logo

trugen jacn
07 Ekim 2016

OSMANLI DEVLETİ’NİN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ İLK VE SON EMİRİ YAKUP HAN BEDEVLET

DÜNYADA Kİ EN BÜYÜK KÂBUSUN YAŞANDIĞI,VE GÜNÜMÜZDE KIZIL ÇİN  İŞGALİNDEKİ DOĞU TÜRKİSTAN  TARİHİNDE Kİ ÖNEMLİ ŞAHSİYETLERDEN BİRİ DE  DOĞU TÜRKİSTAN  (KAŞGARİYA) İSLAM DEVLETİ’NİN KURUCUSU VE 14 YILLIK İLK VE SON HÜKÜMDARI EMİRÜLMUMİNİN YAKUP HAN BEDEVLET’TIR. ONUN  HAYATI VE MÜCADELESİNİ KISACA DA OLSA TANIYALIM.Yakup Han

Kazim GÜLTEPE

Türkistan Şehir devletlerinden Hakand Hanlığının Ordusunda bir subaydı.Doğu Türkistan Türkleri 1860 yılında İstilacı Çin kuvvetlerine karşı topyekün ayaklandılar. Hokand’ta  mülteci olarak bulunan Buzrurg Han Töre’yi kurdukları Doğu Türkistan devletine Başbuğ olması için Hokand Hanı Hudayar Han’a baş vurdular. Hokand Hanı Doğu Türkistanlıların bu taleplerini kabul etti ve Buzurg Han Töre’ye muhafız olarak  Ordusunun Leşkerbaşısı Yakup Han’a Muhafız olarak  tayin ederek Kaşgar’a gönderdi.Doğu Türkistan’a Buzurg Han Töre ile birlikte gelen Yakup han bir  süre sonra bir ihtilal yaptı ve askerleri ile birlikte yönetime  hakim oldu.Buzurg Han Töre’yi maiyeti ile birlikte Mekke’ye gönderdi ve Kendisini Kaşgar Emiri ilan etti.Batı Türkistan’dan savaş deneyimi olan subayaları davete ederek 80 bin kişilik bir ordu  kurdu.Kısa sürede İşgalci Çin ordularını Dogu Türkistan,dan süpürüp attı.Atalık Gazi ünvanıyla ödüllendirildi.
Ve !! Dogu Türkistan İslam Devleti’ni Osmanlı Devletinin bir parçası oldugunu ilan etti. Ve Sultan Abdülaziz’e biat etti.Osmanlı Padişahı Abdülaziz Han adına Hutbe okutup para bastırd.
Bu Devlet Rusya,İngiltee ve Osmanlı devleti tarafından resmen tanındı.
Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz bu biatı kabul etti.Kaşgar,a bir askeri talim heyeti ve degerli hediyeler gönderdi.Daha sonraları Osmanlı Devleti’nin giderek zayıflaması sonucu verilen destek azaldı.
Bu durumu fırsat bilen Çinliler,İngiltere ve Rusya,nın da destegini alarak.Osmanlı Devletinden intikam alırcasına on dört yıl boyunca bağımsız yaşamış olan Doğu Türkistan Cumhuriyeti’ni 1878 yılında yıktılar.Kaşgar,da ki ünlü IDGÂH Camiinide o yaptırdı.Çinliler Yakup Beg,in yakinından bulduklari bir haine (Yaverine) çok miktarda para vermek suretiyle,zehirleterek öldürttüler.Sonrası mı ??? Türklügün Atayurdu,Islamı ilk kabul ettikleri topraklar tekrar hilekâr ve işkenceci Çin,in işgaline ugradı.Dogu Türkistan işgal edilmiştir ama !!! asla teslim olmamıştır.(Kazım Gültepe)
Daha sonralarıda iki defa bagımsızlıklarını kazanmış,Dogu Türkistan İslam Cumhuriyeti ve Dogu Türkistan Cumhuriyeti devletini kurmayı başarmışlardır.Bu devletlerin yıkılmasında ise Ruslar adeta bir Çin’li gibi daima Çinlilerin yanında yer almışlardır.Hatta son Dogu Türkistan Cumhuriyeti’nin yıkılması için Rus askerleri bile Dogu Türkistan’da Çin askerleriyle beraber savaşmıştır.!!!
O zamanlar Ruslar çok korkuyorlardı Dogu Türkistan bagımsız olursa,Batı Türkistan’ı elde tutamayız diye.Çünkü Enver Paşayla başlayan Batı Türkistan da ki Basmacı Harekatı halen devam ediyordu.Bu yıkılış Allahın izniyle ebedi bir yıkılış olmayacaktır.
Doğu Türkistan Hür olana kadar mücadeleye devam edilecektir. Doğu Türkistan’a günden güne sayıları artan bir şekilde Çinli göçmen doldurulmakta. ve genç Uygur Türk çocukları Çin’in iç kısımlarında mecburi ikamete zorlanarak asimile edilmektedir.Acı olan sözde ümmetçi geçinenler söz konusu Türk veya Türk soylu halklar olunca hiç ama hiç seslerinin çıkmayışlarıdır.Öfkeli kalabalikların Konsolosluk önlerinde veya Cuma çıkışlarında Yahudi,ABD bayrakları yakanları çok görmüşüzdür. Ama hiç görmedim Çin,Rus,Ermeni bayrakları yaktıklarını.

İşte  son durum itibariyle Türk yurtlarından  Doğu TÜrkistan’dan sonra  Türk Kırım’a da bir   bir göz atalım ; KIRIM’in işgalı ve Ttatar Türklerinin  dramı devam ediyor :  nerede o ümmet nerede o protestocular ?  Neredesiniz ?1783 yılından beri KIRIM YURDUNU KAYBEDEN ADAMDIR.

En yürek yakanı da Rusya devlet başkanı Putin’in KIRIM ezeli Rus toprağıdır,açıklamasına gösterilen suskunluktur. Lidermerikizin hiç birinin  Eyyy Putin siz 1783 de işgal ettiniz.Ama KIRIM ezeli bir TÜRK toprağıdır,diyemeyişleridir.
Filistin,Gazze,Mısın,Suriye ve diğer islam ümmetlerinin durumu için üzülenler,ağlayanlar, sızlayanlar  ve  yırtınanlar,
Kırım ve Doğu Türkistan için niçin hiç sesiniz çıkmıyor !

Onlar Türkçe konuştukları için onları Müslüman Ümmetinden mi saymıyorsunuz ?

Eğer,öyle düşünüyorsanız , İslam dinini bilmiyorsunuz. Çok  daha fazla ders çalışmalısınız.

Etiketler: » » » » » » »
Share
688 Kez Görüntülendi.