logo

trugen jacn
12 Kasım 2016

DOĞU TÜRKİSTAN CUMHURİYETLERİNİN YILDÖNÜMLERİ KUTLU OLSUN !

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistan Türkleri ilk işgalin başladığı 1759’dah beri İstilacı,Gaspçi ve sömürgeci Çin’in lanetlenmiş sürülerini ülkelerinden kovmak ve bağımsız ve hür devletlerini tekrar kurabilmek için 200’dan fazla büyüklü ve küçüklü karşı koyma hareketi gerçekleştirmişlerdir. İşgalcı Çinlilere karşı kutsal cihad savaşları sonucunda 19.yüzyılda Yakup Han Bedevlet önderliğinde Osmanlı devletine bağlı Kaşgariya(Doğu Türkistan)İslam devletini kurarak(1863-1877 arası)bağımsız ve hür olarak tarihe not düşmüştür.


İngiliz-Rus ve Çin işbirliği sonucunda yıkılan bu devletimizden yaklaşık yarım asır sonra 12 Kasım 1933’de Azizane Kaşgar şehrimizde DOĞU TÜRKİSTAN İSLAM CUMHURİYETİ adı ile Ayyıldızlı Gökbayraklı bir yeni devletlerini ilan etmiştir.
12 Kasım 1933’de Kaşgar’ın ünlü Konçi(Göncü) meydanında Kur’anı kerim tilaveti ve göğe yükselen dualarla ilan edilen bu İslam Cumhuriyetimizin Cumhurbaşkanlığına Gazi Hoca Niyaz Hacım,Başbakanlığına büyük bir dini Alimi olan Sabit Abdulbakı Damollam ve Genel Kurmay başkanlığına ise General Gazı Mahmut Muhiti getirilmiştir.


Stalin’in ve din kardeşimiz olarak davet edilen Tungan Ma Cung Ying’ın ihaneti ve iç karışıklıklar sonucu Sovyet Ordusunun fiilen işe karışması ile yaklaşık 4 yıl ayakta kalan bu devletimiz de tarihe karışmıştır.

Ali Han Töre Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Ali Han Töre Resimleri ile ilgili görsel sonucu
2.dünya savaşından doğan müsait iç ve dış şartları iyi değenlendiren Doğu Türkistan Türkleri İli bölgesinde kurdukları Azatlık Teşkilatı’nın önderliğinde ilk Cumhuriyetimizin ilanından 11 yıl sonra 12 Kasım 1944’de Gulca şehrinde DOĞU TÜRKİSTAN CUMHURİYETİ’nı ilan etmişlerdir.
Cumhurbaşkanlığına Ali Han Töre,Başbakanlığa Ahmetcan Kasimi ve Genel Kurmay Başkanlığına ise,Kaşgar’ın Aktu bölgesi Kırgizlarından olan General İshakbek Mononov atanmışlardır.

Bu Cumhuriyetimiz de kuruluşundan 6 yıl sonra 2.dünya Savaşının galip devletlerinden Stalin’in ihaneti,Batılı büyük devletlerin de ihanet içerikli lakayıtlığı ve göz yumması sonucunda Yalta Anlaşması gereğince Soyvetler tarafından Mao önderliğindeki Çin Komünist partisi hakimiyetine teslim edilerek yıkılmıştır.

Ahmetcan Kasımı Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Kaşgar – Doğu Türkistan İslam Cumhuriyetimizin ilanının 83.yılı
Gulca – Doğu Türkistan Cumhuriyetimizin ise, 72.yıl dönümüdür.

Muhtşem ve şerefli tarihlerinde hiçbir zaman ve asla vazgeçmedikleri Hürriyet Bağımsızlık ve Mustakil devlet kurma fikrinin ve hedefinin bir sonucu olan bu devletlerimiz Doğu Türkistan Türklerinin sarsılmaz iman gücü,onbinlerce vatan evladının  kanları ve canları pahasına elde edilmiştir.
Bu Cumhuriyetlerimiz tarihimizin temel taşları ve dönüm noktalarıdır.

Bu Cumhuriyetlerimiz tarihimizde bize yol gösteren bir ışık, geleceğimiz için heyecan verici bir bir umut ve  muhteşem  geleceğimizi aydınlatan parlak birer Meşaledirler.
Doğu Türkistan Türkleri her türlü olumsuzluklara,düşmanın bütün ihanet,hiyanet ve toptan yok etme emellerine karşı  HURRİYET VE İSTİKLAL’e tarihlerinde hiç olmadığı kadar çok daha yakındır.Çünkü,Doğu Türkistan Türklerinin beynindeki,kalbindeki sönmez bir ateş olan Hürriyet ve Bağımsızlık düşüncesi tarihinde hiç olmadığı kadar zirve yapmıştır.
Doğu Türkistan Türklerinin Hürriyet ve Bağımsızlık Kutsal Ateşi İşgalcı,Talancı,  Gaspçı, İstilacı, Sömürgeci ÇKP.nin iki ayaklı çekirge  sürülerini yakacak ve ebediyen yok edecektir.
Ati’nin Hür ve Bağımsız DOĞU TÜRKİSTAN CUMHURİYETİ Halik-i Lemyezal’ın lütfu ve keremi ile 21.yüzyılda mutlaka ve kesin kez  kurulacak ve geçmişte olduğu gibi Türk-İslam coğrafyasını paralak ışıkları ile tekrar aydınlatacaktır.

DOĞU TÜRKİSTAN CUMHURİYETLERİZİ KURULUŞ YIL DÖNÜMLERİNi  BİR KEZ DAHA YÜREKLERİMİZDE ÇOŞKU İLE KUTLUYORUZ.
Kurucularımızı,devlet ve hükümet adamalarımızı,kahraman mücahitlerimizi rahmetle anıyor ve minnet ve şükranlarımızı  bir kez daha  aziz ruhlarına sunuyoruz.

 

Etiketler: » » » » »
Share
2183 Kez Görüntülendi.