logo

trugen jacn
25 Haziran 2016

İŞGALCI ÇİN’İN GUANDONG’DA 10 UYGUR ÖĞRENCİ’Yİ GİZLİCE TUTUKLADIĞI ORTAYA ÇIKTI

hİTAY tEPTİ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Uygur Türklerini assimile  ederek  dönüştürmek amacı ile merkezi Çin’in Guangdong şehrindeki 75 No.lu Lisenin bünyesinde açtığı özel “Xinjiang Sınıfları”’nda öğrenim gören 10 öğrenci’yi gizlice tutuklayarak hapsettikleri bildirildi.
Uygur Öğrencilerin Tutuklanması  Çinli Avukatın Bildirmesi ile açığa çıktı
Uygur öğrencilerin tutuklanması haberi 16 Haziran tarihinde Guandong şehrinde faaliyet gösteren Gouneng Hukuk Bürosu avukatlarından Gi Yungshi anılan kentin 1.No.lu Hapishanesinde yatmakta olan müvekkili Çinli insan hakları aktivisti Tang Cingling’i ziyareti esnasında açığa çıktı. Avukat Yi  Müvekkili Tang’ın  kendisi ile aynı koğuşta kalan Kaşgarlı Abdullah isimli bir Uygur öğrencinin 2’si kız toplam 10 Uygur “Xinjiang Sınıfı” öğrencisinin “Terörist Faaliyetlere Katıldıkları” suçlaması ile tutukladıklarını ve bu hapishaneye konulduğunu açıkladığı bildirmesi ile açığa  çıktığı bildiriliyor. Kendisi ile birlikte kalan Kaşgarlı Uygur öğrenci Abdullah’in Guangdong 75 No.lu Lise’nin özel “Xinjiang Sınıfı”’nda toplam 133 uygur öğrencinin öğrenim gördüklerini,bunlardan kendisinin de içinde bulunduğu toplam 10 öğrencinin birkaç hafta evvel Terör Suçlaması ile gizlice tutuklandıklarını ve ailelerinin de kendilerinin tutuklandıkları hakkında haberdar olmdıaklarını belirterek “ Ben bu yıl Üniversite sınavlarına girdim.Sınav’dan 2 gün sonra soluğu Hapishane’de aldım.” dediğini aktardı.


Özgür Asya Radyosu muhabirleri 75 No.lu Lise’nin bağlı bulunduğu bölge Polis merkezi’ne telefon ederek olayı teyit ve ayrıntılı bilgi almak istediklerini ancak.polis Merkezi görevlisinin kendileri ile konuşmayı reddettiklerini açıkladılar.Ancak,Şinhua bölgesi Polis Noktası’nda görevli bir Polis’in tutuklama olayını doğruladığını ancak,ayrıntılı bilgi veremiyeceğini  söylediğini  belirtti. Kendilerine konuşan Polis’in “ Tutuklanan Xinjang’lı bu 10 öğrencinin tutuklandığı doğrudur.Bu konuda bilgim vardır.Ancak.bunların daha üst makamlar tarafından araştırıldığı ve sorgulandığı için daha fazla konuşamayacağım.Bu konuda kesin  konuşma yasağı var.” Dediğini aktardı.
Uzmanlar Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan “Çift Dilli Eğitim” sinsi yalanı ile Uygur çocuklarına ana okulundan itibaren Çince öğretim verirken,diğer yandan Orta okul’dan sonra Merkezi Çin’deki Liselerde özel olarak açtığı “Xinjiang Sınıf”larına da öğrenci sevkettiğini ve bu sayının yıldan yıla artarak sürdürüldüğünü ve  2015 yılında ise, merkezi Çin’e yollanan Uygur öğrenci sayasının 10 bir kişi civarında olduğunu belirtiyorlar. Guangdong 75.Lise bünyesindeki Özel Xinjiang Sınıfının 2011’da açılmış olup,  ve halen bu Lise’de toplam  133 öğrenci öğrenim gördüğü bildiriliyor.

Etiketler: » » » » » »
Share
2082 Kez Görüntülendi.