logo

trugen jacn
21 Temmuz 2016

ÖZGÜRLÜK VAKFI : UYGURLARIN İŞİD’E KATILMALARININ TEK SORUMLUSU ÇİN YÖNETİMİ’DİR

Report: More Than 100 Chinese Muslims Have Joined the Islamic State

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

ABD.’lı merkezli Amerika Özgürlük Vakfı(US.Fredoom Foundation) Suriye ve Irak’taki DAİŞ ve İŞİD militanları ile ilgili yaptığı araştırmalarda bu ülkelerde söz konusu örgütler içerisinde savaşan 114 Uygur savaşçı’nın özel arşiv bilgilerinin incelendiğini bunların bu kanlı savaşlara katılmalarının tek sorumlusunun Çin yönetimi olduğunu açıkladı.
Özgür Asya radyosu haber portalında konu ile ilgili yayınlanan haber yorumda şu bilgiler yer alıyor ; bir süre önce İŞİD saflarından kaçan bir savaşçı beraberinde 4 bin İŞİD. Savaşçı militanın özel arşıvını birlikte kaçırmış ve bunları ifşa etmiştir. Militanların  özel  hatıra notlarının de yer aldığı bu 4 bin kişilik arşiv belgesi  içerisinde 114 Uygur Savaşçı’nın özel bilgileri olduğu belirtildi.
20 temmuz’da ABD.Özgürlük Vakfı’nın bu yöndeki raporunu açıklayan Vakıf başkanı Nait Rosenblad ,İŞİD militanının kaçırdığı 4 bin kişilik özel arşiv içinde bulunan 114 Uygur savaşçı’nın özel kimlik bilgilerinin incelendiğini ve sonuçlarını ise şunlar olduğunu belirtti : Uygur Savaşçılar düşük gelirli,kalabalık ailelerin çocuklarıdır. Mesleği olmayan,eğitimsiz,orta(Normal) seviyede oldukları ve bunların ancak,inşaat vebenezeri işlerde  çalışabilecek nitelikte oldukları kanaatine varıldığı belirtildi.

Türkistan İslam Cemaati , Türkmen Dağı'nda Rejime Kan Kusturdu

ABD.Özgürlük Vakfı Başkanı Rosenbold  rapor’da Suriye ve İrak’ta İŞİD ve DAiş saflarında savaşan Uygur Militanlar ile ilgili rapordan örnekeler sunarak şunları bildirdi ; “ Özel bilgileri incelenen 114 Uygur Savaşçı’nın kimlikleri, geldikleri yer ve tarihi,eğitim durumu,mesleği, sosyal statüsü , gelmeden önceki mesleği veya yaptığı iş,savaş tecrübesi ve Suriye ve Irak’ta savaşan örgütlere katılmasının nedenleri dikkatle incelenmiştir.Yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda bir rapor yayınlanmıştır.

Uygur Savaşçıların Eğitim Seviyeleri Çok Düşük Ve Hayat Tecrübeleri Hiç Yok  : Doğu Türkistan bölgesinden Suriye ve Irak’a giden 114 Uygur Savaşçının içlerinde bir tek yüksek eğitimli kişi bulunmadığı ve tamamının ilk öğretim seviyesinde eğitimli ve çok fakir aile çocuklarından oluştuğu görülmüştür.Uygur Savaşçı’ların memleketlerinin Suriye ve Irak’a çok uzak mesafe’de bulunmasına rağmen,bu savaşçıların Tayland,Malezye ve Singapur üzerinden Suriye ve Irat’a gelmişlerdir.Bu savaşçıların hiç birisi daha önce bir kez dahi olsa ülkelerinden ayrılmamış ve hiçbir yabancı ülkeye gitmemişlerdir.Türkiye, Suriye ve İrak onların hayatlarında gördükleri ilk ve tek yabancı ülkeler olmuştur.


Uygur Savaşçıların arasında her yaştan insan var ve Yaş Farkı Çok büyük : Suriye ve İrak’ta bulunan Uygur Savaşçılar arasında her yaştan insanlar  bulunmaktadır.Bu savaşçılar arasındaki  yaş farkı çok büyük. 10 yaşında Çocuklar olduğu kadar 80 yaşında yaşlı Mücahitler de bulunuyor.

Olayın Ekonomik ve Psikolojik Sonuçları Çok Belirgin :  Aralarındaki çok büyük ve uzak mesafeler ele alındığında bu olayın çok belirgin ekonomik ve psikolojik sonuçları ortaya çıkmaktadır.Diğer amiller ele alındığında ise,Uygur Savaşçılar bu ülkelere aile efratları ile birlikte bu ülkelere ebedi olarak yerleşmek üzere geldikleri anlaşılmıştır.
Çok dikkate değer bir husus ise şudur :Uygur Militanlar İrak’a Musul İŞİD tarafından ele geçirildikten ve İrak Şam İslam Devleti ilan edildikten sonra gelmişlerdir.Uygurlar bu ülkenin gerçek anlamda bu topraklarda İslam devletinin kuirulduğu kanaatine vararak Çin işgalı,baskısı ve zulmü altındaki ülkeleri Doğu Türkistan’ı terk etmişlerdir.

xitay-herbiy-qoralliq-saqchi-charlash.jpg

Uygurların Ülkelerini terk ederek Suriye ve İrak’a göç etmelerinin tem sorumlusu Çin’dir :  Özgürlük Vakfı’nin Raporunda şu dikkati çeken cümleler de yer alıyor.Çin yönetimi Doğu Türkistan ve Çin’de meydana gelen şiddet ve terör olaylarının tek sorumlusu olarak Müslüman Uygurları Suçlamaktadır.Bu iddialara inanmak oldukça zordur.Çünkü,Müslüman Uygurlar kendi ana vatanlarında Çin’in baskı,zulüm,etnik ve dini baskılarına amaruz kalmaktadırılar.Onların Namaz kılımaları ve dini ibadetlerini yerine getirimeleri “Aşırı Dini Radikalizmin Sembolü” olarak tanımılanıyor ve sıkı şekilde kontrol ediliyor ve şiddetle cezalandırılıyor.Bu Uygur Savaşçılar Çin’in ülkelerindeki dini,kültürel kısıtlama,yasaklama ve engellemeleri Orucu yasaklamaları,sakal bırakmaya engel olmaları ve diğer bütün dini ibadetlerini ortadan kaldırmaları sonucu ülkelerini terk etmişler ve kendilerine kucak açan bu topraklara gelmişlerdir.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1293 Kez Görüntülendi.