logo

trugen jacn
31 Ekim 2016

ÇİN’İN BM.İNSAN HAKLARI KONSEYİ ÜYELİĞİNE SEÇİLMESİNE SERT TEPKİ

İşgalı altındaki Doğu Türkistan,Tibat ve Güney Moğolistan ile diğer Çinli olmayan Milletelere uyguladığı,baskı,zulüm,etnik ayırımcılık,dini ve ırkı soykırım uygulamaları ile  Çin’deki  İnsan Hakları İhlalleri ile  tepki çeken  ve  sürekli olarak insan hakları ve hukuk kuruluşları ile uluslar arası toplumun  protestoları ile karşılanan Çin’in  ve diğer  benzer diğer bazı ülkelerin BM İnsan Hakları Konseyi’ne  üye olarak  seçilmesi, insan hakları örgütlerinin tepkisine sebep oldu. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Dünya genelinde insan hakları ihlallerini inceleyen ve ülkelere tavsiyelerde bulunan Cenevre merkezli 47 üyeli Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne, 3 yıllığına 14 yeni üye seçildi.
BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada Asya-Pasifik grubuna ayrılan 4 koltuk için Çin, Maldivler, Suudi Arabistan ve Vietnam, Doğu Avrupa grubuna ayrılan 2 koltuk için Rusya ve Makedonya, Batı Avrupa ve diğer ülkeler grubuna ayrılan 2 koltuk için Fransa ve İngiltere aday olmuştu. Bu gruplarda aday sayısı ve boş koltuk sayısı eşit olduğu için çekişme yaşanmadı. Seçimde, Cezayir, Fas, Namibya, Güney Afrika ve Güney Sudan’ın aday olduğu Afrika grubunda Güney Sudan 89 oy alarak elendi. Afrika grubuna ayrılan 4 koltuğu diğer ülkeler yeterli oyu alarak doldurdu. Latin Amerika ve Karayipler grubunda da Küba ve Meksika yeterli oyu alarak Konsey’e seçildi.

Çin'de insan hakları ihlalleri resimleri ile ilgili görsel sonucu

Çin’in Seçilmesine İnsan hakları örgütlerinden  Sert Tepki 

Öte yandan BM Genel Kurulu’nda seçimler devam ederken BM binası karşısında toplanan bir grup, Çin’in İnsan Hakları Konseyi’ne seçilmemesi için gösteri yaptı. Tibet’te yaşananların unutulmamasını isteyen ve Çin’in insan hakları konusunda sorunlu olduğunu savunan grup, “Çin’i İnsan Hakları Konseyi dışında tutun” pankartı açtı.

2013年11月,联合国人权理事会选举中,中国当选。漫画家“巴丢草”创作“熊猫来了”(吴亦桐提供)

İnsan hakları kuruluşları da Çin, Rusya, Suudi Arabistan ve Vietnam’ın Konsey’e seçilecek olmasına tepki göstermişlerdi.
New York merkezli İnsan Haklarını İzleme Örgütü’nden (HRW) yapılan açıklamada adaylardan Çin, Rusya, Suudi Arabistan, Vietnam ve Cezayir’in, Konsey tarafından atanan bağımsız BM insan hakları gözlemcilerinin ülkelerinde inceleme yapmalarına bile izin vermediği belirtilmişti.

Cenevre’deki BM İnsan Hakları Konseyi’nin kararları yaptırım öngörmüyor. Üyeler 3’er yıllığına görev yapıyor ve art arda en çok iki dönem seçilebiliyor. 2006 yılında kurulan konsey, insan hakları ihlallerini inceliyor ve ihlali tespit edilen ülkelere tavsiyelerde bulunuyor.

Çin'de insan hakları ihlalleri resimleri ile ilgili görsel sonucu

 Kaynak :  Almanya’nın Sesi radyosu ve Ajanslar (© Deutsche Welle Türkçe  DW/AFP/A.A, NH/AŞ )

Etiketler: » » » » » » »
Share
1941 Kez Görüntülendi.