logo

trugen jacn
02 Haziran 2016

TAYLAND KRALLIĞI : TUTUKLU MÜLTECİ UYGURLARI HER AN ÇİN’E TESLİM EDEBİLİRİZ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Çin komünist yönetiminin işgalindeki  Doğu Türkistan’da işgal yönetiminin baskı,zulüm,etnik dönüştürme ve asimilasyon,dini ve ırkı soykırım uygulamalarından kaçarak Güneydoğu Asya ülkelerinden Tayland Krallığına sığınan  ve 3 yıldır,haksız ve hukuksuz olarak mahkum hayatı yaşayan 70 Uygur Türkü mültecilerinin dramı sürüyor
Suçsuz oldukları halde,Tayland makamlarınca hapsedilen Mülteci Uygur Türkleri Dünya Uygur Kuruultayı’na yolladıkları bir Mektup = Müracaatname ile kendilerinin geçen yıl Çin’e teslim edilen 140 kişi gibi iade edilmelerinden endişeli olduklarını, kendilerini yardım edilmesini istediklerini belirtmişlerdir.  Türkiye başta Türk-İslam alemi ile uluslararası toplumun dikkatini çekmek ve Tayland yönetiminin kendilerine reva gördükleri aşağılama ve kaba  insanı olmayan davranışları protesto etmek amacı ile 31 Mayıs 2016 tarihinden itibaren ölüm orucuna başladıklarını açıklamışlardı.
Ölüm orucuna başlayan bu Müteci Uygurlar ile ile ilgili bir olumsuz ve kaygı verici  haber bugün Tayland yönetiminden geldi. Tayland Krallığı Milli Güvenlik konseyi Genel sekreteri Sawip Nitinıyum “The Bangkok Post = Bangkok Postası” gazetesine verdiği demeçte tutuklu mülteci Uygurların suç işledikleri tesbit edilirse,Çin ile yapılan Suçluların iade analaşması gereğince kendilerinin Çin’e iade edilebileceğini ve Tayland yönetiminin suçlulara hiçbir zaman destek olmayacağı ve onları korumayacağını açıkladı.

Tayland Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Anusit Kunakorn, Çin’in Uygurlar’a şiddet uygulayacağı kaygısını yatıştırmak için bu hafta Doğu Türkistan’da gözaltında tutulan Uygurlar’ı ziyaret etti.
TRT.Uygurca bölümü internet sitesinin İngiliz yayın Kuruluşu BBC.’ye dayanarak verdiği habere göre ; MGK.Genel Sekreteri Sawip Nitinıyum’un şunları şöylediği de belirtildi;   “ Tayland sınırlarını kaçak olarak geçerek sınır ihlalı suçu işleyen bu mülteci Uygurların ülkelerinde suç işleyip işlemedikleri araştırılıyor.Eğer Uygurların suç işledikleri Çin yönetiminini kendilerine verdiği suç dosyalarına göre tesbit edilirse asıl geldikleri ülkeye(Çin’e) iade edileceklerdir.Eğer suç işlemedikleri anlaşılırsa bunların durumu için BM.Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne müracaat edilecek ve onların mülteci sayılması talep edilecektir. BM.Mülteciler Yüksek Komiserliğinin de yardımları ile bu kişilerin 3.bir ülkeye gönderilmesi için çalışmalara başlanacaktır.
Uzmanlar,Tayland yönetiminin bu açıklamalarının durumunu vehametinin çok ciddi olduğunu gösterediğini belirterek ; “ Eğer BM.İslam İşbirliği Teşkilatı ve uluslar arası toplum,bu mülteci Uygur Türkleri için ciddi olarak girişimde bulunmadıkları takdirde Tayland yönetiminin bunları Çin’e iade edebileceklerdir. Ayrıca,bu mülteci Uygur Türklerinin ölüm oruçlarını devam ettirmeleri halinda 70 kişi olduğu bildirilen  Uygur mültecilerin  hayatlarını kaybedebileceklerini ve bu durumun büyük bir skandal,insanlık ayıbı yüz karası  olarak  tarihe geçeğini ve bunun de Tayland Krallığı içinbin insanlık dışı olay ve  bir utanç vasikası olarak  tarihe geçeceğini belirtiyorlar.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
3510 Kez Görüntülendi.