logo

trugen jacn
04 Kasım 2016

ÇİN BAŞBAKAN YARDIMCISI YANG’IN GÜNDEMİ’NDE ANA KONU YİNE UYGUR TÜRKLERİ

yang-binali

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

03-05 Kasım 2016 tarihleri arasında resmi bir ziyaret gerçekleştirmekte olan Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang’in gündeminde esas konunun Türkiye’de yaşayan Uygur Türkleri olduğu iddia edildi.
Özgür Asya radyosunuda Mililiyet gazetesini kaynak göstererek yayınlanan haber-yorumda, Çin’de ,güvenlik ve ekonomik konular ile ilgi konularda Başbakan Yardımcısı olan Yang’ın 03 Kasım’da Ankara’ya geldiği ve ilk olarak mevkidaşı Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek’le görüştüğü belirtildi. Her iki Başbakan Yardımcının iki ülke arasındaki Ekonomik İşbirliği Komitesi’nin başkanları olarak heyetler arası görüşmelerde bulundukları açıklandı.
Adı geçen radyonun Ankara muhabiri Erkin Tarım’un güvenilir kaynak olarak belirttiği haber-yorumda görüşmelerde her iki ülke arasında resmi görüşmelerde siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi konularının ele alınmasının yanı sıra güvenlik ve sınır aşan terrrörizm konularının öncelikli konular arasında ele alınacağı ifade edildi. Ayrıca,haber-yorumda her iki ülke arasında daha önceleri karyılıklı müzakerelerede iktisadi ve kültürel konularının ilk sırada ele alınmasına karşılık,bu kez siyasi,güvenlik ve terörizmle mücadele konularının önecelikli konular arasında alınımasının dikkat çekici olduğu özellikle vurgulanıyor.
2001 yılından beri Türkiye’de mülteci olarak yaşamakta iken, 31 Ağustas’ta G20 zirvesi öncesi gözaltına alınan İstanbul’da yaşayan Uygur Türkleri cemaatının önde gelenlerinde biri olan Abdulkadır yapçan konusunun müzakaralarda ele alınmış olduğu öne sürülüyor. Abdulkadır Yapçan halen Kırklareli’ndeki bir Mülteci Barınma Merkezi’nde gözlem altında tutuluyor.
Konu ile Radyo’ya konuşan Türkiye Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün Çin ile ilişkiler uzmanı Doç.Dr.Erkin Ekrem iki ülke resmi görüşmelerinde gözaltında tutulan Abdulkadir Yapçan meselesinin mutlaka masaya getirilmiş olmasından emin olduğunu bildirdi. Çin’in Türkiye ile olan ilişkilerinde esas konunun Uygur Türkleri konusu olduğunu,özellikle son yıllarda Uygur Konusunun ilişkilerde ana gündem maddesini oluşturduğunu ifade ederek, “Çin yönetimi bu tür karaşılıklı görüşmelerde ekonomik ilişkileri ve Türkiye’ye vereceğini iddia ettiği ekonomik yardımlar karşılığı sürekli bir şekilde Türkiye’deki Uygurları masa getirmeketedir.Çin bu suretle Kardeş Türkiye’ye baskı yaparak Uygur Türklerinin yegane hamisi,ümit ve ilham kaynağı Türkiye devletimiz eli ile Uygur Türkleri meselesini yok etmeye çalıştığı biliniyor.Ancak,bu asla mümkün olmayacaktır. Çin,Uygur Türkleri konusunda bu kez de daha öncekiler gibi başarısız olacaktır.”şeklinde değerlendirdi.
Çin Başbakan yardımcısı Wang Yang’in bugün Başbakan Binali Yıldırım ile ve 05 Kasım Cumertesi  günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından İstanbul’da kabul edileceği ve aynı gün Türkiye’den ayrılacağı bildiriliyor.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1179 Kez Görüntülendi.