logo

trugen jacn

ÇİN, DOĞU TÜRKİSTAN’DA İSPİYONCU VE MUHBİRLERİ PARA İLE ÖDÜLLENDİRECEK

Çin işgal yönetimi eskiden yayınladığı kararnamelere ek olarak yeni bir Kararname çıkardı.Buna göre Doğu Türkistanlılara ” İspiyonculuk ve Muhbirlik ” yapan  işbirlikçi Vatan Hainlerine büyük para ödülü vereceğini açıkladı.En büyük para ödülünün    ise,  5 Mmilyon Yen (833 bin $ ) olarak tesbit edildiği belirtildi. thumb  Eylül /2015’teki Bay Operasyonlarına Zorla İştirak ettirilen     Uygur köylüler

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistan’daki Çin İşgal yönetimi Urumçi’de yaptığı açıklamada Doğu Türkistan’da toplam 6 kişi’ye ülke’deki gizli terör faaliyetlerini ifşa ve yönetime haber verdiği için 2,2 milyon Çin Yen ( Yaklaşık 320 bin $)  para ödülü vereceğini açıkladı.
Turkistantimes.com/uy/news sitesinin Çin’in Global Times gazetesinin 08 Ekim 2016 tarihli sayısında yer alan bir bilgiyi  kaynak göstererek verdiği haberde,  ödüllendirilecek 6 kişi’nin Aksu vilayeti’nin Bay ilçesi ile Hoten Vilayeti’nin Lop ilçelerinden olduğu bildirildi. İşgalcıların bu işbirlikçi ve vatan haini ispiyoncu ve muhbirlere “şiddet içerikli olaylar “ ile “ Terörist Eylemlerin önceden gizlice haber alınarak önlenemesi”’ne yardımcı oldukları için bunların para ile ödüllendirilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi. Haber’de ayrıca Çin vatandaşlarının bu ve benzeri “devletin güvenlik hizmetleri”’ne olan katkı ve yardımlarını özendirmek ve ilhamlandırmak amacı ile para ödülü verilmesi hakkında özel bir kararname çıkarıldığı de ifade edildi.
Buna benzer bir kararnamenin 2014’de çıkarıldığı hatırlatılan haberde “Bölücülük- Aşırı Dini Radikalizm-Yasadışı dini faaliyetler” başta bir çok suçun önlenebilmesi için ispiyonculuk ve muhbirlik yapanlara bir milyon Yen’e ( yaklaşık 136 bin $)kadar para ödülü verilebileceğinin kararlaştırıldığı de bildirildi.
Geçtiğimiz Nisan ayında çıkarılan bu yeni kararname ile “Yönetime gizli saldırı-Sahtekarlık-Suikast- Zehirleme ve Bombalı Saldırı “ vebenzeri suçlar konusunda istihbari bilgi ve ipucu temin edenlere  verilecek para ödülü miktarı  arttırılmış ve alt sınır 200 bin Yen(yaklaşık 33 bin $) üst sınır ise. 5 milyon Yen( 830 bin $) olarak belirlendiği açıklandı.
ÇKP’ iktidarı’nın güdümündeki Global Times gazetesinin haberinde Doğu Türkistan’da terörist faaliyetlerin sayısının gün geçtikçe artmakta olduğu ayrıca toplamsal karışıklıkların ise had safhasıya ulaştığı bilgisine de yer verildi.  Gazetenin haberinde ayrıca,geçtiğimiz yılın 18 Eylul tarihinde Aksu Vilayetinin Bay ilçesine bağlı Soğan Kömür Maden işiletmesinde Çinli işçiler ile yerli Uygur Türkleri arasında istihdamda yapılan adaletsizlik ve haksızlık yüzünden meydana gelen etnik temelli şiddet olayları sonucunda toplam 11 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi de dikkatı çekiyor.
Gazetenin verdiği haberde Çin yönetimi’nin bir çeşit açık istihbarat toplama kurumu olan Xinjiang Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Tursuncan Turgun ’un “ Yönetimi gizli bilgiler ile destek olan halka Yüksek miktarda verilen bu ve benzeri para ödüllerinin halk arasında istiharat toplama işini ciddi şekilde arttıracağını ve  para ödüllerinin arttırılmasının ise, Güvenlik birimlerinin bu işe ne kadar önem verdiğinin bir delili olduğu” yolundaki bir söylemi de yer alıyor.

aKSU-bAY hARİTASI
Çin gazetesi haberinde Çin işgal Ordusunun Bay ilçesi Sogan Kömür madenindeki olaylar sonrasında şüpheli olduğu iddia edilen içinde bebek,çocuk,kadınların de bulunduğu 3 aileden toplam 28 masum Müslüman Uygur Türkü sivilin katledilmesinden hiç söz etmiyor ve özellikle bu katliamı görmemezlikten geldiği açık olarak görülüyor.
Çin işgal ordusunun geçen yılın 18 Eylul tarihinde Soğan Kömür İşletmesindeki etnik çatışma ile ilintili olarak düzenlediği operasayonlarda toplam 28 kişi feci ve insanlık dışı bir şekilde katledilmişti.Çin işgal ordusu Tanrı dağlarının yüksek kısımlarındaki mağaralara saklanan 3 ayrı aileden bebek,çocuk ve kadınların bulunduğu toplam 28 masul sivili ateş makinaları ile yakarak ve mağaralara bombalar atarak yaralı halde dışarı çıkarmış ve onların üzerine yayılım ateşi açarak hepisini toptan öldürmüştü.

Olaydan yaklaşık 2 ay sonra Çin dış işleri bakanı G20 zirvesi sebebiyle bulunduğu Antalya’da “Çin halk Kurtuluş Ordusunun kahraman Halk Cenkçilerinin Soğan Kömür Madeni eylemini gerçekleştiren toplam 28 Teröristi kahramanca imha etmiştir.” Cümleleri ile duyurmuştu.
Çin dış bakanı’nın bu utanmazca ve ahlak dışı sözleri Dünya Uygur Kurultayı başta Doğu Türkistan STK.ları ile uluslar arası hukuk ve insan hakları örgütlerinin sert tepkisi ile karşılanmış ve Çin’in Aksu’daki bu insanlık dışı katliamı şiddetle kınanmış ve protesto edilmişti.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1225 Kez Görüntülendi.