logo

trugen jacn
02 Ekim 2016

JAMMU-KEŞMİR’E KAÇAN DOĞU TÜRKİSTANLI 3 UYGUR HİNDİSTAN’DAN SIĞINMA TALEP ETTİ

Çin Keşmir Sınır haritası ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
İşgalcı Çin’in Doğu Türkistan’daki dayanılmaz baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarından kaçarak Keşmir’in Hindistan kontrölündeki Jammu-Keşmir Bölgesine sığınan 3 Müslüman Uygur Türkü’nün bu Eyaletin Yüksek Mahkemesi’ne baş vurarak siyas sığınma talebinde bulundukları açıklandı.
Özgür Asya radyosu’nun Jammu-Keşmir’in merkezi Srinagar’da yayınlanan Great Kashmir (Büyük Keşmir) gazetesine dayanarak verdiği habere göre; Himayaların yüksek  dağ yollarını takip ederek Haziran/2103’de Doğu Türkistan’ın güneyindeki tarihi ipek yolunun Ladak kenti’nin Li bölgesinin Sultan Çusu sınırına gelen 3 Uygur, Hindistan sınır muhafaza birliklerince yakalanarak gözaltına alınmış ve daha sonra Hindistan Tibet Sınır Polisi’ne teslim edilmişti. Tututklanan  bu sığınmacı Uygurlar Aynı yılın Ağustos ayında hakim karşısına çıkarılmış ve Hindistan sınırlarını ihlal ettikleri gerekçesi ile 1,5’er yıl hapis cezasına çarptırılmış ve hapishaneye konulmuştu. Bu sığınmacı Uygurların cezaları 2015 yılının Ocak ayında sona ermiş ise de, kamu güvenliği yasaları gerekçe gösterilerek Yabancıların Geçici Barınma Merkezi’nde gözlem altında bulunduruluyordu.Uygur Sığınmacılar tutuldukları bu geçici barınma yerinden Jammu-Keşmir Eşayaleti Yüksek mahkemesine başvurarak Hindistan’dan sığınma talebinde bulundukları belirtildi.
Doğu Türkistanlı Uygur Türkü mültecilerin Hintli Avukatı Saçin Gupta yaptığı açıklama’da Jammu-Keşmir  Eyalet Yönetimine çağrıda bulunarak  bu Uygurların sığınma taleplerinin kabul edilmesini   talep etmesini istediği bildirildi.

Hindistana sığınan Uygurların resimleri ile ilgili görsel sonucu
Hintli avukat Gupta’nın verdiği bilgi’ye göre ; Sığınmacı Uygurlar Yüksek Mahkemeye sunduğu dilekçelerinde Ülkelerine zorla girerek yönetime gelen  Çinli işgalcıların büyük baskı,zulüm,etnik ayırımcılık, dini ve ırkı soykırım uygulamaları icra ettiklerini,bu baskı ve zulümlerden  kurtulmak için Hindistan’a kaçmak zorunda kaldıklarını belirterek ; “ Çin işgal yönetimi ülkemizde ağır bir şekilde temel hukuk ve insan hakları ihlalleri  yapıyor ve evrensel hukuku çiğniyor.  Bizlerin Çin’e iade edilmemiz halinde ağır cezalara hatta idama  cezasına çarptırılmamız kuvvetli bir ihtimaldır. Bu nedenle Hindistan yönetiminden sığınma hakkı tanınmasını talep ediyoruz.” İfadelerini kullandıkları açıklandı.
Doğu Türkistan’ın yakın komşusu Hindistan ile tarihi bağları bulunmakta ve ilişkileri  devamlı süregelmiştir. Hindistan yönetimi, Doğu Türkistan Türklerinin aynı şekilde tarihi komşuları ve Dindaşları olan Pakistan yönetiminin aksine kendisine sığınan Müslüman Uygur Türklerini kaçtıkları İşgalcı Komünist Çin yönetimine teslim etmiyor ve genellikle sığınma taleplerini kabul ediyor. Hindistan Hükümeti daha önce de kendilerine aynı yollardan kaçarak sığınan Uygur Türklerine sığınma hakkı tanımış ve bunların  bu ülke’de kalmalarına veya 3. bir ülke’ye gitmelerine izin vermektedir.

Etiketler: » » » » »
Share
1146 Kez Görüntülendi.