logo

trugen jacn
21 Ağustos 2016

ENDONEZYA YÖNETİMİ BİLGİLENDİRİLEREK, UYGURLARIN YARGISIZ İNFAZLAR, ÖNLENEBİLİR

Hamit Göktürk/ Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

İşgalcı Çin’in Doğu Türkistan’da gündene güne artan insanlık dışı uygulamalarından  Komünist Çin yönetiminin yönlendirmesi,şeriki ve kar ortağı etnik Çinli insan kaçaklarına bütün varlıklarını teslim ederek Güneydoğu Asya Ülkelerine Hicret adı altında kaçak yollardan gelen Doğu Türkistanlı Kardeşlerimizin   dramatik durumu kamu oyunun malumudur. Bunlardan küçük bir bölümü ise, 2014 yılından beri dünyanın en kalabalık Müslüman Ülkesi Endonezya’ya  geldiği  bilinmektedir. Bu ülkeye sığınan tamamı   kimliksiz olan bu mazlum Kardeşlerimiz,dil bilmemeleri ve ülkeyi tanımamaları gibi olumsuzluklar sebebiyle bazı   Silahlı Örgütlere  katılmak zorunda kalıyorlar. 2014 yılında toplam 4 Uygur genci tutuklandı ve 6’şer yıl hapis cezasına çarptırıldı. 5 kişi ise,son 2 yılda çeşitli tarihlerde Endonezya Ordusunun operasyonlarında yargısız infaz edilerek katledildiler.En son  İbrahim adındaki bir Uygur gencinin bu eyalete askeri operasyon düzenleyen Endonezyo Ordusu tarafından   vurularak  katledildiği açıklandı. 17 Ağustos 2016’da bu Ülkenin Merkezi Sulawasi eyaleti Emniyet Müdürü  bir General, bizzat açıkladı. Bu haberi Endonezya’nın Washington Büyükelçiliği de bir açıklama ile teyit etti.

Geçtiğimiz yıl bu yargısız  infaz dolayisiyle,  konu ile ilgili ayrıntılı bir inceleme dosyası hazırlayarak bu site’de yayınlamış ve alınabilecek  tedbirler ve girişimler hakkında önerilerilerimizi  Doğu Türkistan ve diğer STÜK:lar ve  siz okuyucularımızla paylaşmıştık.Ancak,bu konu Diaspora’daki Doğu Türkistan STK.ları tarafından yeterince dikkate alınmadı   ve bu konuda bir girişimde bulunulduğuna ait bir bilgi kamu oyuna yansımadı.Bu hafta  yine böyle bir yargısız infaz haberi ile sarasıldık ve bir kez daha  yaralı  yüreklerimiz kanla doldu.

İbrahim adındaki bir Uygur  genci Kardeşimiz 17 Ağustas’da infaz edildi.Aradan nerede ise bir hafta geçmiş olmasına rağmen, Uygur Amerika Derneği Başkanı Sayın Dr.İlşat Haban haricinde hiç bir kurum ve kuruluş tarafından hiç  bir açıklama yapılmadı ve tepki gösterilmediğine esefle şahit olmaktayız. Bu anlaşılmaz susukunluk,duyarsızlık,  duygusuzluk ve vurdumduymazlığın sebebi ise hiç bir kurum ve Kuruluş tarafından  şimdiye kadar izah edilebilmiş  de değil.

Bir sivil Toplum Kuruluşunun temel ve esas görevi ait olduğu toplumun acil ve ivedilikli ve böyle ehayatı sorunlarına el atmak,ilgilenmek ve imkanları ölçüsünde bu soruna çare bulmaktır.

Bu  Endonezya’ya sığınmak zorunda kalan ve her an öldürülmek tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Uygur Türkü Kardeşlerimizin acıklı ve dramatik meselesi yalnız Doğu Türkistan Türklerinin ve onların Kurdukları STK.larının meselesi değildir. Bütün Türk Milletinin,İslam Aleminin ve insanlık onuruna sahip  bütün insanlığın ortak  sorunudur.

Türkiye’mizde  temel  hukuk ve insan haklarının korunması ile kendilerini alakalı gören  İnsanlığın ortak değerlerini koruması  görevini kendilerine şiar edinen  bütün Sivil Toplum Kuruluşlarının  aslı görevlerinin  özellikle ve ivedilikle Endonezya’daki Uygur Kardeşlerimizin durumu olduğunu düşünüyoruz.

Başta  Türk Milletinin asırlık  Kuruluşu  Türk Ocakları, İHH. Aydınlar Ocağı, Ülkü Ocakları,Alperen Ocakları başta tüm Sivil Toplum Kuruluşlarımızı   bir kez daha yeni  bir göreve davet ediyoruz. Endonezya Büyükelçiliği ve Başkonosoloslukları nezdinde girişimlere hemen başlayınız.

Dünya Uygur Kurultayı başta olmak üzere Türkiye ABD, Kanada, AB.ülkeleri, Avustralya,Japonya,Suudi Arabistan,Pakistan ve dünyanın dört bir yanında yaşayan Doğu Türkistanlılar ve STK.lar olarak  derhal girişimlere başlayınız.

Yaşadığınız ülkelerdeki Endonezya Temsilciliklerini ziyaret ediniz.Doğu Türkistan ve Uygur Türklerinin durumunu anlatınız ve kendilerine güncel bilgiler  takdim ediniz.

Bu sığınmacı masum Müslüman Uygur Türkü Kardeşlerimizin yargısız infazla katledilmemeleri için hiç olmazsa bu Ülke yönetimine iletilmek üzere birer mektup yazınız. Doğu Türkistan ve Uygur Türklerinin acıklı durumu hakkında bu ülke yetkililerini bilgilendiriniz. Bu konuda Tavrınızı  ve bu haksızlığa tepkinizi ortaya koyunuz.

Doğu Türkistan meselesine duyarlı İslam Ülkesi Endonezya yönetimi yeterli derecede bilgilendirildiği ve bu konuda  yeterli tepki gösterildiği ve yargısız infazların yapılmaması  talep edilmesi halinde bu infazların durdurulacağını tahmin ediyor ve umuyorum.

Bu ve benzer faciaların ve yargısız infazların tekrar yaşanmaması için lütfen  Hemen harekete geçiniz !

Unutmayalım ki ; Zulüm ve Haksızlık Karşısında Susanlar ve tepkilerini  ortaya koymayanlar  bu Zulüm ve Haksızlıklara  en azından Ortaktırlar. 

Etiketler: » » » » » » »
Share
1368 Kez Görüntülendi.