logo

trugen jacn
10 Ağustos 2016

KAŞGARI ZİYARET EDEN UYGUR : TARİHİ KAŞGAR, MÜSLÜMAN UYGUR KİMLİĞİNİ KAYBETMİŞ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Bir süre önce Doğu Türkistan’ı ziyaret eden bir Muhacir Uygur Türkü Çin işgal yönetiminin  uyguladığı  etnik ayırımcılık,ırkıı,dini ve kültürel soykırım  ve  yok etme ve zorla dönüştürme  uygulamaları sonucunda Doğu Türkistan’ın kadim başkenti  ve Uygur Türklerinin geleneksel  kültür ve medeniyetinin Sembolü konumundaki Kaşgar şehrinin büyük oranda bu özelliklerin kaybetmiş oldğunu belirterek, bu  durumdan son derece üzüntü ve istirap duyduğunu açıkladı.

poskam-romal-saqal-checklesh-305.jpgİşgalçı Çin’in Kaşgar Sokaklarına Astığı Duyu :  Tesettürlü ve  Uzun islami kıyafet(Cilpap) giyenler ile Sakallı erkeklerin resmi devlet dairelerine girmeleri yasaktır.

Özgür Asya radyosuna açıklamalarda bulunan ve adının açıklanmasını istemeyen ve muhacerette yaşaydığını ifade eden Uygur Türkü ziyaretçi gezisi ile ilgili izlenimlerini şöyle anlattı ; “ Ben uzun süre önce ülkemi terk etmek zorunda kaldım.Muhacerette yaşıyorum.Bir süre önce ülkemi  ziyaret ettim.Bu arada   Uygur Türklerinin kültür,medeniyet örf adet gelenek ve göreneklerinin sembolu konumundaki tarihi Kaşgar şehrini ziyaret ettim. Şehrin geleneksel tarihi mimarı yapısı çok büyük oranda tahrip edilmiş.Tarihi Eyidgah camisi ve önünde binlerce kişinin namaz kıldığı veUygur Türklerinin bir araya geldiği ve  bir birleri ile buluştuğu Meydan,eski özelliğini kaybetmiş.Dini mekan olmaktan çıkarılmış adeta bir panayir ve Çin işgal yönetiminin baskı ve zulümlerinin propaganda mekanı haline getirilmiş. Binlerce kişinin namaz kıldığı Kutsal bir mekan olan bu meydanın  Folklor gösterilerinin yapıldığı ve Çinlilerin milli bayramlarının kutlandığı bir mekan haline getirilmiş. Kaşgar cadde ve sokaklarında Milli ve geleneksel giysiler giyenler yok denecek kadar az olduğunu gördüm.Tesettürlü ve tesettürlü giyinen  hanım ve kızlara rastlamadım. Başörtüsü ve tesettürlü kıyafet ile Hanımlar sokağa çıkamadıklarını söylediler.Bu kıyafetler ile  dışarı çıkmaları yasaklanmış. Çıktığı takdirde Polis başörtü,tesettürlü kıyaftlerine el koyuyur ve Polis merkezlerine götürerek sarguya çekip cezalandırıyorlar.Bu konuda büyük bir baskı ve zulüm olduğunu anlattılar.

poskam-romal-saqal-checklesh-1-305.jpg

Poskam İlçesi  Otobüs Terminalı Müdürlüğünün Genelgesi : Poskam ÇKP.Teşkilatı ve Kaymakamlığının Talimatları gereğiTesettürlü ve Sakallı kişilerin Şurkitumuzi beglğ Ulaşım araçlarında  seyahat etmeleri yasaktır. Bu kişilerin Bilet için müracaat etmemeleri gerekir.

Doğu Türkistan ziyaretindern dönen Uygur Ziyaretçi,bu durumun Çin işgal yönetiminin yıllardan beri uyguladığı “Dini Radikalızmle Savaş” ve diğer engelleme ve yasaklamaların Doğu Türkistan’da ve özellikle Kaşgar’da büyük oranda kendini gösterdiğini müşahede ettiğini belirterek gözlemlerini şöyle sürdüdrdü ; ” Kaşgar, bir Müslüman Uygur şehri olma özelliğini maalesef büyük oranda kaybetmiştir. Urumçi,Şihenze ve diğer Çinlilerin çoğunlukta yaşadığı diğer şehirlerden pek bir farkı kalmadığı üzülerek gördüm. Binlerce yıllık Türk-islam izlerini ve mimari özelliklerini barındıran eski Kaşgar tamamen yıkılmış ve tahrip edilmiş. 1-2 Mahalle göstermelik şekilde ve turistik amaçlı güya yeniden restore edilerek ziyarete açılmış.Yıkılan eski Kaşgar mahallelerinin yerine çok katlı binalar yapılmış ve bu binalara Çin’den getiriler etnik Çinli göçmenler yerleştirilmiştir. Kaşgar’ın tarihi ve  gerçek sahibi ve sakinleri olan Uygurlar şehir merkezi’nden zorla uzaklaştırılmış.Özetlersek : binlerce yıldan beri Müslüman Uygur Türklerinin meydana getirdikleri bir büyük kültür ve medeniyet, Çinliler eli ile birkaç yıllık kısa bir süerede acımasızca yok edilmiştir.”şeklinde konuştu.
Uzmanlar, Çin işgal yönetiminin güdümündeki medyayı kullanarak sürekli propagandasını yaptığı “ Dini Radimakızme Drbe birip,Medenilişiş Umumileşti. = Dini Radikalizme darbeler vurularak tamamen yok edildi ve çağdaş ve Modern hayat Genelleştirildi.” Söylemininin aslında Uygurların dini,milli ve geleneksel hayat tarzlarından Çin devlet terörü kullanılarak zorla koparılmak olduğunu ifade ediyorlar. Bu durumun ise,ilerinde şiddet içerikli büyük toplumsal olaylara sebep olacağından endişeli olduklarını belirtiyorlar

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
716 Kez Görüntülendi.