logo

trugen jacn
01 Temmuz 2016

ÇKP’NİN İŞBİRLİKÇİSİ DAVUT HAŞIM : UYGURLAR RAMAZAN’DA ZORLA ÇALIŞTIRILIYOR

Adı : Davut Haşim, 1952 doğumlu.Kaşgar’ın Maralbaşı İlçesi Çukurcak kenti’nde oturur.Sıradan okur yazar bir Uygur köylüsü iken, kendi toplumunu olan ihaneti ve Çin işbirlikçiliği ödüllendirilerek 2005 yılında Çin Komünist Partisi Üyeliğine kabul edilerek devlet memuru yapılmış ve maaş bağlanmış. Çin işgal yönetiminin Çukurçak’taki en güvenilir sadık İşbirlikçisi. 2008 Pekin olimpiyatlarında Olimpiyat Meşalesinin taşınmasına aday gösterilenlerden birisi.Çin işgal yönetimi’ne sadakatından dolayı 24 Şubat 2013’de Çin Başbakanı Ven Jiabu tarafından Pekin’e davet edilerek ağırlanmış. 2014’te emekli olmuş ve halen bu kent’te yaşamaktadır.
Ayrıca Çin işgal yönetimi tarafından Çin’de “Ilgar ve Örnek Emekçi” ve en etkili 100 Şahıs’tan biri olarak ilan edilmiş öne çıkmış bir Çin Yalakası.
Çinli işgalcıların Çukurçak’taki bu sadık işbirlikçisi Özgür Asya Radyosu Tokyo Muhabiri’nin Ramazan ayı’nda  kent’teki halkın yaşantısı ve kendisi ile ilgili sorularını cevaplandırdı. Adıgeçen radyo’da kendi sesinden yayınlanan ve ilginç ve bir o kadar ibretlik konuşmasının bu son bölümünü  aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.

namaz-din-teshwiqati.jpg

Yol Kenarında Bir Uyarı Levhasında şunlar yazılı :  Günde 5 kez Allah diye Namaz kılsan de, Allah vermez Size Göşgirde(Etli bir çeşit tandır ekmeği)

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Her Pazartesi sabahı devlet marşı ile bayrak töreni yapıyoruz : Haftanın başlangıç günü olan her pazartesi günü kenti’mizde ve bağlı Köylerde bayrak töreni yaparız.Çin devlet marşını Çince olarak yüksek sesle söyleriz.Daha sonra 2 saat kadar ÇKP.öğretileri ile devrim şiir ve marşlarını Çince olarak hep birlikte söyleriz. Ben görevli iken,Çince devlet marşını biliyordum.Şimdi unuttum.Söyleyemem.

uyghur-hashar-osteng-chepish-1.jpg

Ramazan’da Köylüler Haşar’da Zorla Çalıştırılıyor: Haşar(ücretsiz ve zorla çalıştırma. Çinlilerin geleneksel bu zulüm sisteminde zaman ve süre sınırlaması yoktur.) 12 ay her zaman  mevcut ve bu Haşar’a her kes çağrılabilir. Bir gün öncesi akşamdan yukarıdan emir gelir. Haşar’da Çalışacaklara emri tebliği ederiz.Ertesi sabah işe başlarlar.Kadın,erkek genç yaşlı hiç fark etmez. Her kes Haşar’da çalışmak zorundadır. Bunlar yolların temizlenmesi,tamir edilmesi,yol kenarlarına ağaç dikilmesi ve ağaçların sulanması. su kanallarının temizlenmesi vebenzeri her işte çalıştırılır.Kış günlerinde ise,donan toprak kazdırılır. Amaç.insanları boş bırakıp fikir yürütmesini önlemektir.İş çıkarmasının tedbirini almaktır.  Haşar’da Zaman ve mekan sınırlaması bulunmuyor.
Çukurçak’ta 150-200 civarında etnik Çinli Göçmen yaşıyor : Bizim Çukurcak kenti’nde 150-200 civarında etnik Çinli göçmen yaşıyor.Bunların tam sayısını bilemeyiz,Bu sayı benim tahminim. Sormak da mümkün değil.En iyisini emniyet bilir.Onlar da size sayı konusunda bilgi vermezler.Çünkü yasak.Bu Çinli göçmenlerin bir kısmı devlet memuru.Merkezi Çin’den gelerek yönetimden toprak kiralıyor.Pamuk ve diğer para eden ürünleri üretiyor:yerli halkı ücretli çalıştırır,kendileri çalışmaz,çünkü onlar patrondur. Bazıları ise ticaret ile uğraşıyorlar.Bir kaç yıl öncesine kadar yerli Uygurlar ile bu Çinli göçmenler arasında arazi ve su meselesi yüzünden çekişmeler ve olaylar olurdu.Şimdi  ise,hiç olmuyor.
Hac ve Umre’ye Gitmek Kesinlikle Yasak : 10 yıl öncesine kadar her kes kişisel olarak hac ve umre’ye gidebiliyorlardı.Şimdi ise kesinlikle yasaklanmış durumda.Bizim Çukurcak’tan her yıl verilen hac kontenjarı 3-4 kişi civarında. Bu hacıları devlet kendisi nezaret ederek götürüp getiriyor.Kaçak ve izinsiz gidenler cezalandırılıyor.İzinsiz ve kaçak gidenler özel olarak Mekteplerde toplanır.Burada 2 -3 aya kadar tutulurlar.Çin yasaları ezberletilir.Sürekli kişisel eleştiri seansları düzenlenir.Ayrıca para cezası da uygulanır.

uyghur-hashar-osteng-chepish-2.jpg
Uygurların Köyler arası seyahatları İzine Tabidir : Devlet güvenliği sağlamak için bazı tedbirler almak zorundadır. Seyahat edecek kişilerin seyahat sebepleri ve nereye gidecekleri kayıt altına alınmakta ve Uygun görülenlere seyahat izni verilmektedir.Yerel Yönetim izin belgesi vermediği taktirde seyahat yapamazlar.

Kur’an Ayetlerini Bilmiyorum : Küçükken Ana Babam namaz ayetlerini öğretmişti.Daha sonra ÇKP.üyesi ve Çukurçak ÇKP.Yerel Genel Sekreteri olunca namazı bıraktım.Namaz kılmadığım için de hiçbir ayet bilmiyorum.

Muhabir’in,kendisinin yaşının ilerlediğini,birkaç sonra Bayram olacağını Bayram namazına gitmeyi düşünüp düşünmediği yolundaki  sorusunu ise şöyle cevaplandırdı ; “ Bayram namazına asla gitmem.Hiç bir namaza gitmem,Ben bir ÇKP.üyesiyim.Bizler emekli olsak bile namaz kılmamız,Cami’ye gitmemiz yasaktır.Bu nedenle bayram.,Cuma ve Vakıt namazlarını kılmam söz konusu değildir.ÇKP.’nın sadık bir üyesiyim ben.” Şeklinde cevaplandırdı.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1369 Kez Görüntülendi.