logo

trugen jacn
20 Temmuz 2016

DOĞU TÜRKİSTAN DAVASINİN ÖNDE GELEN DESTEKÇİSİ VE MAZLUM MÜSLÜMAN TÜRKLERİN HAMİSİ Prof.Dr.YALÇINTAŞ VEFAT ETTİ

Newzat-Yalchintash-merhum.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Türkiye’nin önde gelen fikir ve ilim adamlarından İstanbul Üniversitesi emekli öğretim üyesi, siyaset ve kanaat önderlerinden, eski Parlamenter, Doğu Türkistan davasının önde gelen destekçisi ve mazlum Müslümanların ve Türklerin hamisi ve Atası Prof.Dr.Nevzat Yalçıntaş 15 Temmuz Cuma günü geçirdiği bir kalp krizi sonucu vefat ettiği bildirildi.

Merhum Prof.Dr.Nevzat Yalçıntaş Hocamızın vefat haberi Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü sayın Prof.Dr.Numan Kurutulmuş tarafından hükümet açıklaması olarak bizzat duyuruldu.
Merhumun vefatı Türkiye’de ve Türk İslam dünyasında büyük bir üzüntü ile karşılandı ve yokluğunun büyük bir eksiklik olduğu ifade edildi.

DSC_0565.jpg görüntüleniyorDSC_0565.jpg görüntüleniyorDSC_0565.jpg görüntüleniyorDSC_0553.jpg görüntüleniyorYalçıntaş Şilt
Merhum Prof.Dr.Nevzat yalçıntaş Hocamızın cenazesi 17 Temmuz 2016 Pazar günü İstanbul Fatih Camii’inde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazından sonra Topkapı-Anıt mezari’nda bulunan aile kabristanına defnedildi.
Cenaze namazına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcıları,Bakanlar,Milletvekilleri başta olmak binlerce kişi katıldı. Cenaze enamazının sonra tekbirler eşliğinde cenaze arabasına konulan merhum Hocamızın naaşı Topkapı Anıt-Mezarlığında bulunan ailesi kabristanına 11.Cumhurbaşkanımız sayın Abdullah Gül’ün  ve yüzlerce gönül dostunun iştirakı ile defnedildi.

Merhum Nevzat Yalçıntaş Hocmızın Türk-İslam Dünyasına ve onun Mazlumlarına  Olan  ilgisi

Merhum Nevzat Yalçıntaş Hocamızın Türk-İslam dünyasına ve onun mazlumlarına olan içten  ve derin ilgisi  Lise yıllarına kadar dayanır.Yıllar önce Yeni Şafak Gazetesine verdiği bir mülakatta 1953 yılında Hindistan’dan Türkiye’ye getirilen Doğu Türkistanlı mültecilerin geçici olarak barındırıldığı  Sirkeci’deki göçmen misafirhanesinde  Doğu Türkistanlı göçmenleri ziyaret ettiğini ve aldığı oyuncakları çocuklara hediye ettiğini ifade etmiştir.Daha sonraki yıllarda Doğu Türkistan Liderleri Mehmet Emin Bugra, İsa Yusuf Alptekin ve  Doğu Türkistan Vakfı’nın o  zamanki Başkanı  E.General Merhum  Mehmet Rıza Bekin Paşamız ile  çok sıkı temas ve işbirliği içerisinde bulunmuştur. Özellikle merhum M.Rıza Bekin Paşamız’a çok yakın ilgi ve destek vermiştir. Kendisi Parlamenter iken,Doğu Türkistanlıların sorunlarının devlet ve hükümet nezdinde çözümü ve öğrenci faaliyetlerinin yürütülmesi işlemlerinde büyük yardımları dokunmuştur.Bu satırların yazarının referans, istihramı ve talebi üzerine , T.C. Vatandaşlık  talebi reddedilen bir Doğu Türkistanlı aileye  kefil olmuştur.Yetkililerin talebi üzerine bu Doğu Türkistanlı aile için sözlü ve yazılı olarak referans olmuş ve vatandaş olmasını sağlamıştır.

Yalçıntaş 1

1992’de toplanan Doğu Türkistan milli Kurultayı’na katılarak tarihi öneme haiz bir konuşma yapmıştır.1996 yılında yapılan 2.Milletlerrarası Doğu Türkistan Kültür ve Tarih Sempozyumuna iştirak etmiş ve açılış seromonisinde   çok güzel bir konuşma yapmış ve başyazarı olduğu Türkiye gazetesinde Sempozyum ile ilgili başyazılar kaleme alarak yayınlamıştır.Sempozyum’a savaş açan ve  Doğu Türkistanlıları Genel Kurmay başkanlığı ve Hükümete gammazlayan İşgalcı Çin’in Türkiye’deki kiralık kalemşörleri,destekçi- yalakaları ve Kuyruklarının bühtanlarına karşı Doğu Türkistan davasını yiğitçe savunmuştur.Doğu Türkistan ile ilgili bütün toplantıların tamamına katılarak konuşmalar yaparak mazlum Doğu Türkistanlılara teselli,moral ve ilham kaynağı olmuştur.

Merhum Hocamız,sadece mazlum Doğu Türkistan ile değil,diğer bütün mazlumlara kucak açıyor ve onlara engin muhabbetenini gösteriyor ve ve bağrına basmıştır. Kırım,Kerkük ,Ahıska Türkleri başta dünyanın dört bir tarafında yaşayan mazlum müslümanlara her zaman kalbini,gönlünü ve sofrasını cömertçe  açmıştır.Gidilebilen bu mazlum Coğrafyaların bir çoğuna bizzat giderek buralarda yaşayan Kardeşlerimizi ziyaret etmiş gönüllerini almış ve moral vermiştir.1991 yılında ilk kez  Türk Kırım’a giden ilk Türk Kafilesi’ne 70 yıl sonra ilk kez Bahçesaray Camii’nde ezan okumuş ve Cuma namazı kıldırmıştır.

Yalçıntaş-2

Her yıl geleneksel olarak düzenlediği aile iftar sofrasında özellikle Türk dünyasından gelenleri  özellikle davet eder,bu kutsal ayda onların gönlünü alır ve teselli ederdi.Bu yıl 09 Haziran 2016’da verdiği geleneksel iftar ziyafetinde bizzat kendisi ile görüşme ve sahbetlerinde bulunma şansına ermişizdir.

Merhum cennetmekan (İnşaallah) Hocamızın Doğu Türkistan davasına ve  mağdur Doğu Türkistanlılara yaptığı  destek ve yardımları için Doğu Türkistanlılarıın minnete ve şükranlarını ifade için 2015 yılının Ramazan ayında Topkapı Zinnet Uygur rezsetoranında düzenlediğimiz  ve yaklaşık 90 kişinin katıldığı Göktürk Ailesi İftarında kendisine Ton giydirilmiş ve Uygur Haber ve Araştırma Merkezi adına şükran plakati takdim edilmişti.Merhum Hocamız  Doğu Türkistanlıların bu  kadirşinaslık ve vefasından  dolayı teşekkürlerini ifade etmişlerdi.

Prof.Dr.Nevzat Yalçıntaş Kimdir ?
Nevzat yalçıntaş Hocamız Ankaralı tüccar bir ailenin 10 evladından biri olarak 1933 yılında dünya’ya gelmiştir.Bizzat bir söhbette ifade ettiklerine göre,Ailesinin geçmişi Osmanlı devletini kuran ve bir kısmı halen Şanlıurfa’da bir bölümü ise,Bilecik-Söğütte oturan karakeçili aşiretine dayanmaktadır.İlk,Lise ve Orta öğrenimini Ankara’da tamamladı.Daha sonra Yüksek Ticaret ve İktisat Okulu’nu bitirdi, Fransa Caen Üniversitesi’nde Doktora, İngiltere Londra Üniversitesi London School of Economics and Social Sciences’de Doçentlik Çalışmaları yaptı. DSİ ve DPT’de Yönetici olarak çalıştı.1975 yılında TRT Genel Müdürlüğü olarak görev yaptı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyeliği, Tercüman Gazetesi’nde yazarlık ve Türkiye gazetezin’de başyazarlık yaptı. Fazilet partisi genel başkan yardımcılığı ve AKP.nin kurucuları arasında yer aldı. 21 ve 22.dönem İstanbul Milletvekili olarak TBMM:’nde bulundu. AGİT’Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamentereler Assamblesi Türk Grubu Başkanlığı yaptı. Evli ve 2 Çocuk babasıdır. Türkiye Cumhuriyeti 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde Lisans ve Yüksek Lisans hocalığı yaptı. 12.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da Milli Türk Talebe Birliği’nde hocalık yapmıştır.
Merhum Nevzat Yalçıntaş’ın Yayınlanmış Eserleri
1. Uluslararası Eksende Terör ve Türkiye/ Terör Nasıl Bitirilir ? Nevzat Yalçıntaş,Mahir Kaynak, Ahmet Almaz
2. Türkler ve İslamiyet / Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne ile… (Editör. Ahmet Almaz)
Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’ın Ahmet Almaz’ın Editörlüğünde çıkan kitapları
3. Avrupa Birliği ve Kıbrıs
4. Avrupa Birliği ve Türkiye
5. Avrupa’da Yükselen Hilal
6. Türk Birliği – Yeniden Diriliş
7. Amerika’nın Irak Macerası
8. Türkiye’yi Yükselten yıllar

 Başsağlığı ve Dua : Özellikle Doğu Türkistan Türklerinin can dostu,Atası ve Dert ve müşküllerinin çözüm ortağı hamisi Doğu Türkistan davasının en önde gelen destekçilerinden olan merhum Prof.Nevzat Yalçıntaş Hocamıza Allah Taala’dan Rahmet ve mağfiret, Muhterem evlatları Dr.Murat Yalçıntaş ve Mehmet Yalçıntaş Beyler başta olmak üzere kaderli ailesine Sabri cemil ve başsağlığı diliyoruz.
Uygur haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Etiketler: » » » » »
Share
1023 Kez Görüntülendi.