logo

trugen jacn
04 Haziran 2016

İŞGALCI ÇİN’İN UYGURLARA İSTIHDAM’DA SON ETNİK AYIRIMCILIK VE AŞAĞILAMA ÖRNEĞİ

Huawei Logo

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Doğu Türkistan’daki Faşist-Komünist Çin işgal yönetimi’nin bu toprakların tarihi ve asil sahipleri olan başta Uygur Türkleri olmak üzere,Kazak,Kırgiz ve diğer Türk halklarına hayatın her sahasında etnik ayırımcılık yaptığı  için sürekli  etnik çatışmalar ve buna bağlı şiddet olaylarının meydana geldiği bilinen bir gerçek. Geçtiğimiz yılın 18 Eylul tarihinde Aksu’nun Bay ilçesi Sogan Kömür Madeninin etnik Çinlilere  etnik ayırımcılık yapılarak peşkeş çekilmesi bölge’de yaşayan Müslüman Uygurların tepkilerine sebep olmuş ve çıkan çatışmalar 56 günde ancak bastırılabilmişti.Çin işgal Ordusu bu direnişe katılan akraba 3 aileden bebek,çocuk,kadın ve eyaşlıların bulunduğu toplam 20 kişiyi saklandığı Tanrıdağlarının bağrındaki mağaralarda üzerlerine bombalar atarak,dışarı çıkanları ise,Nazıst Alman Faşistlerinin kullandıkları yöntemi kullanarak ateş makinaları ile  uzaktan yakarak ve üzerlerine  bombalar atarak  ve yayılım ateşi açarak  acımasız,vahşı ve insanlık dışı büyük bir Müslüman Uygur  katliamına imza atmıştı.
İşgalcı Çin’in en son etnik ayırımcılık ve ırkı aşağılama temelli uygulamalarına son bir örnek de bu hafta Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’de meydana geldi.
Özgür Asya radyosunun Çin’in sosyal medyası Weixin ile batı kaynaklı twitter ve facabook platformlarında yer alan  bilgileri kaynak göstererek verdiği haberde ; Türkiye’de ve küresel çapta  faaliyet gösteren  Çin Telekominasyon ve elektronik eşya Devi   Huawei Şirketi’nin Urumçi’de açılacak yeni Ofisi’ne eleman alımı ile ilgili  3 madde şartnameli  bir ilan yayınladı.Bu ilan’in son 3. Maddesinde şu etnik ayrımcı ve ırkı aşağılama temelli ifadenin yer aldığı bildirildi.
İşe alınacak elemanlarda aranan Şartnamenin 3.maddesinde şu ifade aynen yer alıyor ; “ Doğum yeri Xinjiang  ve etnik kimliği Uygur olmayanların (sadece etnik Han Çinlilerinin)müracaatları ancak  kabul edilecektir.  ”

Huaweit Açılış

Çin Bu  ve Benzeri ırkı ayrımcılık ve etnik Aşağılamaları Hep Yapıyor
Kendisine sosyalist maskesi takan aslında Han şövenizmi ile Çin faşizminin en zirve yapmış bir yönetim şekli olan ÇKP.diktatörlüğündeki sözde Çin Halk Cumhuriyeti’nde bu tür etnik ayırımcılık ve ırkı aşağılamaların sürekli yapıldığı biliniyor. Çin’in işgal ve sömürgesi olan başta Doğu Türkistan olmak üzere Tibet ve Güney Moğolistan vediğer Çin esaretindeki Çinli olmayan bölgelerde dini,siyasi,kültürel hayatta ve  işe alımlarda  bu toprakların yerli halkları ayırımıcılık ve ırkı aşağılanmalara  bir Çin devlet politikası olarak sürekli maruz kalıyorlar.
Geçen hafta Çin sosyal medyasında Şanghay’da faaliyet gösteren bir Deterjan ve temizlik maddesi üreten bir şirketin bir reklamı yayınlanmıştr.Reklam’da çamaşır yıkayan bir Çinli kız bir Afrikalı Zenci’yi çamaşır makinasına atıyor.Zenci bir müddet yıkandıktan sonra sarı renge dönüşerek makinadan çıkıyor.Yanı Sarı ırka mensup  Çinli Çamaşircinin siyah tenli Zenci’yi yıkayarak sarı ırka mensup bir Çinli’ye dönüştürdüğü mesaj verilmek isteniyor. Bu reklam yayınlanmasından sonra özellikle Çin’de yaşayan Afrika kökenliler ve Afrika ülkeleri  büyük tepkiler göstermiş ve bu reklamı çeşitli şekillerde protesto edilmişti.  Bunun üzerine reklam yayından kaldırılmış ve Şirket de siyah tenli zencilerden ve kamu oyundan özür dilemek zorunda kalmıştı.
Gözlemciler , bu reklam ile Urumçi’deki istıhdam için yayınlanan iş ilanının açık bir etnik ayırımcılık ve ırkı aşağılama olduğunu belirterek bu reklam ve ilanın Uygur,Kazak,Kırgiz Türkleri başta Çin esiri bütün Çinli olmayan Uluslara karşı yıllardan beri uygulanan ayırımcı ve aşağılayıcı politikalarının günümüzdeki bir yansıması olduğunu ifade ediyorlar.

Etiketler: » » » » » »
Share
1792 Kez Görüntülendi.