3 kişi ise halen bu Ülke’de yaşamlarını sürdürmektedirler.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1541 Kez Görüntülendi.