logo

trugen jacn
20 Ekim 2016

İŞGALCİ ÇİN, UYGURLARA ZULMÜ,DOĞU TÜRKİSTAN’DAN SONRA MISIR’DA DA SÜRDÜRÜYOR

خىتاي تەرەپتىن مەخسۇس ئەۋەتىلگەن خىزمەت ئىشلەش گۇرۇپپىسى مىسىردا ئېلىم تەھسىل قىلىۋاتقان ئۇيغۇرلارغا خىزمەت ئىشلىمەكتە.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgal yönetiminin baskı,zulmü ve İslam dinine ve eğitimine karşı koyduğu yasaklarının Doğu Türkistan’dan sonra Mısır’a da sıçradığı bildirildi.
Mısırve İslam dünyası’nın en eski dini eğitim Kurumlarından Mısır’ın başkenti Kahire’deki El-Ezher Üniversitesi’nde   öğrenim meşruhatlı Öğrenci vizesi alarak gelenlerin dışında diğer vizeler ile gelen Müslüman Uygur öğrencilerin bu yıldan itibaren Mısır’daki El-Ezher  ve diğer Üniversitelere kayıt yaptırmalarının ve bu ülkede öğrenim,ticaret vebenzeri  amaçlı ikametlerinin bundan böyle yasaklandığı bildirildi.
Özgür Asya radyosunun  haberine  göre , Çin’in kahire Büyükelçiliği 11 Ekim 2016’de   bir genelge yayınlayarak bundan böyle öğrenim, seyahat ve ticari vizeler ile bu ülkeye gelen Çin vatandaşı Uygurların bu ülke’de oturma izni alabilmeleri için Çin Büyükelçiliğinden uygunluk belgesi almalarının  yasal zorunluluk olduğu.Çin Büyükelçiliğinden resmi izin almaları halinde ancak, oturma izni alabileceklerini belirtti. Genelge’de Dış İşleri Bakanlığı’na bir nota verildiği ve Çin vatandaşlarının bundan böyle buna göre hareket etmeleri gerektiğini  açıkladı.
Bundan böyle Mısır’da öğrenim için geleceklerin Mısır’ın Pekin Büyükelçiliği’nden alacakları öğrenim meşruhatlı öğrenci vizesi ile  gelmeleri halinde ancak Üniversitelere kayıt yaptırabilecekleri ve  Çin’in Kahire Büyükelçiliği’nin de bu yolla gelenlerin  kayıt için izin belgesi vereceği de genelge’de ifade edildi.
Çin’in Uygur Türklerinin Mısır’daki eğitim ve öğretimlerini yasaklayan  bu yeni genelgesinin Çin’ın kendi insiyatifı ile mi yoksa Mısır Yönetimi’nin talebi ile mi alındığı hakkında açık ve net bir bilgi bulunmuyor.

Ancak.Uzmanlar Mısır yönetiminin şimdiye kadar öğrenci vizesi dışında gelenlerin ikamet belgelerini öğrenci’ye çevirerek Müslüman Uygurlara yardım ettiğini bu nedenle bu talebin Mısır’dan gelmesinin mümkün görülmediğini belirtiyorlar.
Mısır’da yaşayan ve öğrencilerin bu ülkedeki durumunu yakından izleyen ve haberdar olanlar, son yıllarda Çin yönetiminin  Mısır’da öğrenim gören Uygur öğrencileri çok sıkı şekilde takip ettiklerini  belirtiyorlar.
Ulaşılan  bir diğer bilgi’ye göre ise,  Doğu Türkistan’ın Artuş İlçesinden Mısır’a öğrenim için gelen bazı öğrencilerin Artuş’ta yaşayan ailelerine Çin yönetiminin baskı yaparak bunların zorlaması ile  bu öğrencilerin ülkelerine  geri döndüklerini bildirdi.
Konuya vakıf bir kişinin anlattığına göre Çin yönetimi Uygurların Mısır’da öğrenim görebilmeleri için Mısır’ın Pekin Büyükelçiliğine baskı yaparak öğrenci vizesi vermesini engellediklerini,ancak normal seyahat ve diğer vizeler gelen öğrencilerin Mısır yönetiminin yardımı ile daha sonra bu vizelerini öğrenim vizesine dönüştürdüklerini ve böylece Üniversitelere kayıt olabildiklerini ifade ediyorlar. Ayrıca, Uygur Öğrencilerin Mısır’ın Kahire Büyükelçiliği’nden  öğrenci vizesi almalarının imkansız olduğunu  bu yeni yasakların esas amacının buu öğrenim faaliyetinin tamamen yasaklanması anlamına geldiğini söylüyorlar.

Etiketler: » » » » » » » » »

Share
1303 Kez Görüntülendi.