logo

trugen jacn
04 Haziran 2016

TAYLAND,AÇLIK GREVİ YAPAN MÜLTECİ UYGURLARI İŞKENECE EDEREK CEZALANDIRIYOR.


Tayland TurmeUygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Doğu Türkistan’da Faşist-Komünist Çin işgal yönetiminin baskı,zulüm,işkence etnik asimilasyon dini ve ırkı soykırım uygulamalarından kaçarak Tayland’a sığınan ve kaçak geldikleri için bu ülke yönetimi’nce “Geçici Tutuklama Yerleri” olarak anılan Hapishanelere kapatılan Müslüman Uygur Türklerinin cezaevi şartları ,insani olmayan muamele ve kendilerinin 3.bir ülkeye gidebilmeleri için serbest bırakılmaları ve uluslar arası toplumun kendi durumlarına dikkatlerini çekmek amacı ile 31 Mayıs 2016’da başlattığı Aclık grevi 5.gününe girmiş bulunuyor .

tayland-xerite-uyghur-turme
Tayland,Açlıktan Bayılan Uygurlara İşkence ederek  Cezalandırıyor
Kendilerinin serbest bırakılarak 3.bir ülkeye gitmelerine izin verilmesi talebi ile Açlık grevi başlatan Uygur Türklerin’den 2 kişinin bayılarak yatağa düştükleri,Tayland yönetimi’nin bunları Hastaneye götürerek tedavi ettirmek yerine Hücrelere kapatarak ve Özel Terbiye Etme Koğuşlarına alarak işkence ederek cezalandırdıkları açıklandı.
Özgür Asya radyosu’na konu ile ilgili telefonla bilgi veren  ve adını açıklamayan tutuklu Uygur mülteci şöyle konuşutu ; ”  Açlık grevinin 3.gününde içimizden yanı 2.Haziran 2016 günü 2 Arkadaşımız açlıktan bayılarak yatağa düşü. Cezaevi yetkilileri onları koğuştan alarak götürdüler.Biz bunları Hasnaye götürerek tedavi ettireceklerini zannettik.Meğer bunları Hastane yerine 4.Koğuş olarak adlandırılan “Özel Terbiye ve Disiplin”Koğuşu’na elleri ve ayaklarını zincirleyerek kapattıklarını öğrendik.

tayland-uyghur-balilar.jpg
Mülteci Uygur Tutuklular Bir birlerinden Koparılıyor
Radyo’ya bilgi veren Uygur mülteci, Açlık Grevini dışarıya sızdırdıklarından şüphlendikleri ve İngilizce bilen 2 mahkumun de içinde bulunduğu Uygur Tutukluları bir birlerinden ayırarak ayrı ayrı koğuşlara naklettiklerini belirterek şunları şöyledi , “ İçimizde 29 kişi Türk Uyrukludur.İçlerinden 2 kişi İyi derecede İngilizce bilimektedir.Birisi bizim koğuşta kalıyordu.Açlık grevi olayının ifşa edilmesinden sonra bizim yanımızdaki İngilizce bilen Uygur kardeşimizi de bizim yanımızdan aldılar.Onları tecriti hücresine koyduklarından şüpheleniyoruz. Bizleri 6 ve 7.koğuşlara 14’şer kişilik gurup halinde naklettiler.

Uygur Mülteci : Bizi Çin’e Teslim Ederlerse İdam Edileceğimiz Kesin
Radyo’ya bilgi veren Mülteci Uygur Tutuklu şöyle konuştu ; “ Tayland eğer bizleri geçen yıl iade edilen Uygur Kardeşlerimiz gibi bizi de Çin’e teslim ederlerse Çin,bizlere aylarca belki de yıllarca baskı ve işkence yapacaktır,Bu baskı ve Çin işkencelerinde hayatlarımızı kaybedebiliriz. Bu işkencelerden kurtulsak bile,bizi ya ömür boyu hapis’e mahkum edecekler veya idamla cezalandıracakları muhakkaktir. Bizler bunun için Ortak bir Müracaatname kaleme alarak sizlere ulaştırdık.

Türkiye başta İslam ülkeleri,İslam İşbirliği Teşkilatı BM.Uluslara arası insan hakları ve hukuk kuruluşları ve duyarlı uluslar arası toplum bizlerin bu dramatik ve zor ve ölümle neticelenebilecek akibetimizle ilgilensinler.Bir insan olarak bizlere sahip çıksınlar.Müslüman ve Türk olduğumuz için Türk İslam dünyası bizim durumumuzla ilgilensinler ve alaka göstersinler. Bunu kendilerinden acil olarak bekliyoruz,”Şeklinide konuştu.

General Prayuth Çan-Oça
Tayland’lı General : Çin Uygur Mültecilere Ait Talep Ettiğimiz Dosyaları Vermiyor
Tayland Askeri Yönetiminin bir yetkilisi olan General Tawiepp 02 Haziran 2016’de Bangkok Post gazetezine verdiği bir mülakatta şunları ifade etti ; “ Çin yönetimi bu Uygur Mültecilerin kendi Vatandaşları olduklarını iddia ederek kendilerine teslimini istiyor. Ancak,biz bu insanların Cin vatandaşları olduklarına dair kendilerinden bilgi ve belge talep ettik.Ancak,Çin yönetimi bu mültecilere ile ilgili dosyayı hale bize teslim etmiş değil.Sürekli geciktiyor. Dosyalar elimize ulaştıktan sonra bu Uygur Mülteciler hakkında inceleme başlatacağız ve  uyruk ve aidiyetlerini tesbit edeceğiz.Eğer bunlar Çin’de her hangi bir suç işlememişler ise, kendilerininin mülteci olabilmeleri için BM.Mülteciler Yüksek Komiserliği ile temasa geçeceğiz.Bu kuruluşun yardımı ile bu insanların 3.bir ülkeye gidebilmelerini sağlayacağız.”dedi.

tayland-musapir-lagir-uyghur.jpg

Tayland’da Uygur Türkü Mültecilerin Tutulduğu  Hapishane’nin Güvenlik Kamerası Görüntüleri

                (Resim : rfa.org/ Uighur ‘dan alınmışıtır.)

Etiketler: » » » » » » » »

Share
2083 Kez Görüntülendi.