logo

trugen jacn
04 Ekim 2016

İŞGALCI ÇİN, HOTEN’İN GUMA İLÇESİNDEKİ PATLAMADAN SONRA “KELLE AVI”’NA BAŞLADI

guma-haritasi


Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

İşgalcı Çin yönetimi Doğu Türkistan’ın Hoten Vilayeti’ne bağlı Guma ilçesinde 10 Eylul 2016’de meydana gelen ve İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı’nın de içinde bulunduğu 4 Çin işgal Polisi’nin ölmesi ile sonuçlanan patlamanın zanlı veya zanlılarını ele geçirebilmek için  Hoten  Vilayeti ile Guma İlçesi genelinde büyük bir tutuklama operasyonuna başladığı ve operasyonun ise “Kelle Avı”’na dönüştüğü açıklandı.
Özgür Asya radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre Çin işgal rejiminin güvenlik güçlerinin  Tuzaklı Bamba eylemini gerçekleştirenlerin  Guma ilçesinin Köktirek(Gökkavak) kenti sakinlerinden ve  Mahmut Mehmet Emin ile Abdulahat  ile ismi açıklanmayan toplam  4 kişi olduğunun belirlendiğini öne sürdü. Bu kişilerin tamamının Köktirek 23.kenti’nin Kumirik( Kumlu Arık)  mahallesinden oldukları de  açıklandı.
Çin resmi kaynakları geçtiğimiz haftalarda yaptıkları açıklamalarda bu patlama olayı ile  ilgili tesbit edilen zanlıların  sayısının  10  kişi olduğunu  ve bu sanıkların çoğunluğunun Köktirek kenti’nden olmak üzere çevre yerleşim bölgeleri sakinlerinden olduğunu iddia etmişti.
Dünya Uygur Kurultayı  yaptığı  Guma olayı ile ilgili yaptığı açıklamada,  Guma’daki patlama ile ilgili toplam 17 kişinin göz altına alındığını  bildirmişti. Dünya Uygur Kurultayı ayrıca, Çin yönetiminin Guma bölgesindeki Devlet Terörü içerikli operasyonlarına  bir an önce son verilmesini istemişti.

h-askeri-4
Çin’in Patlama Zanlıları İçin Bölge’de  “Kelle Avcılığı”’ Başlattığı   Bildiriliyor 
Çin İşgal güçleri Guma Patlamasını gerçekleştirdiklerinden şüphelendikleri veya bu olayla ilintili olduklarından şüphe ettikleri kişileri ihbar edenlere  ” Kelle başı”  büyük Para ödülleri vereceğini bildirdi. Hoten ili geneli ile Guma İlçesi ve civarındaki yerleşim bölgelerinde yapılan ilanlarda Guma patlamasını yaptığından şüphelendikleri kişileri ihbar edenlere ihbarın  içeriği ve doğruluk derecesine  göre, 20 bin – 400 bin Yen (yaklaşık 3,5 bin – 8,5 bin dolar ) arası para ödülü verileceği duyuruldu.

Uluslar Arası Af Örtütü : Çin, Guma Olaylarının Soruşturulmasında Adil ve Şeffaf olmalı
İngiltere merkezli Uluslar arası Af Örgütü(Amnesty İnternational)  10 Eylul 2016’de Hoten’ın Guma iliçesi’nde vuku bulan patlama ve sonrası yapılan operasyonlar ve tutuklamalar ile ilgili geçtiğimiz hafta  özel bir bildiri yayınladı. Örgüt bildirisinde  olay ile ilgili olarak Çin yönetimine çağrıda bulunarak ; “ Çin yönetimi Guma patlaması sonrası yaptığı   operasyon ve  soruşturmalarda  şeffaf ve adil olmalıdır. Guma Patlaması ile ilgili tutuklananların adil ve uluslar arası norm ve anlaşmalara uygun  davranılması  ve yargılanması gerekir.” ifadesini kullandı.
Çin yönetiminin Uluslar arası Af Örgütü’nün bu çağrısına şimdiye kadar her hangi bir tepki vermediği açıklandı.
Uzmanlar,Çin işgal yönetiminin uluslar arası toplumun, Küresel hak ve hukuk kurum ve kuruluşları ile demokrasi ve insan haklarının savunucusu ve hamisi olduğunu iddia eden batılı ülkelerin Doğu Türkistan’daki Çin baskı,zulümleri ile etnik asimilasyon ve soykırım uygulamalarına karşı gösterdiği lakayıtlık, sessizlik,görmemezlikten gelme ve çifte standartlı tutumunun    İşgalcı Çin’i bu insanlık dışı uygulamalarını  teşvit ettiğini belirtiyorlar.Ayrıca bunun   Çin’i baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarıni  bu denli “ Engelsiz,kayıtsız, Çok Rahat ve Pervasızca” sürdürmeye cesaretlendirdiğini  beliritiyorlar,

Etiketler: » » » » » » »
Share
897 Kez Görüntülendi.