logo

trugen jacn
09 Ağustos 2016

ÇİNLİ POLİS : UYGURLARA GETTO UYGULAMASI ,GÜVENLİK MEKANIZMAMIZIN ESAS HEDEFİ

Çin'in Uygur zulmü yasalaştı

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgal yönetimi’nin yeni bir etnik ayırımcılık ve ırkçılık uygulaması ile Müslüman Uygur Türklerini gettolara hapsettiğini ve bu suretle Faşist Lideri Hitler’in 1940’lı yıllarda Yahudilere yaptığı Nazi zulmünü hatırlatan uygulamalara ait bilgiler medya’ya yansımış ve haber sitemizde de yer almıştı
Özgür Asya radyosu muhabirleri bu uygulamalar ile ilgili yeni  ve daha ayrıntılı bilgilere ulaşmak için Doğu Türkistan’ın çeşitli şehirlerine telefonla ulaşarak bilgi almaya çalıştı. Özgür Asya radyosu haber sitesinde yer alan bilgiler ise şöyle ;
İli Vilayetinin merkezi Gulca şehri, İli deryası boyı(İli Nehri Sahili) Mahallesi Ahaliler Komitesi(Mahalle Alt Yönetim Birimi= Muhtarlık karşılığı) Güvenlik Amiri ile Konuştu :

Kaşgar P.Merk.-1
Mahalle Komitesi Güvenlik Amiri : Uygurları Gettolarda Tutmak Uygulaması Güvenlik Mekanızmamızın Esas Hedefidir.
Mahalle Komitesinin Çinli Güvenlik Amiri ,Gulca’da toplu halde yaşayan Uygurların mahalle Komiteleri aracılığı ile kontrol edildiklerini,Getto uygulamalarının esas amacının Uygurları kontrol altında tutmak olduğunu beliriterek şunları söyledi ; “Uygurların çoğunlukta yaşadığı mahaller fiziki olarak kontrol altındadır.Yüksek duvarlar veya demir parmaklıklar ile  fiziki güvenlik  sağlanmış durumdadır. Bu mahalleler Mahalle Komitesi Güvenlik birimi tarafından sürekli olarak kontrol altında tutulmaktadır.Mahalleye giriş çıkışlar ve gelen yabancılar kayıt altına alınmaktadır.Bu uygulamalar çoktan   beri yapılmaktadır.Bunun neresi yanlış veya hatalı ? Güvenliği sağlamak için alınan bu tedbirler normaldır.” şeklinde konuştu.
Hoten şehri Çarbağ bölgesi Polis merkezi’nin Çinli Polis Yetkilisinin ifadeleri ise Şöyle ;  Uygurların ikamet ettikleri mahalle ve bölgelerin çevresinin duvar veya Parmaklıklarla çevrilmesi ve Uygurların  Gettolara hapsedilmesi uygulaması ile ilgili ayrıntılı bilgi vermeyi reddetti.Ancak, Uygur mahallelerinde  Mahalle Güvenlik  Komiteleri kurulduğu bilgisini doğruladı.

Kaşgar P.Mrk.-3

Çinli Güvenlik Sorumlusu Yang : Getto uygulanamasından asıl Amaç Uygurı Kortrol Altında Tutmaktır
Özgür Asya radyosuna Getto uygulaması ile ilgi bilgi veren Urumçi Garbi Say bölgesi Güvenlik Birimi’nin soyadını Yang olarak açıklayan ve etnik Çinli göçmen olduğu belirtilen İstikrarı Sağlama Görevlisi ise şunları söyledi ; “ Mahalle sakinleri Uygurların çok ayrıntılı şekilde kişisel bilgileri topluyoruz.  Bir evde yaşayan aile fertlerinin listesi hazırlanıyor.Mahalle’de  7/ 24 saat ara vermeksizin devriye ve kontrol hizmetleri yürütülüyor.Uygurların evlerine girip çıkarların kimliklerini kayıt altına alıyoruz. Bu kayıtlar ve güvenlik kamerası görüntüleri incelenerek çok ayrıntılı bir şekilde istatistiki bilgiler günlük güvenlik raporu şeklinde düzenlenerek arşivleniyor ve üst makamlara de sunuluyor.Devriye görevi yapan Güvenlik elemanları gece gündüz demeden şüphelendikleri evlere girerek kimlik tesbit ve arama yapma yetkisine sahipler.Şüphe duyduklarını ise,daha çok kontrol ve sorgulamaya tabi tutabiliyor.Şüpheli hal ve hareketi görülenler ise derhal Polis merkezi’ne teslim ediliyor. Bu uygulamardan esas amaç etnik Uygurları kontrol ve gözetim altında tutmaktır.”dedi.

Kaşgar P.Mrk.-2
Güvenlik sorumlusu Yang kendisinin bu görevi ne zaman atandığı sorusunu ise şöyle cevaplandırdı ; “ Ben Urumçi’ye kısı bir süre önce göç ederek yerleştim.Benim geldiğim merkezi Çin’de böyle Getto uygulamaları yok.Mahalle komiteleri birimi de mevcut değildir. Yönetim,beni Uygurların çoğunlukta yaşadığı Garbisay bölgesi Mahalle Komitesi güvenlik Sorumlusu olarak atadı.Bu uygulamalar Cinli göçmenler ile Uygurlara arasında etnik çatışmaların çıkmasını önlemeye yönelik tedbirlerdir,Güvenlik tedbirleri bu şekilde alınmadığı takdirde yeni  05  Temmuzlar meydana gelmesi mühtemeldir.Uygur bölgesi’ne getirilip yerleştirilen etnik Çinli göçmenler daha modern ve gelişmiş ve altı yapı sorunları çözülmüş kent merkezlerine yerleşmeyi  tercih ediyorlar.Bu suretli kişisel güvenliklerini sağlamış oluyorlar.” Şeklinde konuştu.
Uzmanlar, Doğu Türkistan’da 1940’lı yıllarda Hitler Almanyasının Yahudilere karşı uyguladıkları bu ve benzer etnik ayırımcı, ırkçı ve faşist uygulamaların Pekin’in Urumçi’ye olağanüstü yetkilerle atadığı ÇKP’ diktatörü Cang’in bu yılın başında Urumçi’de yaptığı üst düzey güvenlik toplantısında ortaya attığı yeni tedbirlerin bir sonucu olduğunu ve bu uygulamanın ülke çapında yaygnlaştırılmakta olduğunu ifade ediyorlar.

Etiketler: » » » » » »
Share
1884 Kez Görüntülendi.