logo

trugen jacn
18 Ekim 2016

DOĞU TÜRKİSTAN SORUNU İSVEÇ PARLAMENTOSU’NA TAŞINDI

Çin işgalı altındaki Doğu Türkistan’da baskı,zulüm,etnik ayırımcılık dini ve ırkı soykırım uygulamaları ile karşı karşıya bulunan Uygur Türklerinin sorunları    İsveç Palamentosunda kurulan İsveç-Uygur dostluk gurubu  kanalı ile İsveç başta ve İsveç yönetiminin aracılığı ile  tüm  Avrupa’ya taşıyor. 

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin hükümetinin Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerine uyguladıkları baskı ve şiddet politikası devam ederken İsveç’te Uygur Türkleri için dev bir adım atıldı. İsveç Parlamentosunda Uygur- İsveç Parlamenter dostluk gurubu kuruldu.

İLK TOPLANTI İSVEÇ MECLİSİNDE YAPILDI
Yeşiller ve Çevre partisi Türk asıllı milletvekili Mehmet Kaplan’ın İsveç Parlamentosunda, iki yıllık yaptığı yoğun çalışmanın ardından, İktidar ve muhalefetten 5 milletvekilinin katılımıyla dostluk gurubu kuruldu. İsveç meclisinde yapılan ilk toplantıda Sağ (Moderat) partisi Hukukçu milletvekili Ulrika Karlsson, Hristiyan Demokrat parti milletvekili hukukçu Otto Von Arnold ve Annelie Enochson, Sosyal demokrat partiden Ameer Sachet ve Yeşiller partisinden Mehmet Kaplan ile İsveç’te yaşayan Uygur Türkleri katıldı.

ÇİN ZULMÜ SİNEVİZYONDA
İsveç Uygur Maarip Derneği üyelerinin hazırladığı ve Çin zulmünü gözler önüne seren sine vizyon gösterisinin toplantıda hazır bulunan milletvekili ve misafirlere sunulmasının ardından, söz alan İsveç Uygur Komitesi başkanı Mahinur Hasanova, ‘’İsveç- Uygur Parlamento dostluk gurubunun kurulmasında büyük emeği geçen Mehmet Kaplan’a ve İsveç Parlamentosunda daima bize destek veren ve konunun üstüne hassasiyetle giden tüm milletvekillerine teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.
KAPLAN’DAN BÜYÜK DESTEK
Gurubun kurulmasına ön ayak olan Yeşiller ve Çevre partisi milletvekili Mehmet Kaplan amaçlarının, Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerinin sıkıntılarına ortak olmak ve onların haklı davalarına önce İsveç’e sonra Avrupa’ya taşıyarak çalışmalarına destek vermek olduğunu söyledi. Ayrıca Haziran ayında İsveç Meclisinde bu konu hakkında seminer düzenleteceklerini belirten Kaplan düzenleyecekleri geniş kapsamlı seminerle Uygur Türklerine yapılan zulmü tüm İsveç kamuoyuna anlatacaklarının bildirdi.
İSVEÇ KAMUOYU BİLGİLENDİRİLECEK
İsveç- Uygur Parlamento dostluk gurubuna eş başkan seçilen Hıristiyan Demokrat parti milletvekili hukukçu Otto van Arnold, ‘’Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine Çin tarafından uygulanan baskı ve yıldırma politikasını geçen sene bu konu hakkında tecrübe ve bilgi sahibi olan milletvekili arkadaşım Annelie Enochson sayesinde vakıf oldum. Bundan sonra amacımız Doğu Türkistan’da ki Uygur meselesini doğru ve tarafsız bir şekilde Mecliste bulunan diğer milletvekillerine ve İsveç Halkına duyurarak dikkatlerini o yöne çekmek’’ dedi.


İSVEÇLİ MİLLETVEKİLLERİNDEN TAM DESTEK
Uygur Türklerine yapılan zulmü 10 yıldır takip ettiğini ve bu konuda aktif çalışmaları olduğunu belirten Hıristiyan Demokrat parti Milletvekili Annelie Enochson, ‘’Ben İsveç Parlamentosuna 2000 yılında seçildim. Benim seçildiğim sene Uygur Türklerinin haklarını her platformda savunan Rabia Kader Çinliler tarafından haksız bir şekilde hapse atılmıştı. İsveç Parlamentosunda girişimlerde bulunarak, uluslararası arenada Rabia’nın haklarını savundum ve bu şekilde de tüm dünya’ya Rabia’yı ben tanıttım’’ dedi.
8 yıldan beri Rabia Kader’in Nobel Barış ödülünü alması için uğraşıyorum diyen Annelie Enochson, Önümüzde ki senede 20 milletvekilinin desteği ile Rabia’yı Nobel Barış ödülüne aday göstereceğiz’’ dedi.
İsveç Parlamentosunda kurulan bu dostluk gurubunun bir üyesi olmasından dolayı mutluluk duyduğunu belirten Sağ (Moderat) partisi hukukçu milletvekili Ulrika Karlsson, ‘’İsveç Parlamentosunda yapacağımız çalışmalarla Çinle diplomatik olarak diyaloga geçip, insan hakları çerçevesinde Uygur Türklerinin tüm haklarının verilmesi için uğraşacağız’’ diye konuştu.

Dolkun-İsveç

Kaynak : http://uymaarip.com/tr/?p=122

Etiketler: » » » » » »
Share
1709 Kez Görüntülendi.