logo

trugen jacn
07 Haziran 2016

İŞGALCİ ÇİN’DEN UYGUR TÜRKLERİNE YENİ BİR ZULÜM : DNA TESTİ İLE SEYAHAT İZNİ …..

1949’dan beri Çin işgalınde olan ve Çin’in kuzeybatısında bulunan ve Çin yönetimi’nce  Sincan Uygur Özerk Bölgesi olarak adlandırılan Doğu Türkistan’da  seyahat etmek isteyen Müslüman Uygurlar, bundan böyle   yetkililere gerekli belgelerin yanı sıra DNA örneklerini de verecek ve uygur grüldükleri takdirde seyahat edebilecekler.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Hong Kong kaynaklı South China Morning Post gazetesinin, Doğu Türkistan’in (Sincan Uygur Özerk Bölgesi’)’de  Çin Komünist Partisi’nin yayın organı “Yili Daily”ye’İli Günlüğü= İli Kazak Özerk Vilayeti Resmi Gazetesi)’ne   dayandırdığı haberde, Çinli yetkililerin, Ramazan ayından önce bölgede seyahat prosedürlerini sıkılaştırdıkları ve bu presödürlere DNA.testini da ekledikleri belirtildi.
Habere göre, yeni uygulamalar çerçevesinde, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin Kazakistan sınırında yer alan  Ili Kazak Özerk ilinde yaşayan Uygurların, herhangi bir seyahat başvurusunda bulunmaları halinde  bağlı oldukları Polis Merkezlerine giderek DNA örneklerini, parmak izlerini, ses kayıtlarını ve üç boyutlu resimlerini vermeleri gerekiyor.

Biyolojik kimlik saptaması için gerekenleri yerine getirmeyenlerin başvuruları geri çevrilecek.
Pazartesi günü yürürlüğe giren yeni uygulamalar, pasaport başvurularında, Hong Kong ve Makao’ya gidiş-dönüş, Tayvan’a giriş izinlerinde ve bu izinlerin yenilenmesinde geçerli olacak.
Kazakistan sınırındaki Ili Kazak Özerk vilayetinde Kazaklar, Uygurlar ve Moğollar dahil olmak üzere 2,5 milyon kişi yaşıyor.
Nüfusun yüzde 64,7’sini azınlıklar, kalanını Han Çinliler’i oluşturuyor.
Çin’de iki yıl önce yürürlüğe giren terörle mücadele yasası kapsamında bölgede güvenlik önlemlerinin artırıldığı biliniyor.
Uluslararası gözlemci kuruluş ve yabancı gazetecilerin, bölgede “güvenlik gerekçeleri” nedeniyle bağımsız olarak çalışmalarına izin verilmezken, gelişmeler resmi medya üzerinden kamuoyuna duyuruluyor ve ayrıntılı bilgi verilmiyor.

KAYNAK :  Ajanslar

Etiketler: » » » » » »
Share
1402 Kez Görüntülendi.