logo

trugen jacn
13 Ağustos 2016

TAMK. ÖRGÜTÜ BAŞKANI DR. DELİUS : ÇİN,YARKENT – İLİŞKU’DA IRKI SOYKIRIM YAPMIŞTIR

ulrik_decliyus-305.png

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Almanya merkezli Tehdit Altındaki Milletleri   Koruma Teşkilatı Başkanı Dr.Ulrich Delius Çin yönetiminin 28 Temmuz 2014’te Doğu Türkistan’ın Yarkent şehrinin İlişku kenti’nde yaptığı katliamın bir etnik soykırım olduğunu bunun ise,21.yüzyılda kabul edilemez bir  vahşet  olduğunu açıkladı.
Özgür Asya Radyosunun internet sitesinde yer alan bilgilere göre ; Almanya’nın önden gelen yayın kuruluşlarından Radio Lawra adlı Radyo’ya konuşan Dr.Delius günümüzde Çin’deki insan hakları meselesinin 1966-1976 yılları arasında devam eden ve insanlık tarihinin en büyük trajedilerinden biri olan Kültür Devrimi’nden sonra bu derece olumsuz ve kötü duruma düşmüş olduğunu belirterek şöyle  konuştu ;

Çin Yönetimi   reformlar ve hukuk devleti Olma  Yolundaki Taahhütlerine  Uymuyor

Çin Hükümeti uluslar arası topluma vaatettiği reformlar ve hukuk devleti olma yolundaki taahhütlerini şimdiye kadar hiç birini yerine getirmemiştir.Şu anda bu taahhütlerini yerine getirmek için yaptığı  her hangi bir girişim bulunmuyor. Ancak, Çin’in bu konudaki bu fiili duruma son vererek , ileride reform ve hukuk  devleti olma konularında verdiği sözlerini yerine getireceğini ümit ediyorum. Çin’deki mevcut insan hakları sorunu 2008 Pekin Olimpiyatları öncesindeki duruma hiç benzememektedir. Çoğunluğu oluşturan etnik Han Çinlilerinin yanında Çinli olmayan Müslüman Uygurlar,Tibetliler ve diğer Çin’in Azınlıklar olarak adlandırdığı diğer  ulusların genel durumu ve insan hakları sorun olmayı sürdürüyor.Çin günümüzde Sosyalizmin kızıl  Formasını  giymiş  en büyük kapitalist ülke olmuştur. Bu ülkede serbest fikirlerin özgürce ifadesi,özgür haberleşme ve bağımsız ve hür medya,gazeteler ve sosyal iletişim kanalları başta bütün bilgi ve haberleşme araçları yönetimin çok sıkı,katı ve acımasız baskı ve kontrolü altında bulunmaktadır. Vatandaşların özel haberleşme ve bilgilenme hakları gasbedilmiştir.

998-7-cin-zulmu-devam-ediyor-ihh-fotogaleri[800x532]

Çin,İdaresinde Yaşayan Uygurlar,Tibetliler ve Diğer Milletlerin Dini Özgürlük ve  Ana dilde Eğitim Hakkını Gasbetmiştir. 

Çin’in idaresi altında yaşamak zorunda kalan  Uygurlar,Tibetliler,Moğollar ve diğer Çinli olmayan Milletlerin eğitim öğretim hakları ile kendi ana dillerini öğrenmeleri engellenmektedir.Bu konuda insanlar büyük baskı,zulüm ve işkence altındadır. Müslüman Uygurlar,Tibetliler,Falong Gong müritleri, Hıristıyanlar,sosyal medya yöneticileri ,Sanatçılar, Avukatlar ve tüm aydınlar sürekli bastırılmakta baskı,zulüm ve işkenceler görmektedir.
Çin’in bütün bu yaptıkları bilinmesine rağmen,Fedaral Almanya ekonomik çıkarlarını gözeterek insan hakları insan hak ve hukukunu bu derecede ağır ihlal eden Çin yönetimi ile işbirliğini sürdürmesi kabul edilemez bir tutumdur.

Aksu Yargı

Çin,Yarkent İlişku’da Etnik katliam yaparak ırkı soykırım suçu işlemiştir.
Yok Olma Tehdidi Altındaki Milletleri Koruma Teşkilatı Başkanı Dr.Ulrich Delirus radyo programında 28 Temmuz 2014’de Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’in Yarkent şehri İlişki kentinde meydana gelen olaylar ve Çin işgal askerlerinin acımasız ve vahşi katliamları hakkında de ayrıntılı olarak durmuş ve şunları ifade etmiştir ;
Çin yönetimi muhaliflerden ve yönetim ile aynı görüşleri paylaşmayanlardan son derece kormakta ve bu nedenle muhalifleri toptan bastırmak ve sindirmek yoluna gitmektedir.Çin yönetimi Yarkent-İlişku olaylarında 59’u isyancı ve 39’u vatandaş olmak üzere toplam 96 kişinin öldüğünü açıklamıştır. Ancak Çin’in açıkladığı bu rakamlar gerçekleri yansıtmamaktadır.Dünya Uygur Kurultayı ve Diaspora’daki Uygur Örgütleri,bağımsız medya ve sosyal medyaya yansıyan bilgilere göre ölenlerin sayısı birkaç katı fazladır.Çin Silahlı Kuvvetleri olayların bastırılmasında masum sivil halka karşı.İnsansız Hava Araçları,Savaş uçakları,Helikopterler,Tanklar,toplar ve ağır silahlar kullanmıştır.Çin Ordusu Yarkent İlişku’da çok vahşice va acımasızca davranmıştır.Çin’in katliamı İlişku ile sınırlı kalmamış komşu Hangdi,Döngbağ(Yüksekbağ) Koşırık ( Çiftarık) gibi komşu yerleşim birimlerinde de gerçekleştirilmiştir.Çin’in Yarkent İlişku katliamında 3- 5 bin civarında sivil ve masum Uygur halkın katledildiği  söylenmektedir. Çin yönetimi olayları bağımsız gözlemcilerin de iştirakı ile yerinde açık,tarafsız ve adelet ölçülerine uygun  ve şeffaf olarak incelemeli ve bu katliam hakkında kamu oyunu  tatmin edici bilgileri açıklamalıdır.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
883 Kez Görüntülendi.