logo

trugen jacn
08 Haziran 2016

KAŞGARLI MAHMUT ÖDÜLLERİ BAKÜ’DE DÜZENLENEN TÖRENLE SAHİPLERİNE VERİLDİ

Uygur haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Azerbaycan’in başkenti Bakü’de düzenelenen bir törenle Azerbaycan’da Türk dili ve edebiyatı sahasında çalışımalar yapan ve eserler veren Bilim insanı,şair- yazar ve edebiyatçılardan oluşan 5 kişi’ye Kaşgarlı Mahmut Madalyaları takdim edildi.
Azerbaycan Bilimler Akademesi salonlarında düzenlenen Ödül törenine Azerbaycan Yazarlar Birliğii başkanı Anar Rızayev,Akademisyenler Azerbaycan’ın önde gelen şair,edip ve yazarları iştirak etti.
Kaşgarlı Mahmut Vakfı’inin kuruluşunun 10.yılında  Azerbaycan Milli Bilimler Akademisine bağlı Edebiyat Enstitüsü’nde  düzenlenen törenle Türk Dünyasının edebiyatı, sanat ve kültürü ve bilimine  müstesna hizmetler göstermiş beş ünlü sanat ve bilim adamına Kaşgarlı Mahmut madalyaları verildi.
Madalya alan kişiler şunlar:
1. Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı, Edebiyat
Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. İsa Habibbeyli;
2.Ünlü yazar, Azerbaycan Parlamentosunda Milletvekili Hüseyinbala Mirelem;
3.Ünlü alim, Bakü Devlet Üniversitesi Türk Halkları Edebiyatı Anabilim dalı Başkanı  Prof. Dr. Ramiz Asker;Kaşgarlı Mahmud’un Divanü Lugat-it-Türk ve Yusuf  Balasagunlu’nun Kutadgu Bilig eserlerini Azericeye çevirmiş ve  bu eserler  hakkında monografiler yazmıştır.
4. Ünlü yazar, Emir Timur, Nadir Şah, Tahmasip Şah romanlarının yazarı
Yunus Oğuz;
5.Ünlü ilim ve edebiyat adamı, şair, yazar, tercüman Elçin İskenderzade.

Törende Azerbaycan’ın sanat, edebiyat ve bilim çevresinden birçok ünlü  kişiler katıldı. Tören Azerbaycan kamu oyunda büyük yankı uyandırdı.

Özgür Asya radyosuna konuşan Kaşgarlı Mahmut Vakfı Yetkilileri ile ödül alanların bazıları  düşüncelerini şöyle  aktardı  ;

İlham Karahanlı Kaşgarlı Mahmut Vakfı Genel Sekreteri  : Vakfımızca 10 yıl önce ihdas edilen Ödüller yalnız Azerbayan çapında değil,uluslararası düzeyde bir ödül’dür.Bundan böyle biz Türk devlet ve topluluklarında yaşayan soydaşlarımız başta diğer   dünya ülkelerinde yaşayan  şair edip,bilim adamlarına da vereceğiz.Gelecek  yıldan itibaren  Türk dünyasından sanat,şiir edebiyat, bilim ve teknolojik gelişmeler alanında ürün veren ve Türklüğe katkı sağlayan her kişi ve kuruma da bu ödüle açacağız.Elbette Kaşgarlı Mahmut’u Türk dünyası ile bütün insanlığa armağan eden Uygur Türkü Kardeşlerimizi de unutmayacağız ve buna dahil edeceğiz.Uygur Türklerinden şair,edip,bilim adamlarının de bu konuda müracaatlarını  beklediğimizi ifade etmek istiyorum.Kaşgarlı Mahmut Vakfı’nca  “ULU ÇINAR” adında  yayınladığıımız bir dergi de yayın hayatını sürdürmektedir.

مەخمۇت قەشقىرى مۇكاپاتىغا ئېرىشكەن باكۇ دۆلەت ئۇنىۋېرسىتېتى ئوقۇتقۇچىسى پروفېسسور دوكتور رامىز ئاسكەر
Prof.Dr.Ramiz Asker (Kaşgarlı Mahmut Madalyası alan Bilim insanı)  : Ben 2007 yılında merhum Türkiye Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel ile birlikte Kaşgarlı Mahmut Madalyasını alan ilk  2 kişiden biriyim.Bu madalya bana Divanu Lugati-İt Türk’ü Azerbaycan Türkçesinde yayınlamamdan dolayı  verilmiştir. Bu yıl aldığım ödül ise, ikinci kez aldığım Madalya  olmaktadır.
Yunus Oğuz Ödül Sahibi : Kaşgarlı Mahmut yalnız Uygur Türkü Kardeşlerimizin değil,bütün Türk dünyasının ortak değeridir. Bu büyük Dilcimiz ve bilginimiz adına ihdas edilen bu Madalyayı bana layık gören ve veren Kaşgarlı Mahmut Fonu’na teşekkür ederim. Kaşgarlı Mahmut Madalyası hayatımda aldığım en onurlu ve en önemli bir ödüldür.Bu madalyayı almaktan gurur duyuyorum.

doc-dr-erkin-ekrem-2366

Doç.Dr.EKREM :  Çin,Türk Milletine Ait bir Değer Olan Kaşgarlı’ya ve Onun eserini Sahiplenmek istiyor.

Uygur Bilim adamı,Hacettepe Ün.öğretim üyesi Doç.Dr.Erkin Ekrem Kaşgaarlı mahmut Madalyası verilmesini Özgür Asya radyosuna şöyle değerlendirdi ; ! ” Uygur Türklerinin bağrında yetişen  Kaşgarlı Mahmut’a Türk dünyasının ve özellikle Azerbaycan devletimizin ve Kardeşlerimizin  sahip çıkması  çok gurur verici ve tarihi bir olaydır. Azerbaycan  Yazarlar Birliği yanında ve onun  öncülüğünde  Kaşgarlı Mahmut Vakfı kurulması ve adına bir ödül(Madalya) ihdas edilmesini çok önemsiyorum.Uygur Türklerinin tarihindeki en büyük Milli deprasyon ve siyasi krizle karşı karşıya bulunduğu bir devirde bu olay bizlere  büyük bir teselli,  moral    ve ilham kaynağı olmuştur.Azerbaycanlı kardeşlerime   çok teşekkür ediyorum.

Doğu Türkistan’ı  işgal  altında tutan ve Uygur Türklerine yönelik toptan imha politikası uygulayan ÇKP. yönetimi Kaşgarlı Mahmut’a zorla sahiplenmek  ve onu Çin kültürünün bir parçası olarak  kendilerine mal etmek istiyor.Kaşgarlı Mahmut’un Çin ile veya Çin kültürü ile uzaktan yakından hiç bir ilgisi bulunmamaktadır. Kaşgarlı Mahmut Türk Milleti ile Türk Kültür ve medeniyetine ait bir müstesna bir  değerdir.” şeklinde konuştu.

Etiketler: » » » »
Share
1024 Kez Görüntülendi.