logo

trugen jacn
03 Haziran 2016

ÇİN DIŞ BAKANI’NDAN SIRADIŞI TAVIR : GAZETECİ’YE KÖPÜRDÜ VE KÜSTAHÇA AZARLADI

İşgalcı Çin’ir dış işleri bakanı Wang Yi Kanada ziyareti sırasında Kanada dış işileri bakanı ile birlikte ortak bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Çin’de tutuklu Kanadalı Gazeteci’yi soran Muhabire karşı  haddını aşan bir tavır sergiledi.Çin’deki tutuklu gazeteci ile İnsan haklarının durumunu soran gazeteci’ye köpürdü ve küstahça azarladı. 

Gözlemciler,Çin’in küstah Dış işleri Bakanı’nın bu  haddını aşan tutumunun 1930’lu yıllarda Nazi Almanyası’nın Faşist Dış İşleri Bakanı’nın sorumsuz,kibirli ve küstah tavır ve davranışlarını hatırlattığını belirtiyorlar. 

wANG hİTAY

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Kanada ziyareti sırasında kendisine ülkedeki insan hakkı ihlallerini soran bir gazeteciyi azarlayarak, “Sorunuz önyargıyla dolu, Çin karşıtı ve kabul edilemez” dedi.

Time’in aktardığı habere göre, bakan Çin’de casusluk yaptığı gerekçesiyle hapse atılan Kanadalı gazeteci Kevin Garratt hakkında bir soru soran IPolitics muhabirini basın toplantısı sırasında uluorta paylamaktan çekinmedi ve sorusunu da ‘sorumsuz’ olarak nitelendirdi.

Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion ile ortak basın toplantısı sırasında sorulan soru üzerine belirgin bir şekilde sinirlenen Wang, “Önyargınızın nereden kaynaklandığını bilmiyorum, ancak tamamen kabul edilemez. Yabancılar Çin’de insan haklarının durumunu Çinlilerden daha iyi bilemez. Dolayısıyla size tavsiyem, böyle sorumsuz sorular sormayın. İyi niyetli soruları memnuniyetle karşılarız, ancak asılsız ve mesnetsiz suçlamaları reddediyoruz” dedi.

IPolitics muhabirinin sorduğu soruya salondaki gazetecilerden bazıları da hak verdi. Bunun üzerine Wang soruyu soran muhabire daha önce Çin’de bulunup bulunmadığını sordu ve şöyle devam etti: “Çin’in 600 milyondan fazla insanı yoksulluktan kurtardığını biliyor musunuz? Oldukça alt sıralardayken Çin’in şu anda dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline geldiğini biliyor musunuz? Ve Çin’in insan haklarının korunması ve özendirilmesinin Çin anayasasında yazıldığını biliyor musunuz?”

2014 ‘den beri Çin’de tutuklu Kanadalıı girişimci çift,Julia ve Kevin Garrat

Neredeyse iki yıldır tutuklu

Hemen öncesinde, aynı tutuklu gazetecinin durumumu Dion’a da sorulmuş, Dion ülkede insan haklarının durumu ve bu gibi davaları gündeme getirmek için hiçbir fırsatı kaçırmadıklarını söylemişti.

Garratt, Kuzey Kore sınırındaki Dandong şehrinde, eşiyle birlikte popüler bir kahve dükkanını işletirken tutuklanmıştı.

Kaynak : http://www.diken.com.tr/tanidik-tavir-cin-disisleri-bakani-tutuklu-gazeteciyi-soran-muhabiri-azarladi/

Etiketler: » » » » »
Share
892 Kez Görüntülendi.