logo

trugen jacn
25 Ekim 2016

ÇİN’İN KAŞGAR GWADAR EKONOMİ KORİDORUNDA ŞİDDET VE KATLİAMLAR BİTMİYOR

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin devlet Başkanı Xi’nin geçtiğimiz yılın Nisan Ayında İslamabat’ta Pakistan Cumhurbaşkan Memnun Hüseyin ile imzaladığı ve Doğu Türkistan’ın Kaşgar kenti ile Pakistan’ın Arap denizi kıyısındaki eyaleti Belucistan’ın Gwadar Limanı arasında inşa edilecek ekonomik Koridor’ın yapılacağı güzergahta şiddet içerikli karşılıklar ve katliamlar bir türlü bitmiyor.
Çin’in 46 Milyar dolar tutarında olduğunu ileri sürdüğü ve toplam 17 anlaşma sonucu geçtiğimiz yıl başlanan Kaşgar-Gwadara ekonomik koridorunun inşaası güzerhaında bir kanlı saldırı daha meydana geldiği bildirildi.
İngiliz Reuters Ajansı  ile Pakistan’da yayınlanan Pakistan Times gazetesinin bildirdiği haberlere göre 24 Ekim 2016 gece saat 22,oo sıralarında Koridorun Arap Körfezindeki Liman kenti Gwadar’ın de yer aldığı Belucistan eyaletinin merkezi Kuetta şehrinde   bulunan Pakistan’ın Quetta Polis Akademisi’nin New Sariab Polis Eğitim Merkezine giren silahlı üç saldırgan polis adaylarının uyuduğu yatakhaneye yöneldiler. Canlı bomba yelekleri giydikleri belirtilen saldırganların  65 polisi öldürdüğü ve 165 kişiyi ise yaraladıkları bildirildi.Salgdırganların rehin aldığı 200 polis adayının ise  daha sonra polisin kurtarma operasyonları sonucu kurtarıldığı açıklandı.

Daily Pakistan gazetesinin haberinde ise, Pakistan polis kaynaklarından yapılan açıklamada saldırganlardan ikisinin ölü olarak ele geçirildiği belirtildi.  Görgü tanıkları olay yerinde en az üç patlamanın meydana geldiğini, silah seslerinin saatlerce sürdüğünü belirttiler.
Kendisini polis adayı olarak tanıtan bir kişi basın mensuplarına yüzleri maskeli, kamuflaj giysili, kaleşnikov silah taşıyan üç kişi gördüğünü, yatakhanede ateş etmeye başladıklarını, kendisinin bir duvardan atlayarak canını kurtardığını söyledi.

Kayyum Uygur : Çin’in giriştiği her İş ve geldiği Her yer Kanlı ve  Huzur yok
Pakistan’ın İslamabat kentinde yaşayan Uygur aydını ve insan hakları aktivisti Kayyum Uygur’un Haber Merkezimize özel olarak bildirdiğine  göre,bu ekonomik koridorun inşaatının başlaması ile birlikte  bu koridorun güzergahı üzerinde bulunan bölgeler ile   Pakistan’da şiddet içerikli karşılıklıklar ve ölümlerle sonuçlanan terör saldırıların arttığıına dikkatı çekti. Koridorun kuzey ayağının yer aldığı Pencap eyaletinde de geçen yıl içerisinde  yönetimin inşaatın yapılacağı güzergahlardaki şahıslara ait mülklerin kamulaştırılması esnasında da olaylar çıktığını ve olaylarda ölü ve yaralananlar olduğunu bildirdi. Kayyum Uygur ayrıca,inşaatta çalışan Çinli teknik eleman ve işçilerin korunması amacı ile Pakistan’la yapılan güvenlik anlaşmaları çerçevesinde Çinli asker ve polislerin ülke’ye geldiklerini  Pakistanlı Müslümanların Çin’in Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türklerine yaptığı baskı,zulüm ve insan hakaları ihlalların dolayisiyle onları sevmediği ve ülkelerinde istemediklerini bildirdi. Geçtiğimiz aylarda Çinli Polis ve askerlere karşı de protesto eylemleri meydana geldiğini ve Pakistan halkının Çin’in kendi ülkelerini de işgal ederek Doğu Türkistan’a benzetebileceklerinden endişe ettiklerini ifade  etti.
Uygur Aydın Kayyum , Çin’in giriştiği her iş ve geldiği her yer kendisi gibi kanlı,huzursuz  ve netamalı oluyor. Ülkeler ve milletler Çin ile ekonomik ve ticari ilişki ve ortaklıklara girişirken. Bu durumu özellikle göz önünde bulunudarmalırını  istiyerek  “ Allah bu bu Çekik gözlü Sinsi Cücelerin ayak bastığı ülkeleri ve şerik olduğu Milletleri onun şerrinden ve belasından korusun.”dedi.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1480 Kez Görüntülendi.