logo

trugen jacn

İŞGALCI ÇİN, BU YILDA DA DOĞU TÜRKİSTAN’DA RAMAZAN ZULMÜNÜ SÜRDÜRÜYOR !…..

Uygur haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistan’ı işgal altında bulunduran ve ülkenin tarihi sakin ve sahipleri Uygur Türklerinin temel insan hakları ile sözde Çin anayasası ve sözde Özerk Bölge yasalarında verildiği vaat edilen dini özgürlüklere  karşı İşgal yönetiminin  hak gasp ve ihlalı temelindeki zulmünü  bu  Ramazan ayında da arttırarak sürdürdüğü  bildirildi.
Özgür Asya radyosu internet  sitesinde ( rfa.org/Uyghurche) yer alan bir bilgilere  göre Çinli İşgalcılar Doğu Türkistan’ın  güneyindeki önemli ve tarihi kültür ve medeniyet merkezlerinden, ve nüfusunun % 96’sının Müslüman Uygur Türklerinin oluşturduğu Hoten vilayetinde Ramazan öncesi Lokanta ve Restoran işletmecilerine  Lokanta ve Restoranların normal zamanlarda olduğu gibi açık tutmalarını  istediği  bunnun için de  birer belge imzalattırdıkları açıklandı.


Haber’de Radyo’ya Hoten’den gönderildiği belirtilen mektupta şu ifadelerin yer aldığı belirtiliyor ; “ Ramazan Arafesinde 02 Haziran 2016 tarihinide Doğu Türkistan’da Ramazan sürecince oruç,namaz ve ramazan ibadetlerinin serbest olduğunu belirten ÇKP.iktidarının resmi belgesi niteliğindeki Çin Devlet Konseyi’nce  “Beyaz Kitap” yayınlandı. Ayrıca aynı sözler  başkent Urumçi’de Sözde Özerk Bölge ÇKP. Eyalet Teşkilatına bağlı sözde Din İşleri İdaresi başkanı Pida  tarafından da tekraralandı ve teyit edildi. ÇKP’nın din başkanı, düzenlediği basın toplantısında Ramazan ayında bölge genelinde Lokanta ve Restoranaların açılıp açılmayacağı hususunun işletme sahiplerinin insiyatıfine bırakıldığını bildirdi.Çünkü,ÇKP’nın sözde Din İdaresi Başkanı basın toplantısı’nda  hazır bulunan medya mensuplarından utandı veya çekinerek bu sözleri sarfetti.ÇKP.nin  kuklası konumundaki sözde Din başkanının bu sözü sadece ve sadece basın mensuplarının yaşadığı başkent Urumçi  kenti için geçerli olabilir.Diğer şehir ve  bölgelerde  Çin’in baskı ve Ramazan zulmü artarak  her yıl olduğu belki de daha artarak sürüyor. Ramazan ayından önce Hoten’de bütün Lokanta ve Restoran işleten esnaflara zorla birer belge imzatıldı.Bu belge’de Ramazan ayın süresince Lokanta ve Restoranların mecburen açık tutulacağını, açmayanlara her gün için 500 – 1000 Yen ( 70 – 140 $ )arasında para cezası uygulanacağını belirten birer belge imzalattılar.Çin’de bu tür resmi beyan ve sözlerin kıymeti harbiyesi yoktur. Çünkü,ülke,özellikle Doğu Türkistan, ÇKP.’nın Cüce Diktatör ve  kodamanının  keyfini göreyöneltilir. O sözler Urumçi sınırlarının dışında geçerli değildir.” denildi.
Haber’de ayrıca Radyo muhabirleri kendilerine gelen mektuptakı olayın doğruluğunu araştırmak ve teyit etmek için Hoten’de oturan birkaç kişi’ye rastgele telefon ettiklerini,telefona çıkan Hoten sakinlerinin bu   olayın doğru olduğunu söylediklerini belirttiler.

Etiketler: » » » » » »
Share
3173 Kez Görüntülendi.