logo

trugen jacn
05 Haziran 2016

ULUSLAR ARASI KAŞGARLI MAHMUT HİKAYE YARIŞMASI’NİN 4.CÜSÜ BU YIL DÜZENLENİYOR.

mexmut-qeshqiri-yeziq-musabiqisi.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Doğu Türkistan Türklerinin bağrında yetiştirerek Türk – İslam ve bilim dünyasına hediye ettiği Karahanlı Şehzadesi,büyük bilgin, Türk dilinin ilk yazılı Lugatı olan Divunu Lugat-i Türk’ün müellefi Kaşgarlı Mahmut adına düzenlenen Uluslar Arası Kaşgarlı Mahmut hikaye yarışmasının bu yıl 4.cüsü düzenleniyor.
Avrasya Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen ve Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Türk Dünyası Vakfı tarafından sponsorluğu üstlenilen yarışma’ya Türk dünyasından bütün yazar ve ediplerin katılabilecekleri açıklandı. Uluslar arası Kaşgarlı Mahmut Hikaye yarışmasına katılacak yarışmacılar hikayelerini kendi konuşup yazdıkları Türk lehçeleri ile  yazabilecek ve Ülkelerinde oluşturulan Yarışma  Jurisi’ne teslim edibeleceklerdir.
Yarışma ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Avrasya Yazarlar Birliği Genel Başkanı Dr.Yakup Ömeroğlu yarışma ile olarak şunları söyledi ; “ Kaşgarlı Mahmut Türk dünyasının ortak değeri ve eseri de aynı şekilde bütün Türkler tarafından kabul edilen Türk dilinin baş yapıtı ve bulunmaz bir hazinesidir. BM.UNESCO Teşkilatı 2008 yılını Kaşgarlı Mahmut’un doğmunun 1000.yılında Kaşgarlı Mahmut yılı ilan etti.Biz bu tarihten beri Kaşgarlı Mahmut Hikaye yarışması düzenliyoruz.Bu yılki yarışma 4.yarışma olacaktır.Bu yılki yarışmanın bir özelliği bulunmaktadır. Daha önceki yarışmalar Ülkeler bazında ulusal olarak düzenleniyordu.Biz bu yıl bunu Uluslararası düzeye çıkardık.Ülkelerinde veya bölgelerinde oluşturduğumuz Yarışma Jürisi tarafından ödüle layık görülen eserler Alma-Ata’da düzenlenecek Uluslar arası yarışma Jurisi tarafından 2.bir değerlenedirmeye tabi tutulacak uluslararası düzeyde 1. eser tesbit edilecektir. Bu şekilde Kaşgarlı Mahmut Hikaye Yarışması uluslar arası bir kimlik kazandırılmış olacaktır.


Yarışmaya katılacak Türk dünyası yazarları,konu ve tema noktasında bu yılki yarışmalarda serbest bırakılmıştır. İstedikleri konu ve temaları hikayelerinde kullanabileceklerdir.
Özgür Asya radyosu muhabiri’nin Doğu Türkistan’dan de yazarların bu yarışma katılmak için başvurup vurmadıkları yolundaki sorunu ise şöyle cevaplandırdı ;”Yarışma bütün Türk Dünyasına açıktır.Biz Avrasya Yazarlar Birliği olarak bir çok Bağımsız Türk ülkesi ile Muhtar Cumhuriyetler ve bölgelerde Mahalli Yarışma Jurileri tesis ettik.Ancak,Doğu Türkistan için bu arzumuzu gerçekleştiremedik.Uygur Türklerinden katılmak isteyenler eserleri Avrasya Yazarlar Birliği’nin Ankara’daki Genel merkezi’ne yollayabilirler.Eğer Uygur Türkçesi ile yarışmaya katılan eserler yazılan eserler birden çok olduğu takdirde Avrasya Yazarlar Birliği olarak oluşturacağımız Değerlendirme Jurisi tarafından seçim yapılacaktır.
Bu yıl 4.düzenlenecek Kaşgarlı Mahmut Uluslar arası Hikaye Yarışmasının sonuçları 30 Eylül 2016’de Alma-Ata’da toplanacak yarışma Jürisi tarafından açıklanacak ve Aralık 2016’de de yine Alma_Ata’da düzenlenecek ödül töreni ile sahiplerine verileceği  bildirildi.
Uygur Türkçesi ile yarışmaya katılmak isteyenler esereleri şu e-mail adresine e-posta olarak da gönderebilecekleri belirtildi :   avrasyayazarlarbirliki@gmail.com،

Etiketler: » » » »
Share
1215 Kez Görüntülendi.